Search This Blog

Friday, June 12, 2009

MALAYSIAKINI FITNAH SHAFIE AFDAL?Berita Asal Daripada:
www.sabahkini.net


PROTES.... Perbuatan ini tidak salah di sisi undang-undang
kerana mereka hanya melakonkan pintomin sekadar untuk menyampaikan mesej yang jelas kepada pemimpin dan bukannya menentang kerajaan.


PORTAL Malaysiakini telah membelakangkan etika kewartawanan dengan memfitnah Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal apabila secara tidak bertanggung jawab menuduh penduduk setempat telah "mentalkinkan mayat Umno" di Semporna melalui artikel yang ditulis oleh Jimadie Shah Othman bertajuk "Foto misteri talkin untuk Umno" yang disiarkan pada 22 Mei 2009.

Ketua Cawangan UMNO Kampung Tanjung Labian, Bahagian Silam, Kunsul Nahul, yang menghubungi sabahkini.net menggesa Malaysiakini menarik balik artikel berkenaan dan minta maaf secara terbuka daripada Shafie atau menghadapi tindakan saman yang akan difailkan oleh pihaknya yang merupakan penyokong kuat Naib Presiden UMNO tersebut.

"Kita percaya berita ini dibuat untuk merendahkan martabat dan menjatuhkan Shafie yang merupakan satu-satunya pemimpin Bajau (USBO) yang mencatat rekod memenangi jawatan Naib Presiden UMNO," ujar Kunsul yang menjelaskan gambar berkenaan tidak ada kena mengena dengan Shafie.

Kunsul turut membidas Ahli Majlis Tertinggi PKR, Badrul Hisham Saharin, yang mendakwa menerima gambar tersebut melalui emel, kononnya dirakam di kawasan Mohd Shafie, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

"Gambar tersebut bukan diambil daripada kawasan Shafie, sebaliknya adalah daripada Dewan Undangan Negeri Tungku iaitu di kampung saya sendiri sebelum pilihanraya umum 2008 sebagai tanda protes 'rampasan tanah adat' yang dilakukan oleh Datuk Pahlawan Ramli Yusoff," ujar Kunsul yang kini gembira kerana kes Ramli masih dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu.

Menurut Kunsul, tidak ada salahnya penduduk kampung melakukan demonstrasi secara aman kerana mereka lebih rela mati mempertahankan UMNO daripada membiarkan pihak tertentu menzalimi ahli UMNO dengan merampas atau menceroboh tanah adat yang dipertahankan selama ini.

"Bukankah jika tentera mati mereka diselimutkan dengan bendera Malaysia? Jadi apa salahnya penduduk kampung kami yang insaf dengan kezaliman yang dilakukan pihak tertentu menunjukkan pintomin bahawa mereka sanggup mati demi mempertahankan UMNO," ujar Kunsul yang sebelum ini turut membidas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Dr Jeffrey Kitingan berhubung isu yang sama.

Dalam kejadian tersebut kata Kunsul, lebih 300 penduduk Kampung Tanjung Labian, Tungku, Sabah telah melakonkan pintomin simbolik untuk menghantar mesej penting kepada Presiden Umno, ketika itu, Datuk Seri Haji Abdullah Haji Ahmad Badawi (Tun).

Tegas Kunsul, mereka telah mencapai kata sepakat untuk mengkafankan empat ‘mayat’ ahli Umno dengan Bendera Sang Saka (Umno) dan membacakan talqin seolah-olah kematian mereka telah tiba kerana memikirkan apa ertinya hidup jika tanah yang mereka usahakan sejak 1950 telah diluluskan kepada orang lain.

”Penduduk hanya berniat untuk menghantar mesej tersebut kepada Pak Lah agar wakil rakyat yang tidak lagi mampu berkhidmat kepada rakyat diganti atau dipecat,” kata Kunsul yang mendesak agar Adun Tungku tidak menyalahkan penduduk kampung yang menggunakan hak mereka menurut Perlembagaan.

Kata Kunsul, ketika itu, kesemua 13 Ketua Cawangan Umno Zon Tanjung Labian telah bersepakat memohon ehsan Pak Lah agar turun padang melihat kesusahan hidup mereka akibat tanah warisan mereka akan terlepas kepada sebuah syarikat swasta.

”Semua cawangan UMNO Zon Tanjung Labian telah membuat usul di dalam persidangan cawangan sejak 1991, tetapi tidak ada sebarang tindakan. Penduduk menyangka tanah yang mereka pohon diukur Juru Ukur swasta tetapi sebaliknya mereka mengukur untuk orang lain yang diluluskan tanah yang telah kami usahakan," ujar Kunsul yang menyifatkan karenah birokrasi yang menindas penduduk kampung selama ini.

Bagaimanapun kata Kunsul, beliau tidak turut serta dalam pintomin berkenaan kerana sedang sibuk menguruskan borang tuntutan pendaftaran tanah adat dan hanya menyedari penduduk kampung telah bersorak setelah selesai berlakon 'drama sebabak' berkenaan yang dilakukan secara spontan.


Sunday, June 7, 2009

PENDAFTARAN BERGERAK DI SK TANJUNG LABIAN


Cerita Asal: www.sabahkini.net

GERAKAN pendaftaran bergerak anjuran bersama Pejabat Parlimen Silam dan Jabatan Pendaftaran Pendaftaran Negara yang pada mulanya dijadualkan di dua lokasi berasingan, kini dipusatkan ke Sekolah Kebangsaan Tanjung Labian, Tungku.

Ketika menghubungi sabahkini.net, Ahli Parlimen Malaysia (Silam), Haji Salleh Haji Kalbi berkata, beliau telah berbincang dengan Pengarah Pendaftaran Negeri Sabah berhubung masalah logistik kerana dua lokasi berkenaan agak jauh, maka mereka mencapai kata sepakat untuk memusatkannya di Sekolah Kebangsaan Tanjung Labian.

"Kita memikirkan peluang ini harus diberikan kepada penduduk terpencil seperti di Tambisan, Lok Buani, Tanjung Labian dan sebagainya yang agak jauh daripada Pejabat JPN yang terdekat yang terletak di Pekan Cenderawasih, maka kita tumpukan operasi di Tanjung Labian," ujar Salleh yang memberitahu SMK Tungku tidak jauh daripada Pekan Cenderawasih.

Sehubungan itu, Salleh menggesa agar penduduk kampung terpencil datang awal bagi mengelakkan kesesakan dan memastikan mereka telah mengisi borang maklumat keluarga dan membawa dokumen yang berkaitan.

Sebenarnya kata Salleh, mereka tidak perlu berebut kerana gerakan berkenaan berlangsung selama empat hari berturut-turut bermula jam 7.30 pagi sehingga selesai permohonan yang dikemukakan pada hari berkenaan.

"Saya akan pantau sendiri operasi ini bagi mengelakkan tidak ada pihak yang mengambil kesempatan seperti mengenakan caj dan sebagainya," ujar Salleh yang mengulangi kenyataan bahawa operasi bergerak berkenaan hanya untuk penduduk tempatan yang belum memiliki dokumen pengenalan diri.

202 MASYARAKAT CINA TUNTUT PAMPASAN?LULUS.... Chew Yee Wan menunjukkan surat kelulusan Majlis Daerah Lahad Datu.

Dipetik daripada www.sabahkini.net

SERAMAI 202 masyarakat China yang telah diluluskan 202 unit tapak rumah PPRT di Kampung Sabah Baru pada 15 Disember 1999 menuntut pampasan sejumlah RM1.072 juta daripada Kerajaan Negeri Sabah apabila tapak yang mereka timbus telah 'rampas' tanpa sebarang notis dan gantirugi.

Ketua Pemohon 202 lot tanah berkenaan, Chew Yee Wan berkata beliau sudah muak dengan janji yang zahirkan oleh pemimpin Barisan Nasional termasuk Ketua Menteri Sabah.

"Kita bukan mahu gaduh atau tentang kerajaan. Kita hanya mau pampasan kerana kita telah kerugian. Kita diluluskan tapak rumah ini oleh Majlsi Daerah Lahad Datu. Kita timbus tebang bakau dan bersihkan tapak. Kita timbus tanah. Tapi kerajaan rampas tanpa gantirugi," ujar Chew yang kesal kerana surat aduannya kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Panglima Mohd. Najib Tun Abdul Razak tidak mendapat sebarang balasan.

Kata Chew, beliau yakin Najib mengetahui kedudukan tanah tersebut kerana mereka telah mengadu kepada Najib ketika beliau merasmikan sepuluh buah unit rumah PPRT bantuan khas Felda yang didirikan secara tidak sah di atas tanah yang mereka timbus.TIMBUS.... Gambar satelit menunjukkan kawasan yang dituntut oleh 202 keluarga Cina yang bukan sahaja miskin malah dilucutkan hak tanpa melalui perlembagaan ke atas harta mereka.

"Jika kerajaan mau guna, kita boleh tolak ansur. Bukan masuk ceroboh dan rampas tanah kita. Ini sudah kira kes jenayah. Tapi apabila kita lapor, polis pun tidak peduli. Sama siapa kita mau lapor lagi?," tanya Chew yang sedang berbincang dengan para pemilik lot tanah yang telah diceroboh untuk memfailkan saman menuntut gantirugi am dan khas.

Sejajar dengan konsep 1Malaysia, kata Chew, Najib harus membukti teorinya tepat dan bukan hanya 'lips servis' yang tidak mencerminkan ketelusan kerana beliau dan rakannya menderita disebabkan wang yang mereka kumpul selama ini telah dibelanjakan untuk membersihkan lot berkenaan dan menimbus kawasan paya bakau dengan kos antara RM310 hingga RM10,310 setiap lot.

"Kalau kita tidak terima apa-apa maklum balas daripada mana-mana pihak yang terlibat secara langsung dengan isu ini, kita terpaksa memfailkan injuksi untuk menyita sepuluh buah rumah PPRT yang didirikan secara haram di atas tanah kami," ujar Chew yang kesal kerana terpaksa memberikan altimatum yang mungkin tidak menyenangkan semua pihak.