Search This Blog

Tuesday, September 8, 2009

SIASAT SEGERA SAM MANAN DAN TANGKAP DAUD TAMPOKONG?


Berita lanjut di: www.sabahkini.net


Oleh: HAFIZ JAMAILPARTI Keadilan Rakyat (PKR) Sabah mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dan menangkap Pengarah Perhutanan Sabah, Datuk Sam Mannan dan Pengurus Besar Kumpulan Yayasan Sabah, Mohd Daud Tampokong kerana disyaki terlibat dan bersubahat dengan pemalsuan pelan pembalakan di kawasan tanah tinggi di Hutan Simpan Komersil Kelas II Kuamut.

Ketua Penerangan Angkatan Muda PKR Sabah, Zainuddin Hassan berkata demikian selepas mengetuai AMK Sabah membuat laporan di Pejabat SPRM, Kota Kinabalu petang kelmarin setelah meneliti fakta dan dakwaan Naib Presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan seperti yang disiarkan di dalam sabahkini.net dan The Star.

“Kita telah bermesyuarat dengan Ketua Angkatan Muda PKR Malaysia dan telah mencapai kata sepakat untuk membuat laporan di Pejabat SPRM Sabah berhubung kegiatan pemalsuan pelan pembalakan sehingga lesen pembalakan dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Sabah kepada syarikat kroni Ketua Menteri Sabah,” ujar Zainuddin.

Dalam hal ini, Sam Mannan dan Daud Tampokong tidak boleh lepas tangan kerana lesen dikeluarkan secara tidak sah melalui sindiket yang terancang sejak 2003 dan kali terakhir tiga lesen baru dikeluarkan pada 22 Ogos 2009 kepada Danagaya Sdn.Bhd untuk membalak di kawasan tanah tinggi melebihi 25 darjah.

“Oleh kerana Danagaya Sdn.Bhd dimiliki oleh Jutawan Michael Chia yang masih dalam siasatan ICAC Hong Kong kerana terlibat dengan Penggubahan Wang Haram, maka secara jelas ianya melibatkan kelulusan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, maka kita desak SPRM mengadakan siasatan segera bagaimana mekanisme kelulusan di luar tabii diberikan kepada Danagaya Sdn.Bhd,” ujar Zainuddin yang mencabar Ketua Pesuruhjaya SPRM Malaysia meletakkan jawatan jika gagal membuka fail siasatan dan menahan pembalakan ‘haram’ di kawasan tanah tinggi di Hutan Simpan Kuamut, Sabah.

Siasatan juga, kata Zainuddin harus ditumpukan kepada seorang pegawai di Jabatan Perhutanan Sabah di Unit Pemetaan yang bernama Han Wai Kong yang menyediakan pelan palsu atau memalsukan pelan pembalakan terutama menukarkan kawasan tanah tinggi 25 darjah sebagai kawasan kurang daripada 10 hingga 24 darjah agar ianya boleh dibalak.

“Kita mendapati, Han Wai Kong mempunyai seorang adik, Frank Han Kan Kong yang merupakan Pengurus Besar di Danagaya Sdn.Bhd yang dilantik oleh Gundik Michael Chia iaitu Yap Siaw Lin untuk berurusan dengan Yayasan Sabah dan Jabatan Perhutanan,” ujar Zainuddin yang mempunyai bukti dan telah mengemukakan bukti berkenaan kepada SPRM berhubung penglibatan dua beradik kembar ini.

Sehubungan itu, kata Zainuddin, SPRM harus menyiasat akaun dua beradik Han ini dan saudara mara mereka kerana dipercayai memperoleh pendapatan lumayan sejak terlibat dengan sindiket terancang ini.

“Dalam hal ini, Ketua Polis Negara juga hendaklah segera menjalankan siasatan lapangan kerana ianya juga melibatkan kes polis. Kes pemalsuan adalah jenayah komersil,” tegas Zainuddin yang turut mengucapkan tahniah kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan di atas penyambungan kontrak beliau selama setahun lagi.

Tugas Tan Sri Musa, kata Zainuddin mungkin agak berat sedikit kerana terpaksa menyiasat sama ada Musa Aman terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam sindiket berkenaan sebagaimana dua laporan polis sudah dibuat oleh Datuk Dr Jeffrey Kitingan di Balai Polis Penampang baru-baru ini.

Gerakan bersepadu antara SPRM dan PDRM haruslah diseragamkan agar bukti kegiatan jenayah komersil ini tidak dialihkan atau dihilangkan.

“Namun, mungkin pegawai SPRM dan PDRM yang kita ada tidak mempunyai pakar terlatih dalam bidang botani, maka sewajarnya mereka meminta bantuan daripada Institut Latihan Perhutanan Malaysia (FRIM) yang berkecuali untuk menyiasat bukti ‘Tunggul Kayu’ yang ditinggalkan oleh ‘Pembalak Berlesen’ tetapi menjalankan kegiatan menyalahi undang-undang,” kata Zainuddin yang mencurigai profesionalisme pegawai Jabatan Perhutanan Sabah kerana bercanggah kepentingan.

Isu pemalsuan dan jenayah komersil ini merupakan jenayah kolar putih yang semakin meningkat sejak akhir-akhir ini terutama apabila Benta Wawasan telah menjadi padang jarak padang tekukur menyebabkan pembalak mensasarkan kawasan tanah tinggi termasuk Imbak Canyon yang mempunyai dirian kayu balak yang berisipadu tinggi dan spesis yang dilindungi dan ianya hanya boleh dicapai melalui rangkaian sindiket dan penyalahgunaan kuasa Pengarah Perhutanan, Yayasan Sabah dan Ketua Menteri Sabah.

“Memandangkan isu ini amat serius, maka kita akan mengadakan ‘road tour’ dan merancang membuat 60 laporan polis di 60 kawasan Dewan Undangan Negeri sebagai membantah kegiatan jenayah komersil kolar putih ini demi untuk memastikan kawasan tanah tinggi dan hutan simpan kekal untuk generasi akan datang,” kata Zainuddin yang sedang menggerakkan jentera penerangannya untuk memberi penjelasan kepada rakyat akar umbi bahaya pembalakan haram yang dihalalkan kerajaan.

Bagaimanapun, kata Zainuddin, beliau yakin dengan campurtangan Unit Khas Jenayah Komersil Bukit Aman dan komitmen Tan Sri Musa Hassan, isu ini akan dapat diselesaikan secara profesional dan pihaknya memberikan tempoh sehingga hari raya pertama sebagai tempoh akhir bagi polis memulakan siasatan kerana selepas tempoh itu mereka akan melaksanakan rancangan untuk membuat satu laporan polis bagai setiap kawasan DUN di Sabah.

Berhubung tindakan SPRM yang agak lembab, Zainuddin agak kesal dengan perkembangan ini kerana faktor kuasa dan politik menyebabkan pegawai SPRM di Sabah mengalami kekangan atas arahan ‘pihak atasan’ untuk ‘mengabaikan’ setiap laporan yang dibuat oleh pemimpin Pakatan Rakyat, apatah lagi terhadap atau melibatkan Ketua Menteri Sabah.

“Buktinya, laporan 81 Dalil Datuk Dr Jeffrey Kitingan tidak langsung disiasat sekalipun terdapat bukti yang jelas bahawa bangunan Wisma Bandaraya yang dijadikan pejabat Kementerian Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat dan subsidiarinya adalah milik Musa Aman dan Isterinya, Faridah Tussin,” kata Zainuddin yang jengkel dengan sikap SPRM yang memburu dan menyiasat pemimpin Pakatan Rakyat melalui pertuduhan palsu dan nakal.

Tambah Zainuddin lagi, pihaknya akan memfailkan notis bertulis 14 hari kepada SPRM untuk menjalankan siasatan segera kerana selepas tempoh tersebut, pihaknya akan memfailkan laporan polis dan SPRM terhadap Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Pengarah SPRM Sabah kerana gagal menjalankan siasatan terhadap kegiatan pemalsuan pelan dan setaraf dengannya.

“Kita tidak mahu melemparkan tuduhan liar terhadap SPRM sekalipun ada desas-desus wujudnya pihak yang menjadi ‘orang tengah’ atau ‘agen khas’ untuk menyelesaikan atau merundingkan kes dengan pihak atasan SPRM kerana buktinya banyak kes ‘didingin bekukan’ begitu sahaja tanpa sebarang siasatan,” getus Zainuddin yang menamakan seorang lelaki H Lim sebagai agen khas kepada Datuk Lim yang berpengaruh di Tawau untuk menjadi pemudah cara dan konsultan bagi semua kegiatan rasuah di Sabah?.

No comments: