Search This Blog

Sunday, February 15, 2009

POLIS DALANGI TRAGEDI BERDARAH DI TINGKAYU?
JAMES VALENTINO TANGGAR-Peguam

PEGUAM Tetuan Ansari & Co, James Valentino Tanggar menggesa Ketua Polis Negara menjalankan siasatan rapi dan menyeluruh berhubung insiden berdarah di Skim Pekebun Kecil Tingkayu, Kunak kerana keselamatan para pekebun kecil tidak lagi terjamin.

"Ada sesuatu yang cuba disembunyi PDRM dan saya mengesyakki ianya melibatkan konspirasi peringkat tertinggi di dalam PDRM yang mempunyai kepentingan terhadap tanah berkenaan sehingga sanggup mencabut nyawa mereka yang tidak berdosa," ujar James yang hampir kehilangan jiwa jika senapang buatan sendiri (bakakuk) yang ditembakkan ke mukanya meletup.

Menurut James inilah kejadian paling buruk dalam sejarah Sabah selepas kes Kampung Desa Monteki, Tanjung Labian dan Litangon yang menyaksikan pegawai kanan PDRM terlibat dan bersubahat dengan kes perebutan tanah.

"Setahu saya, PDRM menjaga keselamatan dan bukannya membantu penjenayah," ujar James yang kesal kerana tidak seorangpun daripada lebih 100 penjenayah yang menyerang beliau pada 12 Februari 2009 berjaya ditangkap.


Berita Lanjut sila lawat http://www.sabahkini.net

No comments: