Search This Blog

Saturday, March 6, 2010

PEMBOHONGAN CP SABAH AKHIRNYA TERBONGKAR?

Written by Admin
Sunday, 21 February 2010 18:58

By: JEFFREY JINOR & PARDAN SINGH

PEMBOHONGAN besar Polis Kunak akhirnya Terbongkar setelah salahguna Kuasa, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kunak, ASP Tan Hiap Wah dan kakitangannya terdedah di Mahkamah Majistret Lahad Datu. Sabah.

17 Februari 2010, menjadi tarikh ‘keramat’ kerana mencatat sejarah manis yang membawa malu kepada Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim yang baru-baru ini begitu lantang memberi peringatan melalui akhbar agar ’ORANG AWAM DIINGATKAN JANGAN PERTIKAIKAN INTEGRITI POLIS’ setelah segala tindakan berniat jahat yang dilakukan oleh ASP Tan Hiap Wah bersama beberapa kumpulan ‘Perompak Hasil Kelapa Sawit’ di Skim Pekebun Kecil Tingkayu, akhirnya telah memakan diri sendiri.

Keputusan perbicaraan terhadap 10 Orang tahanan atas tuduhan di bawah Seksyen 385 iaitu ‘kes pemerasan’ yang menyebut ‘cubaan pemerasan yang mendatangkan ketakutan kepada saksi’ telah dibuat oleh Hakim Amir Shah Amir Hassan pada hari pertama perbicaraan yang dijadualkan selama 3 hari bermula 17,18 dan 19 Februari 2010.

Hakim telah membebaskan kesemua yang dituduh yang juga AJK Keselamatan Skim Pekebun-Pekebun Kecil Tingkayu pada hari pertama perbicaraan dengan penggulungan hujah lebih kurang

“…oleh kerana kedua-dua saksi utama sendiri mengaku tidak berasa takut semasa berada di tempat kejadian dan juga mengaku tidak pernah membuat sebarang bentuk pembayaran sepertimana yang dilaporkan, maka pihak mahkamah dengan ini membuat keputusan untuk tidak meneruskan perbicaraan kerana ia hanya akan membuang masa dan akan membazirkan duit kerajaan dan ini adalah kes remeh-temeh"


Paparan selanjutnya sila ikuti : www.sabahkini.netNo comments: