Search This Blog

Tuesday, July 14, 2009

CHINA DOLL, PELANCONG ATAU PENIAGA?

Sumber: www.sabahkini.net

KEHADIRAN puluhan ribu gadis dan wanita China pertengahan umur daripada Negara China yang menggunakan visa pelancong untuk berniaga secara haram di Sabah sudah mula dikesan sejak 1998 namun ianya tidak dianggap mengancam keselamatan negara sehinggalah ramai di antara mereka, terutama yang berusia antara 18 hingga 30 tahun terlibat dengan kegiatan maksiat, rumah urut, pelacuran atau China Doll.

Misteri kehilangan 50,000 China Doll yang memasuki Malaysia sejak 1998 masih belum terjawab sekalipun dengan penangkapan Ketua Pengarah Jabatan Imiigresen Malaysia, Timbalan dan kakitangannya serta Agen yang memperkuda jawatan pegawai turus Imigresen untuk mengaut kekayaan dalam masa yang singkat.

RAJIN... Wanita ini rajin menjual ubat-ubatan dan peralatan elektronik di kawasan tumpuan ramai terutama yang dikunjungi kaum Tiong Hua kerana masalah komunikasi.

Sejak Mac 2009, Sabahkini.net menerima pelbagai aduan melalui email dan sms tentang kejadian China Doll dan China Biz (peniaga) dan kebanyakan email atau aduan berkenaan telah dimajukan kepada penguatkuasa undang-undang termasuk PDRM dan Imigresen serta Kementerian Dalam Negeri.

Namun apabila tidak mendapat reaksi positif, maka Sabahkini.net telah menjalankan kajian lapangan untuk mengintai dan memantau aktiviti China Doll dan China Biz ini yang seolah-olah menjadi anak emas Jabatan Imigresen kerana mereka sering 'terlepas atau dilepaskan' jika ada operasi pencegahan maksiat atau pendatang haram kerana mereka memiliki 'barang' yang boleh ditawarkan sebagai jaminan agar dibebaskan.

Persoalan yang memeningkan kepala ialah bagaimana mereka masuk melalui pintu Imigresen iaitu melalui jalan yang sah namun tidak pernah meninggalkan negara ini sejak 1998. Jika ada yang tertangkap hanya dijadikan 'kambing hitam' untuk melenturkan keluhan masyarakat yang masih trauma dengan kehilangan 50,000 warga China setelah memasuki Malaysia.

PUJUK....Wanita China ini sedang memujuk pelanggan agar membeli barangan jualannya.

Skandal kad pengenalan palsu dan projek serta sindiket pasport palsu antarabangsa yang menggunakan Jabatan Imigresen sebagai 'Zon Ekonomi Eksklusif' dan Zon Perdagangan Bebas' operasi atau sebagai pintu masuk yang sah, memudahkan penyeludupan dan pemerdagangan manusia sehingga Malaysia disenaraikan kembali sebagai salah satu negara yang terlibat dengan aktiviti haram berkenaan.

Siasatan sabahkini di Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Sandakan mendapati China Doll ditempatkan di rumah urut atau Spa yang menggunakan lesen Reflexologi untuk menjalankan kegiatan pelacuran dan pengedaran pil khayal seperti eramin 5, ketamin dan sebagainya yang begitu mudah di bawa masuk ke Sabah.

Beverlly Hill Apartment di Penampang pula menjadi syurga 'China Doll' ini kerana tidak pernah diserbu melainkan mereka yang gagal membayar 'ufti' kepada penguatkuasa undang-undang yang memberi pengajaran kepada taukey yang melindungi China Doll semata-mata untuk membuka akaun 'Simpanan Tetap' bagi melindungi kegiatan haram mereka.

Manakala China Biz pula datang melancong sambil berniaga dengan menjual pelbagai barangan termasuk alat elektronik, peranti perakam suara, talipinggang serta ubat-ubatan yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia.

APRODIASIK.....Ubat perangsang seks ini mampu bertahan dalam darah selama 120 minit?

Sabahkini.net masih gagal mengesan bagaimana China Biz ini dapat membawa masuk barang jualan mereka dalam kuantiti yang besar kerana modus operasi mereka dipelbagaikan bagi mengelak serbuan atau 'pembayaran cukai' dua kali ganda jika diserbu.

Kebanyakan China Biz ini membawa bersama mereka pelbagai peralatan elektronik, peranti robotik, ubat-ubatan dan aprodiasic atau ubat merangsang syahwat untuk dijual secara terbuka dan ada di antara mereka turut menawarkan perkhidmatan seks.

Dalam tinjauan baru-baru ini di Bandar Lahad Datu, selain menjual barangan keperluan peribadi, China Biz turut menjual ubat rangsangan seks secara terbuka tanpa nasihat doktor kerana mendapat permintaan yang meningkat daripada pelbagai pihak.

Walaupun kehadiran mereka ini tidak begitu dirasai, namun ianya boleh menggugat ketenteraman awam melalui kegiatan yang tidak sihat termasuk pelacuran dan menjual ubat rangsangan seks secara terbuka tanpa mempedulikan kesan kepada sistem sosial masyarakat.

Ubat-ubatan yang dijual akan menyebabkan pembeli mengalami komplikasi dan risiko serangan jantung jika diambil dalam dos yang berlebihan atau mempunyai penyakit respiratori.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan Malaysia sewajarnya mengambil langkah yang lebih proaktif dengan mengadakan pemeriksaan yang lebih kerap di kawasan tumpuan awal kerana ubat-ubatan yang dijual China Biz ini termasuk di bawah Akta Racun.

Jabatan Imigresen pula yang selama ini dijadikan 'rest house' oleh China Doll wajar mengetatkan kawalan pintu masuk dan mengenakan syarat 'Wang Tunjuk' sekiranya mereka benar-benar ingin melancong ke negara ini bagi mengalang mereka menjadikan Sabah sebagai 'Zon Bebas Pelancongan Pelacuran."

Kemungkinan kebarangkalian yang ketara ialah sindiket membawa keluar mereka yang menggunakan pelabuhan Tawau, Sandakan atau Labuan yang tidak dikawal ketat hendaklah dijadikan salah satu target dalam operasi membanteras pemerdagangan manusia melalui jaringan sindiket antarabangsa.

2 comments:

Malaikatsesat@Bentara Sakti said...

he..he..he..
siapa tidak suka bila segala-galanya percuma..?
Duit rasuah,percuma...
Ubat seks, percuma...
Romen, percuma...
Urut, percuma...
Makan, percuma...
dan macam-macam boleh dapat dengan percuma....

Kakitangan Pihak Berkuasa tertentu yang berkenaan ini memang akan enjoy sehabis-habisnya...

Cuma yang tidak syoknya... bila ditangkap, duit rakyat juga yang banyak dibazirkan untuk membiayai proses penghakimannya. Inilah yang BIKIN PANAS !

Anonymous said...

Inilah yang dipanggil "Harapkan pagar, pagar makan padi".