Search This Blog

Saturday, October 23, 2010

DUSUN KINI PEMASTAUTIN SEMENTARA, BUKAN LAGI ANAK NEGERI SABAH?

Written by Admin
Wednesday, 20 October 2010 21:03

TUNJUK….Mahali menunjukkan MyKad ‘pemastautin sementara’ yang diberikan JPN kepada beliau sedangkan pendatang asing menjadi Warganegara melalui jalan songsang.

Oleh : SHAIMON S JUMADI

SEORANG lagi Anak Negeri Sabah, Mahali Ensong, daripada suku kaum Dusun yang dilahirkan di Kampung Maliau Tongod, Lamag pada 15 Julai 1975 mendapat kad pengenalan bernombor 750715126129 berstatus ‘Pemastautin Sementara’ dengan tarikh luput pada 04 Disember 2013.


“Kenapa perkara yang mengaibkan ini menimpa saya? Apakah di bawah kerajaan BN kaum Dusun bukan lagi anak negeri dan setaraf dengan pekerja asing yang menggunakan pasport?” tanya Mahali dengan nada kesal kerana Jabatan Pendaftaran Negara langsung tidak bertanggung jawab.

Kata Mahali, apa gunanya Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) rakyat Sabah jika sebelum ini seorang warganegara diberi taraf penduduk tetap dan nasib beliau lebih malang kerana diberi taraf ‘Penduduk Sementara’.

“Apakah warga Pakistan, Filipina dan Indonesia yang lahir di negara mereka boleh mendapat tahap warganegara sedangkan saya lahir di Sabah dan kedua ibu bapa saya orang Dusun tetapi saya diberi taraf warganegara kelas anjing?,” tanya Mahali dengan nada geram.

Menurut Mahali, minggu lalu beliau telah pergi sekali lagi ke pejabat JPN Sandakan dan bertanyakan mengenai kedudukan kad pengenalannya, namun agak malang kerana Pegawai JPN Sandakan mengarahkan beliau memohon taraf Warganegara sebelum boleh memohon MyKad.

Mahali yang bertugas di Unit Penghias Bandar Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) selama 10 tahun dan sudah berumah tangga serta dikurniakan cahaya mata seramai 7 orang; saban hari sentiasa dihantui ketakutan apabila berhadapan dengan anggota Polis kerana status kerakyatannya yang bertaraf sementara.

Kata Mahali ekoran daripada statusnya sebagai ‘pendatang asing di bumi tumpah darahnya sendiri’, maka dia (Mahali) telah kehilangan hak mutlaknya sebagai seorang pengundi sedangkan warga-warga asing lainnya yang tinggal di negara ini, khususnya di Sandakan mereka telah layak mengundi dan memilih siapa bakal pemimpin mereka.

“Anak-anak saya yang bersekolah langsung tidak mendapat apa-apa bantuan daripada kerajaan kerana status saya sama seperti dengan orang Indonesia dan Filipina yang bekerja di sini memegang pasport atau IMM 13,” kata Mahali yang menyalahkan Pegawai JPN atas ‘khianat’ mereka.

Mahali menegaskan, jika senario ini tidak dikekang, dalam masa 10 tahun daripada sekarang Warga Pakistan, Indonesia dan Filipina yang sudah memegang Mykad akan menjadi Ketua Menteri dan menteri-menteri kabinet kerana mereka mempunyai MyKad atas bantuan pegawai JPN dan sudah pastinya Anak Negeri Sabah akan menjadi seperti rakyat Palestin di tengah kekejaman Israel.

“Saya amat sedih dan kecewa kenapa Jabatan Pendaftaran tidak kenal mana satu pendatang asing, mana satu anak tempatan. Saya sudah berkali-kali menjelaskan yang saya ini orang Dusun. Saya boleh bertutur bahasa Dusun dengan fasih, tapi merekapun masih tidak percaya. Kenapa orang Pakistan, orang bugis yang menyebut ikan jadi ikang, tetapi begitu mudah mendapat kerayaan Malaysia; berbanding dengan diri saya, apa maksud sebenarnya pihak Jabatan Pendaftaran Negara ini?,” tanya Mahali yang mendesak campurtangan Menteri Dalam Negeri.

Kata Mahali, bukan beliau seorang sahaja yang menjadi mangsa keadaan oleh JPN, bahkan ramai lagi keluarga dan kawan-kawan beliau yang sebangsa dengannya mengalami nasib yang serupa.

“Saya agak kesal kerana semua parti berasaskan Dusun seperti PBS, UPKO dan PBRS tidak langsung membantu ketika saya minta tolong atau ehsan membantu saya menguruskan kad pengenalan saya. Bukankah selama ini mereka kononnya berjuang menentang IC Palsu, tetapi apabila Anak Negeri dianiaya, mereka hanya berdiam diri,” kata Mahali yang terkilan dengan sikap hipokrit pemimpin Dusun di dalam Kerajaan.

KAMI SAKSI KEJALANGAN ‘IC PROJEK’ BN?

Written by Admin
Saturday, 16 October 2010 15:26


Oleh: MUTALIB M.D

MANTAN Pegawai Jabatan Pendaftaran Negara yang menjadi ‘Kambing Hitam’ kerana ditahan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akob Damsah @ Yakub Damsah, 57, mendesak Kerajaan Malaysia bertanggung jawab di atas penganiayaan yang dilakukan kerajaan BN ke atas 15 Pegawai Jabatan Pendaftaran Negara, termasuk beliau pada 1995.


“Jika kerajaan Jepun membayar pampasan kepada ‘Hamba Seks’ tentera Jepun pada zaman Perang Dunia Kedua, kenapa Kerajaan BN tidak langsung mahu bertanggung jawab di atas ‘pemerkosaan mereka’ ke atas kebebasan kami? Bukankah kami yang telah berjasa dengan mematuhi semua arahan pemimpin BN sehingga BN berjaya merampas kuasa daripada PBS?,” tanya Yakub yang kecewa dengan layanan buruk pemimpin BN terhadap semua mangsa tahanan ISA.

Kata Yakub, Kerajaan BN yang ada pada hari ini harus bertanggung jawab membayar gantirugi kepada mangsa ISA yang ditahan secara tidak sah hanya untuk menutupi mulut pembangkang yang berterusan menghentam BN yang menang melalui pintu belakang, iaitu melalui Skandal X-Files.


“Tanpa pengundi hantu dan semua warga asing yang mereka rekru

t dan mendapat kad pengenalan dengan menggunakan tangan kami, BN tidak akan bermimpi sampai hari ini untuk memenangi walau satu kerusi di Sabah,” ujar Yakub yang meyakini ‘Ops Gembleng’ telah berjaya mencapai misi menumbangkan kerajaan pilihan rakyat.

Menurut Yakub, beliau dan 14 rakannya memberi peluang kepada BN untuk membersihkan nama mereka dan membayar pampasan yang setimpal dengan dosa pemimpin BN terhadap mereka, kerana mereka telah mencapai kata sepakat untuk membawa isu ini ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ;untuk menuntut hak mereka kerana Mahkamah di Malaysia menafikan hak berkenaan disebabkan sekatan undang-undang.

Yakub mengambil kesempatan untuk berpesan kepada Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Wilfred Mojilip Bumburing, agar tidak melayani karenah Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussien yang mencabarnya mengemukakan bukti kerana BN mempunyai seribu dalih untuk menyembunyikan semua bukti bertulis dan atas talian.

“Tidak payah kemukakan sebarang bukti kerana saya dan 14 rakan yang pernah ditahan di bawah ISA adalah bukti hidup yang boleh bercakap dan bertindak atas dasar kesedaran. Kami adalah bukti kejalangan BN, bukannya tulisan di atas kertas yang tidak mampu bersuara,” ujar Yakub lagi.

Jika Parlimen mahukan bukti, kata Yakub, heret kesemua 15 bekas tahanan ISA untuk memberi keterangan secara tertutup di Parlimen.

“Sebagai rakyat Malaysia, kami tidak bersalah. Kami mangsa keadaan ketika nyawa Kerajaan BN berada di penghujung, maka sebagai penyambung tali hayat, kami dikorbankan,” ujar Yakub yang menafikan bahawa mereka terlibat dengan Skandal IC Palsu.

Tegas Yakub, mereka tidak pernah terlibat mengeluarkan IC Palsu, sebaliknya menandatangani semua kad pengenalan biru yang tidak diketahui untuk diberikan kepada siapa di Pusat Operasi JPN melalui Skandal X-Files yang dilindungi kerajaan.

“Semua keterangan saya ada di dalam buku 007-Lelaki Malaysia Terakhir seperti yang saya pegang ini. Tidak ada sepatah ayat ditambah dan tidak ada walau satu ayat berkurang. Semua yang dilaporkan dalam buku ini adalah tepat dan menceritakan 100 peratus kebenaran,” ujar Yakub yang mengakui ada membuat Akuan Berkanun pada 5 Mac 2007 yang memperakui semua keterangannya di dalam buku berkenaan adalah benar dan bonafide.

Menurut Yakub, kesemua 14 orang mantan pegawai JPN yang mangsa tahanan secara tidak bermaruah turut bersedia memberi keterangan di hadapan Perdana Menteri atau Parlimen atau Jawatankuasa Parlimen mengenai Integriti terdiri daripada; Hamzah Tim, Asli Sidup, Balasius Biajin, Mohd Tohid Mohamad, Mohd Nasir Sungip, Ibnu Ham Tajul Arifin, Ishak Yusof Apok, Azmin Karim, Julian Damsah, Mohd Razali Samin, Jumahat Taripin, Abdul Rauf Sani, Zakaria Ahmad dan Kee Zulkifly Kee Abdul Jalil.

“Namun kita hanya akan membuka mulut, jika Kerajaan BN bersedia menebus dosa mereka dengan meminta maaf secara terbuka dan membersihkan nama kami memalui pampasan yang dipersetujui bersama. Jika tidak, kami akan teruskan niat kami mengadu kepada PBB kerana BN telah melakukan kegiatan ‘Pemerdagangan Orang’ dalam skala terbesar melalui Skandal IC Projek ini,” ujar Yakub yang tidak gentar untuk memberi keterangan di mahkamah atau parlimen.

TAHNIAH KPN, DI SABAH LEBIH RAMAI!

Written by Admin
Friday, 15 October 2010 02:26


Oleh: MOHD YATIM SUHAILI

PENULIS Kontroversi Sabah, Mutalib M.D merakamkan ucapan tahniah di atas kejayaan besar Polis diRaja Malaysia (PDRM) memberkas tujuh orang kakitangan Jabatan Imigresen dan dua orang warga asing di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) baru-baru ini.

“Kita harap Ketua Polis Negara yang baru tidak gentar menangkap pegawai kanan Imigresen termasuk berpangkat Jusa di Sabah kerana kes penyeludupan manusia dan pemerdagangan orang di Sabah amat tinggi; apatah lagi ramai warga asing yang mendapat kerakyatan melalui pintu belakang setelah rekod mereka di Jabatan Imigresen dilupuskan,” ujar Mutalib yang juga Editor Sabahkini.net.

Mutalib menegaskan bahawa beliau telah banyak membantu polis dengan merakamkan semua pemerhatian dan siasatan beliau serta bukti dalam beberaoa buah buku beliau seperti IC Palsu Merampas Hak Anak Sabah; IC PROJEK Agenda Tersembunyi Mahathir; Pengundi Untuk Disewa dan 007-Lelaki Malaysia Terakhir yang boleh dijadikan rujukan dan panduan polis dalam operasi mereka.

Kadar pembolosan dan pemerdagangan orang di Sabah begitu serius berbanding di Semenajung Malaysia kerana gejala rasuah di kalangan pihak berkuasa dan ramai warga asing yang telah mendapat kerakyatan secara tidak sah menjadi pelindung kepada PATI yang bukan sahaja bersetinggan di pinggir bandar, malah menyertai parti politik untuk mendapat suaka.

“Saya telah membuat begitu banyak laporan rasmi kepada Mantan Ketua Polis Negara berhubung isu ini dan berharap agar Tan Sri Ismail akan merujuk semua surat saya dan mengambil tindakan sewajarnya berhubung isu pasport terbang Filipina yang didalangi Pegawai Turus Jabatan Imigresen,” ujar Mutalib lagi yang tidak jemu-jemu membantu pihak berkuasa menangani masalah PATI dan penyeludupan manusia.

Kata Mutalib, beliau kesal kerana Wakil Rakyat di Sabah telah melantik begitu ramai ‘Warga Penyu’ iaitu mereka yang mendapat kerakyatan secara tidak sah sebagai Ketua Daerah, Ketua Anak Negeri, Ketua Kampung dan Pengerusi JKKK sehingga membentuk koloni yang sukar ditembusi pihak berkuasa dan menjadi dalang menghalang kejayaan dalam setiap operasi bersepadu.

PDRM, kata Mutalib hendaklah menumpukan operasi memberkas warga Pakistan, India dan China yang berjumlah lebih 150,000 orang yang memasuki Malaysia secara sah, namun membiarkan pas lawatan mereka lupus sebelum membeli dokumen pengenalan diri secara tidak sah; namun rekod mereka masih berada dalam simpanan Jabatan Imigresen sejak sistem biometrik dilaksanakan.

Mutalib turut berbangga dengan kejayaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tujuh pegawai Imigresen berhubung penglibatan mereka dalam penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) ke negara ini.

Namun tangkapan tersebut hanya ‘sekadar untuk menunjuk-nunjuk’ kerana bukan lagi rahsia, bahawa setiap warga asing yang memasuki atau keluar daripada Sabah tanpa sebarang pengenalan diri begitu mudah di semua depoh imigresen, terutama di Tawau, Sandakan, Kudat, Keningau dan Labuan kerana rasuah sudah berakar budaya di kalangan pegawai Imigresen dan pendatang asing.

“Memberi dan meminta rasuah sudah kelihatan seperti menghulur atau meminta sebatang rokok di Depoh Imigresen. Malah setiap manusia yang mahu belayar atau mendarat sudah disediakan pengkeras untuk mempermudahkan mereka terutama yang menggunakan agensi atau cukong, apatah lagi perkhidmatan menyewa wang tunjuk sudah seperti berjabat salam,” ujar Mutalib yang menggesa agar Jabatan Imigresen memasang CCTV di semua Depoh Imigresen untuk memantau kegiatan kakitangannya yang membenarkan PATI membolosi Negara ini melalui pintu hadapan dengan bersulamkan wang.

‘HAPPY BIRTHDAY’ ATAU ‘INNALILLAH’?

Written by Admin
Saturday, 02 October 2010 19:42


Oleh : MUTALIB M.D

“YA Allah Ya Tuhanku, Tuhan yang menguasai semesta alam dan Tuhan kepada segala kerajaan di dunia. Matikanlah aku dalam keadaan beriman di saat ini jika kematian itu baik bagiku. Hidupkanlah aku dalam keadaan sedar akan kebesaranmu dengan penuh hidayah dan rahimmu memberkati perjuanganku yang maha kecil ini untuk membela tanah airku tercinta; tempat tumpah darah isteri dan anak-anakku untuk menentang kezaliman dan kekufuran manusia yang menafikan zat dan rahmatmu. Amin-amin ya Rabbal Alamin.”

Demikianlah doa ringkas saya sebagai menyambut ulang tahun kelahiran saya yang ke 48 pada selepas solat subuh tadi dan diulang lagi pada solat Zuhur untuk mendapat berkat setelah mendirikan solat istikharah malam tadi.

Jika tidak kerana ayat pertama Al-Quran, Iqra’, saya mungkin telah menggantung pena dan menurut kemahuan Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media untuk menutup Laman Web Sabahkini.net.

Saya agak terkilan kerana seorang pemuda berbakat di Lahad Datu, anak seorang Mantan OCPD iaitu Irwan Idris Jikon telah menyiarkan wajah saya berhidung 'Khinzir' di blognya, Sabahdaily.net dan menghina saya sebagai penipu dan penjual khinzir. Apa dosa saya kepada keluarganya? Semoga Allah insafkan Irwan dan harap dia dapat berhadapan secara Gentlemen dan bukannya pengecut seperti 'bapanya' yang diabkan di sebuah Karaoke di Lahad Datu kerana terjebak dengan Skandal Seks.

Namun setelah sembahyang istikharah, saya meneruskan perjuangan di bidang ‘myra’ (siber) sekalipun secara bersendiri kerana saya yakin di luar sana ramai yang menyokong perjuangan saya, sekalipun dalam senario ‘malu tetapi mahu’.

Apakah yang hendak dibaca oleh warga Sabah sekiranya Sabahkini.net dimansuhkan dan hanya bergantung kepada media arus perdana dan blog yang bersifat peribadi; berbanding Sabahkini.net yang terbuka, malah dibukakan untuk semua pihak; asalkan bernama manusia atau mahu dimanusiakan dengan akal manusia?

Saya terkesima dan terkedu mengenangkan betapa saya akan terus menjadi lilin membakar diri untuk menerangi kehidupan lain dan terpaksa menolak pelbagai tawaran kerja daripada pelbagai pihak yang bergaji lumayan mengalahkan menteri.

Ketika memperjuangkan hak rakyat Sabah yang belum mempunyai sijil lahir dan kad pengenalan, saya terjerat oleh peraturan imigresen sekalipun seluruh keluarga saya memiliki kad pengenalan yang mempunyai ‘H’ namun huruf ‘H’ dihilangkan daripada MyKad saya atas masalah teknikal kerana JPN tidak menyimpan data Taraf Penduduk Tetap yang diperolehi keluarga kami pada 1974.

Jabatan Imigresen pula seperti Jabatan Kitar Semula kerana mungkin telah memusnahkan semua dokumen penduduk tetap sehingga mereka tidak dapat menjawab surat permohonan saya memohon dibekalkan salinan Taraf Penduduk Tetap bagi membolehkan saya memasukkan kembali huruf keramat ‘H’ sebagaimana JPN begitu bermurah hati memberi huruf ‘H’ kepada pendatang asing tanpa izin yang diberikan kad pengenalan projek.

Ketika memperjuangkan nasib pegawai kerajaan tertindas oleh karenah birokrasi, saya terlupa masalah yang dihadapi isteri saya yang dianiaya majikannya dengan memberikan markah SKT yang terlalu rendah, sehingga permohonannya untuk mendapat cuti belajar separuh gaji tidak dapat diluluskan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam dan mungkin terpaksa kembali bekerja atau meletakkan jawatan jika cuti belajar tanpa gaji tidak diluluskan kelak.

Mengikut undang-undang, pegawai atasan dan pengarah jabatannya boleh diambil tindakan ‘mandamus’ kerana secara jenayah dan malafide telah melakukan perbuatan khianat terhadap kerjayanya dengan memberi markah ‘gila babi’ sehingga beliau dinafikan segala hak; walhal beliau telah berkhidmat dengan baik dan penuh tanggung jawab kerana mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang dan tidak ada sebarang rekod tindakan disiplin di dalam buku perkhidmatannya.

Semoga Allah yang maha kuasa menurunkan hukuman dan kisasnya di dunia kepada pegawai dan pengarahnya yang khianat terhadap beliau kerana doa mereka yang teraniaya akan terus sampai ke sidratul muntaha dan dimakbulkan Tuhan azzawajalla.

Tiba-tiba sahaja saya merasakan ingin menjadi seperti warganegara Amerika kerana sudah pastinya Kerajaan Malaysia tidak boleh berbuat sesuka hati ke atas saya dan isteri saya. Siapa yang boleh diharapkan oleh mereka yang teraniaya seperti isteri saya dan jutaan rakyat Sabah yang lain?

Apa yang dibela oleh pemimpin Sabah dan Malaysia kalau bukan jawatan dan perut mereka sendiri. Mana mungkin mereka akan mendengar rintihan dan rasa sakit hati rakyat yang ditindas polis, ketua jabatan dan pihak berkuasa setiap hari.

Puluhan ribu kakitangan wanita di Malaysia yang terpaksa menyerahkan kehormatan diri kepada pegawai penilai yang menagih seks sebagai upah untuk memberi markah prestasi (SKT) yang baik; jika enggan maka markah yang diberi seperti markah yang diterima isteri saya, lebih buruk daripada pemandu atau pencuci tandas.

Apakah pemimpin Sabah dan Malaysia pernah ambil peduli berapa ramai gadis Melayu yang dirobek-robek kehormatannya dan diperlakukan seperti binatang oleh lelaki hidung belang dan VVIP di Malaysia? Kenapa pemimpin Sabah diam sahaja apabila umat wanita Islam ditindas sehingga terpaksa memegang babi atau dipaksa makan babi ketika bekerja di restoran Cina?

Pernahkah ada dalam sejarah Ketua Menteri Sabah dan pemimpin Sabah yang benar-benar membela rakyatnya? Bilakah Kerajaan negeri Sabah mahu ‘bail-out’ dua rakyat Malaysia yang diculik daripada Terumbu Karang Sebangkat di Semporna dan kini ditahan Jolo Filipina kerana keluarga mangsa tidak mempunyai wang yang cukup untuk menebus ahli keluarga mereka yang diculik?

Persoalan-persoalan ini yang berlegar di minda saya sejak semalam, begitu menyayat hati kerana setelah 47 tahun Sabah merdeka, Negara Malaysia yang mengaku sebagai Negara Islam masih belum mempunyai Akta Halal. Bukan sahaja makanan yang dijual di restoran Melayu tidak halal kerana menggunakan barang yang tidak halal termasuk cara penyediaan makanan yang masih berdarah, apatah lagi dijual di restoran bukan Islam.

Jika makanan di Malaysia tidak halal dan Sijil Halal Jakim boleh diperdagangkan, maka makanan yang tidak halal memasuki tubuh dan sistem penghadaman umat Islam sehingga melahirkan insan yang tidak berjiwa manusia. Bagaimana mahu mengambil tindakan jika tidak ada Akta Halal?

Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) yang menyelewengkan harta dan wang umat Islam sehingga menyebabkan semua umat Islam di Sabah berkongsi dan menanggung dosa yang mereka tidak buat; terutama setelah tanah USIA dijadikan Pusat Maksiat atas tiket 1Borneo!.

Jika di zaman ‘Sumpah Semerah Padi’, sepatutnya Presiden USIA, Tun Sakaran Dandai dihukum gantung sampai mati kerana gagal menjalankan tugas menjaga dan mentadbir urus USIA dengan baik; terutama 10,000 hektar konsesi balak yang dianugerahi Al-Marhum Tun Mustapha kepada USIA. Lebih dasyat dan Tun memalsukan keterangan dirinya daripada seorang Tidung Bolongan menjadi ‘Bajau’ sehingga dapat memegang jawatan awam dan politik termasuk TYT.

Saya terpaksa kembali bertugas menentang kezaliman dan petualangan yang dilakukan pemimpin terdahulu terutama yang telah memberikan kerakyatan secara tidak sah kepada pendatang asing tanpa izin di Sabah kerana jumlah mereka kini sudah melebihi rakyat tulen Sabah sehingga mendominasi politik (undi) dan ekonomi Sabah.

Jika Israel menggunakan tangan Militan Falangis yang beragama Kristian untuk membunuh ratusan ribu umat Islam di Sabra dan Shatila dan menarik perhatian dunia kerana dapat memanjangkan permusuhan antara umat Islam dengan Militan Falangis; sehingga Israel dapat mencuci tangan; apakah tidak mungkin pemimpin politik Sabah dan Persekutuan menggunakan taktik Israel iaitu tangan Pendatang Asing Tanpa Izin untuk menumpaskan rakyat Sabah melalui kuasa undi yang digelar ‘Fixed Deposit’?

Saya masih ingat kejadian di Sabra dan Shatila ketika masih bersekolah di SMK Menggatal (SMK Bandaraya), Kota Kinabalu kerana pada 19 September 1982, rakyat Palestin tidak dapat melakukan apa-apa untuk mempertahankan diri mereka disebabkan para pejuang telah disingkirkan oleh PBB daripada Beirut dan segala senjata mereka miliki telah diserahkan kepada pasukan penjaga ke amanan.

Dalam keadaan tanpa apa-apa senjata, Israel memanfaatkan situasi tersebut dengan membunuh ramai orang Palestin yang berada di Sabra dan Shatila tanpa belas kasihan. Gencatan senjata dan perdamaian yang disepakati telah dilanggar di depan mata pasukan perdamaian PBB yang tidak berbuat apa-apa langsung.

Pada 22 September 1982, palang Merah Antarabangsa mengumumkan angka palsu bahawa jumlah mayat korban mangsa pembunuhan ramai-ramai di Sabra dan Shatila hanya seramai 2,400 orang sedangkan angka sebenar puluhan ribu termasuk kanak-kanak dan wanita yang tidak berdosa sehingga memenuhi satu stadium dan terpaksa menggunakan jentolak untuk mengumpul mayat.

Ketika ini, rakyat kerdil Sabah sendiri tidak tahu bagaimana harus hidup dan menjalani kehidupan di bumi merdeka bernama Malaysia yang sepatutnya bernama Negara Sabah dalam Persekutuan Malaysia (bukan negeri Sabah). Kini mereka suda mula bosan berpolitik dan hampir-hampir tidak mempedulikan lagi siapa yang akan dipilih menjadi wakil mereka dan siapa yang dipilih menjadi pemimpin negara mereka.

Mereka tidak lagi mampu menggunakan akal sihat dan suara hati yang bersih dalam menentukan pemilihan. Yang mereka pentingkan adalah siapa yang memberikan wang paling banyak, maka itulah yang mereka pilih; meskipun ahli politik itu adalah orang yang paling bangsat yang mereka kenal.

Akibatnya banyak jawatan wakil rakyat diisi oleh para penjahat dan penjenayah seperti bekas banduan (melanggan pelacur di luar negara dan dipenjarakan kerana memasuki Negara tersebut secara tidak sah), perogol, PATI, perampas dan sebagainya. Para penjahat inilah yang seringkali kelihatan di skrin kaca televisyen sebagai penggubal undang-undang dan penentu masa hadapan bangsa dan sebagainya.

Sebagai umat Islam, saya mengajak para pemimpin Sabah yang majoritinya beragama Islam menjadikan Al-Quran sebagai pedoman dan bacaan setiap hari. Hati saya menjadi luluh kerana tidak ada satupun yang berubah dari isi kitab ini dan tidak ada satu titik pun yang terubah sejak lebih 1,400 tahun lalu, ketika Islam berada di kemuncak tamaddun beradaban manusia.

Al-Quran yang mengandungi 6,666 ayat hanya dibaca oleh segelintir umat Islam dan hanya 500 ayat sahaja yang membicarakan tentang hukum hakam dan selebihnya tidak langsung menarik minat orang ramai untuk mengkajinya.

Bayangkanlah suatu ketika nanti, pemimpin yang dilahirkan Sabah hanya mempunyai jasad manusia tetapi berjiwa Iblis mengulangi sejarah Israel menggunakan tangan Militan Falangis untuk menghapuskan etnik asal di bumi Palestin; apakah tidak mungkin pemimpin Sabah yang tamak kuasa menggunakan Pendatang Asing Tanpa Izin yang telah ditulenkan sebagai rakyat Malaysia ‘mengeroyok’ rakyat Sabah dan menghalau mereka keluar daripada tanah air mereka?

Bukankah sudah ada petanda? Kampung tradisi yang sebelum ini dihuni rakyat tempatan telah menjadi koloni PATI kerana yang menjadi mangsa birokrasi hanyalah Anak Jati Sabah yang tersepit oleh pengkhianatan pemimpin yang mereka pilih; yang gemar menusukkan pisau belati ke jantung mereka, apabila tidak dapat berbuat apa-apa ketika Agensi Kerajaan membakar rumah, merampas tanah dan tanaman yang mereka usahakan untuk diberikan kepada syarikat lain yang mampu mengeluarkan wang untuk menambah boroikan perut pemimpin.

Akhirkata, jika saya berundur dan menutup Sabahkini.net maka perjuangan saya yang berasaskan ‘Hubbul Watan Minnal Iman’ (Cintakan Tanah Air Sebahagian Daripada Iman) dan semua jerih payah saya berjuang bersendirian demi masa hadapan anak cucu cicit saya akan tersirna begitu sahaja.

Oleh kerana saya tidak mahu anak cucu kencing di kuburan saya kerana tidak memperjuangkan nasih mereka yang terhimpit di penjuru nasib ketika memburu hidup; maka saya meneruskan perjuangan dengan harapan semoga saki baki umur saya dapat dipergunakan sebaiknya; terutama untuk membersihkan Sabah daripada pemimpin yang menjual agama, semata-mata untuk menghalalkan tindakan mereka merekrut pendatang asing tanpa izin Indonesia, Filipina, India dan Pakistan yang beragama Islam sebagai warganegara Malaysia dan menjadi pengundi tegar di Sabah.

Semoga Tuhan mengembalikan pemimpin yang menjual agama untuk survival politik mereka ke pangkal jalan dan bertaubat di atas dosa dan nista yang mereka lakukan sebelum ini atau Tuhan menurunkan laknat terhadap mereka yang sombong, bongkak dan khianat kepada rakyat Sabah.

Dari segi prinsip Perlembagaan Persekutuan, semua rakyat Malaysia beragama Islam kerana agama rasmi yang termaktub di dalam Perlembagaan ialah Islam; maka pemimpin bukan Islam hendaklah secara sukarela dan insaf mengakui bahawa agama rasmi mereka adalah Agama Islam, namun agama yang mereka anuti adalah Kristian, Buddha, Taoism dan sebagainya.

Jika tidak, jangan bicara soal perlembagaan jika hanya mengambil ‘kepala dan ekor sahaja’.

Innalillah hi wainna ilaihirrajiun!

5 JUTA TIDAK DAFTAR PEMILIH

Written by Admin
Saturday, 18 September 2010 01:53

Oleh: MUTALIB M.D

PENGUMUMAN Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar bahawa lebih juta rakyat Malaysia mungkin tidak dapat mengundi pada Pilihanraya Umum Ke 13 memang agak mengejutkan.

Sehingga kini, kira-kira 15.6 juta rakyat Malaysia berusia 21 tahun ke atas layak mengundi, namun menurut Wan Ahmad sehingga 30 Mei lalu hanya 11.24 juta yang mendaftar sebagai pemilih, manakala kira-kira 4.3 juta belum mendaftar.

Jumlah tersebut dijangka terus meningkat kerana pertambahan warga negara yang mencapai umur 21 tahun adalah kira-kira 450,000 orang setiap tahun, manakala jumlah yang mendaftar mengikut tahunan sekitar 250,000 sahaja.

Pendedahan Wan Ahmad ini menunjukkan satu fenomena yang serius dan merugikan negara kerana kira-kira 30 peratus rakyat yang tidak dapat menggunakan ‘kuasa politik’ dan hak selaku pengundi dalam proses demokrasi bagi menentukan masa hadapan Negara sehingga menyebabkan SPR terkesima dan bercadang untuk menjalankan kajian berhubung kaedah pendaftaran pemilik secara automatik dan atas talian (online) bagi memastikan warga negara berusia 21 tahun ke atas mendaftar sebagai pemilih setelah beberapa akta dipinda dan dikuat kuasa sepenuhnya.

Pada pandangan peribadi saya, mungkin generasi muda tidak mempunyai keyakinan terhadap SPR yang gagal membersihkan daftar pemilih sehingga mereka memboikot pilihanraya kerana sebelum ini hak ibu bapa dna keluarga mereka dirampas oleh para pengundi hantu; terutama pendatang asing tanpa izin yang memperolehi hak mutlak sebagai pemilih berdaftar setelah mendapat Mykad Projek.

Jika saya mempunyai pilihan, saya turut enggan mendaftar sebagai pemilih selagi Daftar pemilih di Sabah yang mengandungi lebih SEJUTA rakyat asing dan yang seangkatan dengannya tidak dibersihkan; kesemuanya sudah saya nyatakan secara jelas dalam buku IC PALSU Merampas Hak Anak Sabah; Pengundi Untuk Disewa; IC PROJEK Agenda Tersembunyi Mahathir dan 007 Lelaki Malaysia Terakhir.

Namun saya tidak mempunyai pilihan dan terpaksa pulang ke Lahad Datu untuk membuang undi setiap kali pilihanraya sekalipun Calon yang bertanding atau diletakkan begitu memualkan, lebih hina daripada anjing buruk kepala kerana bukan sahaja terlibat dengan kes maksiat, rasuah malah menipu rakyat.

Saya terpaksa membuang undi kerana saya tidak mahu satu-satunya hak yang saya ada dan dijamin Perlembagaan Persekutuan dirompak oleh musuh ketat saya iaitu Pendatang Asing Tanpa Izin yang memperolehi lebih daripada satu Mykad atau Resit Kad Pengenalan Sementara untuk mengundi dan mendapatkan wang antara RM100 hingga RM300 (bergantung kepada berapa kali mereka membuang undi) daripada ‘Fixed Deposit’ yang menjadi kebanggaan pemimpin Negara.

Ramai generasi muda yang menjadi ahli Persatuan Blogger Sabah (PBS) enggan mendaftar sebagai pemilih kerana mereka kecewa dengan sikap SPR yang enggan membersihkan nama PATI dan ibu bapa dan datuk nenek mereka yang sudah lebih 20 tahun meninggal dunia.

Bantahan demi bantahan yang dibuat hanya seperti mencurah kencing di mangkuk tandas, tidak memberi sebarang makna kerana air kencing tidak boleh di minuml; tambahan pula menurut undang-undang Daftar Pemilih yang sudah diwartakan tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah.

Sebagai salah seorang yang memberi keterangan di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu dan Petisyen Pilihanraya Likas, saya menganggap SPR adalah Parti Komponen Barisan Nasional yang prihatin membantu UMNO merekrut pemilih, terutama di Parlimen Silam kerana lebih 20,000 ahli UMNO tidak boleh mendaftar sebagai pemilih kerana masih menggunakan dokumen palsu, sekalipun anak mereka sudah mendapat MyKad dengan menggunakan ‘Gambar Agong’ atau dengan bantuan Ketua UMNO Bahagian atau Wakil Rakyat mereka.

Persoalannya, setelah 47 tahun Sabah merdeka, SPR masih meneruskan Dasar Penjajahan dengan menentukan siapa boleh mengundi dan siapa yang tidak berhak mengundi dan menggunakan Parlimen untuk melaksanakan visi curang mereka membenarkan ‘Fixed Deposit’ yang diimport daripada Filipina, Indonesia, Pakistan, India dan China sebagai ‘Avatar’ untuk menyerang kepentingan dan hak Anak Negeri Sabah yang semakin terhakis.

DAFTAR SEMULA PATI DAPAT MYKAD

Written by Admin
Tuesday, 07 September 2010 17:18

Salam Merdeka Buat Warga Sabah Yang Setia Bersama Sabahkini.net,

SAYA telah memberi terlalu banyak komen berhubung Pendatang Tanpa Izin (PATI) Indonesia yang merupakan hampir kesemuanya telah mendapat IC/MyKad melalui pintu belakang. Ini adalah kenyataan dan saya juga pernah komen tentang kejadian-kejadian yang berlaku di Indonesia yang melibatkan maruah bangsa dan negara kita yang disamakan dengan NAJIS.

Saya juga setuju bahawa warga Indon yang mendapat IC/MyKad atau yang menggunakan pasport Indonesia untuk bekerja dan menyokong pembangunan Malaysia. Saya rasa setiap orang juga akan berbuat begitu jika dalam keadaan terdesak seperti sekarang ini kerana kehidupan/keselamatan mereka bergantung kepada negara kita dan masyarakat kita.

Semua warga Indonesia yang telah mendapat IC/MyKad amat beruntung kerana anak-anak mereka juga mendapat kemudahan sama seperti warganegara Malaysia yang lain dari segi biasiswa, PTPTN, Pasport Antarabangsa dan sebagainya.

Tetapi apakah mereka sudah lupa tentang negara mereka? Jawapanya tentu TIDAK! Pengaliran keluar masuk warga Indonesia dan pengaliran keluar wang negara kita membuktikan perkara ini. Warga Indonesia yang menjadi warganegara ‘Malaysia Palsu’ ini masih berkiblat ke Indonesia.

Di institusi-institusi awam maupun sekolah-sekolah, mereka telah mula mengamalkan sikap perkauman dan mula menampakkan hasil komplotan mereka ini menyebabkan ramai anak-anak Sabah tertindas. Tetapi di negara mereka, pelajar kita yang meneruskan pembelajaran di Institusi-institusi Awam yang menggunakan duit mereka sendiri ataupun dengan tajaan kerajaan Malaysia menghadapi segala macam kesusahan dari aspek mendapatkan KIPEM dan sebagainya.

Malah sehari sahaja lambat memperbaharui PAS atas kesalahan mereka sendiri, maka pelajar kita diusir seperti ANJING, malah ada pelajar kita yang pernah ditampar, diherdik dan macam-macam lagi penindasan yang dilakukann. Jika tidak percaya tanyalah mereka yang pernah belajar di Indonesia.

Berbanding dengan negara kita yang mudah mesra dengan warga asing dan melayan mereka dengan baik, tentulah PTI atau PATI merasa senang hati duduk di Malaysia. Negara kita tidak pernah mengambil tindakan terhadap pekerja asing merayakan HARI KEMERDEKAAN INDONESIA di ladang-ladang dengan menaikkan bendera Sang Saka Indonesia dan segala bentuk pesta meraikan hari berkenaan.

Negara kita juga tidak pernah soal siasat untuk pemberian biasiswa kepada anak-anak Indonesia yang mendapat IC/MyKad. Negara kita juga tidak pernah mempersoalkan sejauh mana kestiaaan mereka terhadap negara ini. Negara kita juga tidak pernah fikir tentang keselamatan negara pada masa hadapan. Negara kita juga tidak pernah memikirkan berapa ramai warga Indonesia yang telah menjadi POLIS, Tentera, Guru, Pegawai Imigresen, Pegawai Pendaftaran; yang senang-senang boleh membantu warga Indonesia yang lain.

Cuma ada beberapa langkah untuk mengambil tindakan yang sesuai dan Warganegara Malaysia yang tulen mendapat semula ‘Hak’ mereka. Antaranya :

1. Memastikan pemegang IC/MyKad melalui pintu belakang yang telah dikenalpasti dibatalkan Kewarganegaraannya dan memohon kembali untuk mendapatkan IC/MyKad setelah melalui proses-proses perundangan seperti yang terkandung dalam syarat-syarat Kewarganegaraan menurut Perlembagaan Persekutuan.

2. Mengenalpasti anak-anak PATI yang telah menjadi warganegara secara songsang dengan menjadikan surat lahir orang mati, ibubapa asli lain dari ibubapa warga PATI dan sebagainya untuk didokumentasi/disoal siasat supaya mereka juga dapat diberi kewarganegaraan dengan syarat-syarat yang termaktub dalam perlembagaan

3. Warganegara asing yang duduk di ladang-ladang dengan mendirikan rumah-rumah haram dengan izin tuanpunya tanah dibanci dan mengambil tindakan yang sesuai terhadap tuan-tuan tanah yang memberikan izin dengan cara tarik balik geran tanah dan sebagainya kerana kesalahan jenayah melindungi PATI.

4. Anak-anak PATI yang meneruskan pelajaran di sekolah kerajaan yang memang kita kenal pasti bahawa mereka adalah warganegara palsu ditarik balik segala kemudahan seperti bantuan biasiswa, KWAPM, SPBT dan sebagainya walaupun mereka ada kad pengenalan. (kita kenal pasti ibu bapa mereka adalah warga Indonesia dengan cara rujuk surat lahir ibubapa mereka, surat nikah dan no KP ibu bapa mereka yang bermula dengan angka-angka yang telah diketahui UMUM seperti H05, H03 dan sebagainya)

5. Pegawai-pegawai kerajaan, ketua kampung, pegawai akuan sumpah, majistret yang sekongkol dengan mengakui PATI atau PTI disumbat ke penjara tanpa ada soal siasat (guna pakai ISA)

6. Warga asing yang telah menjadi warganegara dipantau dan diadakan kursus kenegaraan dengan sedikit bayaran agar mereka ini betul-betul warganegara yang baik, bertanggungjawab, tahu undang-undang negara, tahu perlembagaan, tahu rukun Negara dan tahu apa ertinya negara Malaysia.

Wahai Warga Malaysia yang berbangga menjadi Rakyat Malaysia! Semoga saranan yang saya utarakan di atas akan menyedarkan bangsa Malaysia agar berani bangkit untuk mengusir PATI daripada tanah berdaulat ini.

Salam Kemerdekaan dan Selamat Menyambutnya pada 16 September 2010

MAT SALLEH JR.

MERDEKA! KERANDA PLASTIK UNTUK SIAPA?

Written by Admin
Tuesday, 31 August 2010 00:04


Oleh: MUTALIB M.D

JIKA bom ikan yang dilemparkan ke rumah saya oleh orang suruhan Mantan Adun Lahad Datu, Datuk Haji Mohd Yusof Amat Jamlee meletup pada 1999; atau jika saya tidak cepat mendapatkan rawatan mata yang disembur asid setelah diserang curi oleh tiga orang upahan Yusof Jamlee, mungkin saya tidak lagi dapat menulis di ruangan Jendela Kuasa pada hari ini.

Serangan demi serangan fizikal dan mental yang dilakukan oleh orang suruhan Yusof Jamlee termasuk serangan beliau sendiri dan pemimpin Sabah yang lain termasuk Tun Sakaran Dandai, tidak pernah mematahkan semangat saya untuk menulis dan terus menulis membongkar kejalangan pemimpin yang telah mencemarkan nama baik UMNO, terutama yang terlibat dan bersubahat dengan Sindiket Kad Pengenalan Palsu dan IC Projek.


Walaupun tembuni saya ditanam di Kampung Parit Panjang, Mukim Lanai, Baling Kedah dan sewajarnya saya tidak harus menggadai nyawa memperjuangkan hak rakyat Sabah, namun tembuni anak-anak dan isteri saya ditanam di Sabah; apatah lagi mereka tidak berpeluang lahir dua kali seperti warga Indonesia, Filipina, Pakistan, India dan China yang mendapat kad pengenalan projek; maka saya terpaksa teruskan perjuangan yang belum berakhir ini secara ‘keseorangan’ kerana sikap berkecuali rakyat Sabah yang enggan memberikan sokongan material dan moral secara terbuka.

Dalam keadaan terkial-kial memburu hidup di penjuru nasib, saya terpaksa menggunakan segala simpanan yang ada untuk meneruskan perjuangan melalui http://www.sabahkini.net dan http://sabahkinimirror.blogspot.com kerana derma rayuan saya untuk mendapatkan dana bagaikan dipersenda kerana sejak dilancarkan tabung berkenaan, saya hanya menerima RM50 sahaja.

Kos untuk menyelenggara Sabahkini.net bukanlah murah kerana bukan sahaja terpaksa membaiki server yang sering digodam oleh penggodam professional yang diupah pemimpin dan musuh Sabahkini.net; malah terpaksa membayar gaji pekerja dan pemberi maklumat untuk mendapatkan maklumat yang sahih demi untuk menjaga kredibiliti Sabahkini.net yang ditohmah sebagai ‘Agen Yahudi’ untuk meruntuhkan Barisan Nasional atau portal milik pembangkang.

Sampai satu kemuncak, seorang pemimpin Sabah menawarkan RM2 juta dan dinaikkan sehingga RM20 juta untuk membeli Sabahkini.net dan diri saya agar tidak lagi menulis dan boleh menghabiskan sisa hidup di luar negara sebagai jutawan ‘fikir’ yang kaya kerana menjual fikiran dan maruahnya.

Memandangkan Sabahkini.net bukanlah untuk dijual, maka saya menolak semua tawaran kerana saya percaya suatu hari nanti, di saat saya menutup mata, ada warga Sabah akan meneruskan perjuangan saya yang entah bila akan selesai.

Sempena sambutan ulangtahun kemerdekaan Malaya (yang diwar-warkan sebagai kemerdekaan Malaysia, sedangkan pada 1957, Malaysia hanya ada dalam kotak fikir Tun Mustapha); maka saya menyeru rakyat Sabah yang ada maruah bangkit bersama semangat saya untuk memperjuangkan Sabah daripada sebarang bentuk penjajahan alaf baru dan petualangan anasir subversif seperti ‘Warganegara Penyu’ iaitu rakyat asing yang mendapat kerakyatan Malaysia secara tidak sah setelah mengoyak Perlembagaan Persekutuan.

Saya tidak mahu, satu hari nanti anak cucu saya akan kencing di kuburan saya disebabkan mereka marah kerana saya tidak berani menentang petualang yang ingin menjajah negara ini melalui percambahan klon baru manusia yang ‘bertubuh ayam tetapi berhati helang’ sehingga mereka menjadi pelarian di tanah air mereka sendiri.

Kehilangan 600,000 warganegara Indonesia, 300,000 warganegara Filipina, 50,000 warganegara China, 30,000 warganegara India dan 20,000 warganegara Pakistan setelah memasuki negara ini masih menjadi misteri bagi kerajaan yang terpaksa bersikap menyapu sampah ke bawah permaidani.

Walaupun hidup saya ibarat kais pagi belum tentu makan petang, namun saya sudah meninggalkan wasiat yang paling berharga kepada isteri dan anak-anak dalam bentuk buku iaitu IC PALSU Merampas Hak Anak Sabah; Pengundi Untuk Disewa; IC PROJEK Agenda Tersembunyi Mahathir? dan 007-Lelaki Malaysia Terakhir; namun saya kesal kerana tidak dapat meninggalkan apa-apa khazanah buat rakyat Sabah yang masih berperang dengan pemimpin yang gila kuasa, rasuah dan khianat.

Sehubungan itu, saya menyeru agar rakyat Sabah yang cintakan negeri ini agar berganding bahu bersama saya membantu memerangi pemimpin yang rasuah, salahguna kuasa, menjadi petualang dan pengkhianat negara kerana saya yakin bahawa pena lebih berbisa daripada mata pedang!

Saya tidak lagi mengharapkan sebarang bantuan kerana rayuan derma yang saya siarkan di Sabahkini.net seperti pengemis jalanan yang meminta kepada mereka yang tidak sudi memberi walau satu sen di belah tujuh, namun sanggup mengeluarkan ratusan ribu untuk membantu rakyat asing atas nama semangat kejiranan.

Saya hanya memerlukan kerjasama anda agar terus memberikan sokongan moral dengan menghantar email jika ada sebarang isu yang ingin dibongkar demi membina masa hadapan Sabah yang cemerlang.

Selamat Menyambut Ulang tahun Kemerdekaan Malaya yang sebenarnya sebuah keranda plastik yang disediakan khas untuk kita, tetapi siapalah yang bertuah menempah keranda berkenaan kerana Sabah hanya merdeka pada 16 September 1963 yang telah diaku terima secara rasmi sebagai Hari Malaysia pada tahun lalu?

PERTAMBAHAN KEDAI PAKISTAN MEMBIMBANGKAN

Written by Admin
Sunday, 22 August 2010 20:48Oleh: SAMBORA LUMIDING

PERTAMBAHAN lebih sembilan kedai runcit milik Warga Pakistan yang mendapat kad pengenalan palsu atau projek di daerah Penampang termasuk Donggonggon, Nosoob, Jalan Shantung dan Beverly Hills begitu membimbangkan para penduduk tempatan yang tinggal berdekatan.

Seorang penduduk di Beverly Hills, Jerry M, melahirkan rasa bimbang Skandal Kad Pengenalan Projek tumbuh semula berikutan begitu ramai warga Pakistan yang memakai pakaian kebangsaan Pakistan, Shalwar Qamis memiliki mykad dan pasport antarabangsa Malaysia.

“Dulu mereka datang guna pasport. Selepas habis tempoh, mereka tinggal secara haram kerana bila ada serbuan pihak berkuasa mereka lari. Tidak balik rumah. Sekarang mereka sudah ada Mykad dan Pasport Malaysia. Macam mana mereka dapat?,” tanya Jerry yang bimbang kerana semakin ramai warga Pakistan menyewa di kawasan Beverlly Hills.

Kata Jerry, ramai warga Pakistan ini mengaku membeli Mykad melalui sindiket antara RM5,000 hingga RM10,000, manakala Pasport Antarabangsa Malaysia pula antara RM30,000 hingga RM50,000 yang boleh dibayar secara ansuran.

“Kebanyakan mereka mengaku lahir di Sabah tetapi apabila ditanya kampung mana, mereka tidak dapat menjawab dengan tepat. Ramai juga mengaku lahir di Pakistan dan dapat IC melalui sindiket. Mereka kata hanya datang cari makan,” ujar Jerry yang meminta Kerajaan membuat ‘Operasi Pakis’ untuk memantau pergerakan warganegara Pakistan ini yang pulang ke negara asal mereka setiap tahun menggunakan Pasport Antarabangsa Malaysia.

Jerry tidak hairan kenapa ramai penduduk tempatan dan warga asing yang membeli di kedai Pakistan disebabkan harganya agak murah dan boleh hutang jika sudah lama kenal dan boleh bayar secara ansuran.

“Ramai di antara mereka sudah menjadi ahli UMNO dan mengaku berbangsa Melayu sekalipun percakapan mereka macam Shah Rukh Khan bercakap Melayu,” ujar Jerry yang kesal kerana pihak berkuasa tempatan mengeluarkan lesen berniaga sekalipun mereka hanya mengemukakan salinan Mykad yang belum disahkan ketulenannya.

DOKUMEN ‘BURUNG-BURUNG’ SELAMATKAN SEMON?

Written by Admin
Saturday, 21 August 2010 16:18Oleh: ALIMAN KASSIM

MUNGKIN dimomokkan dengan penguatkuasaan melalui operasi demi operasi, rakyat Sabah menjangkakan tidak ada lagi Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang menggunakan dokumen palsu secara leluasa, sebagaimana jaminan setiap Menteri yang dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri.


Namun bagi seorang lelaki Timor (Warga Indonesia), Semon Nagga, 44, dengan bangganya memaklumkan bahawa dokumen ‘Burung-Burung’ itulah yang menyelamatkan beliau daripada sebarang operasi pihak berkuasa sejak tinggal secara haram di Sabah lebih 15 tahun lalu.

Dokumen ‘burung-burung' merupakan dokumen palsu yang dikeluarkan oleh pelbagai Sindiket Kad Pengenalan Palsu dan Bahagian Penempatan Jabatan Ketua Menteri Sabah; bebas digunakan di mana sahaja kerana pihak penguatkuasa seringkali akan meminta RM50 atau RM100 sebagai ‘tol atau pas jalan’ yang tidak perlu lagi diperiksa; sebaliknya Semon dipanggil bekerja dengan pegawai polis di Kunak.

Ketua Polis Daerah Kunak mungkin tidak tahu bahawa kakitangannya melakukan kesalahan jenayah dengan menggaji pendatang asing yang hanya memiliki ‘Burung-Burung’ yang kononnya dikeluarkan oleh Unit Penempatan, Jabatan Ketua Menteri Sabah.

Rahsia Semon terbongkar apabila beliau terlanggar bumper sebuah kenderaan ketika menunggang motorsikal bersama anak perempuannya, Alisabet, 11, pada 9 Ogos lalu di sebatang jalan di Kunak.

Ketika pemandu kenderaan tersebut bertanya sama ada Semon memiliki lesen memandu atau kad pengenalan, Semon dengan bangganya mengeluarkan dokumen ‘Burung-Burung’ bernombor 091385.

"Tidak ada (lesen memandu) cuma (dokumen) 'Burung-burung' ini saja,” kata Semon yang memaklumkan beliau bekerja dengan seorang pegawai kanan polis (nama dirahsiakan).


Persoalannya, sama ada dokumen tersebut memang benar-benar dikeluarkan oleh Jabatan Ketua Menteri atau Sindiket Kad Pengenalan palsu tidak dapat dikenalpasti, namun dokumen ‘burung-burung’ berkenaan mencatatkan tarikh lahir Semon 00/00/66 dan mempunyai cap mohor Jabatan Ketua Menteri.

Namun selama 15 tahun, itulah dokumen yang digunakan Semon yang tinggal di Kunak Jaya untuk ke mana sahaja, termasuk ke Jabatan Ketua Menteri dan dapat melepasi semua sekatan jalanraya sebelum ini.

Bukankah Unit Penempatan Jabatan Ketua Menteri yang di bawah Potfolio Datuk Nasir Tun Sakaran hanya dikhaskan menjaga Pelarian Perang Filipina sejak era 70-an yang kini hampir kesemuanya memiliki IMM13, sedangkan Semon lahir di Adonara, Indonesia?

YB PENGKHIANAT WAJAR DIHUKUM MATI!

Written by Admin
Thursday, 19 August 2010 15:11

PAKIS…. Warga Pakistan daripada Tenom ini berjaya mendapat pasport antarabangsa Malaysia setelah memiliki Mykad Malaysia walaupun baru tiga bulan di Sabah, manakala warga Indonesia, Nasri Subairah (bertopi) pula sedang dibantu oleh Ahli Parlimennya untuk mengesahkan Mykad yang tidak wujud dalam Sistem JPN!


Oleh: HJ.WAHAB TIMPAI BAIGON


PEMIMPIN yang bergelar ‘Yang Berhormat’ bersekongkol untuk membantu orang asing mendapat dokumen pengenalan diri di Sabah bukan sahaja pengkhianat, malah merekalah adalah penjenayah yang patut dijatuhi Hukuman Mati!

Pemimpin seumpama itu wajar disingkirkan pada pilihan raya umum akan datang dan Pemimpin Tertinggi UMNO jangan memberi muka langsung kepada Yang Berhormat ini kerana mereka hanya mementingkan diri sendiri, sebaliknya menggadai masa hadapan rakyat tempatan dan negeri ini kepada warga asing yang jumlahnya kini mengatasi rakyat tempatan di Sabah.

Kes-kes Yang Berhormat membantu penduduk asing, seperti yang dikategori sebagai PATI kini mendapt liputan secara meluas di Sabahkini.net, malah beberapa buah buku sudah diterbitkan iaitu IC PALSU Merampas Hak Rakyat Sabah (1999); Pengundi Untuk Disewa (1999); IC PROJEK Agenda Tersembunyi Mahathir? (2006); 007-Lelaki Malaysia Terakhir? (2007) hasil karya Mutalib M.D, namun para pemimpin tidak mengambil iktibar.

Apa yang mendukacitakan pada rakyat, ialah sejak Parti Bersatu Sabah PBS kembeli menyertai Barisan Nasional (BN), suara mempertahankan hak Sabah dan rakyatnya semakin tidak kedengaran lagi.

Bagaimanapun, rakyat Sabah masih hormat di atas keberanian pemimpin UPKO yang bersuara lantang meneruskan perjuangan yang ditinggalkan pemimpin PBS seperti Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Wilfred Mojilip Bumburing yang semakin lantang mendedahkan Skandal X-Files warga asing mendapat kerakyatan Malaysia melalui pintu belakang di Persidangan Dewan Rakyat.

Namun agak malang, Naib Presiden PBS, Datuk Radin Malleh kini sudah tidak kedengaran lagi membuat komen mengenai isu itu, berbanding sebelum PBS merujuk kembali ke dalam BN.

Apakah hanya ketika berada dalam posisi pembangkang, maka PBS boleh menyuarakan masalah Nombor 1 Sabah yang tidak boleh diselesaikan sejak sekian lama?

Natijahnya, daerah Tenom semakin dibanjiri oleh Warga Pakistan yang berusia antara 20-an hingga 30-an yang langsung tidak boleh bertutur bahasa Melayu dan akhirnya mereka ini mendapat Mykad melalui sindiket tertentu.

Setelah mendapat Mykad, mereka mula membuka kedai perabot, kedai runcit, kedai pakaian dan sebagainya kerana pihak berkuasa tempatan membenarkan mereka berniaga dan diberikan lesen kerana status mereka kini Warganegara Malaysia!

Kini mereka mula mendominasi perniagaan di Tenom dan ramai daripada mereka berkahwin dengan warga tempatan untuk meneruskan kelangsungan generasi baru, Darah Keturunan Pakistan (DKP) yang akhirnya melakukan pembersihan etnik!.

MILIK SIAPAKAH MYKAD 810925-12-5209?

Written by Admin
Wednesday, 18 August 2010 16:12Oleh: MUTALIB M.D

SEJAK tersiarnya dua surat terbuka dan laporan polis yang dibuat oleh Citra Masadi di Sabahkini.net, saya menerima pelbagai email, sms dan panggilan telefon daripada beberapa orang yang tidak dikenali; berupa ugutan dan ancaman, namun saya abaikan sahaja kerana menganggap anjing yang menyalak sebelum menggigit adalah pengecut!

Sebagai Editor media alternatif, saya tidak boleh berkata ‘TIDAK’ kepada sebarang siaran yang lengkap dengan bukti dan menjadi ‘public interest’, apatah lagi berhubung isu kad pengenalan palsu dan pati yang begitu sinonim dengan saya selama ini, melainkan tertuduh mendapat perintah mahkamah atau injunksi melarang Sabahkini.net menyiarkan sebarang artikel berhubung dirinya.

Dalam hal ini, saya tidak langsung terniat untuk menzalimi Ahli Parlimen Silam, YB Tuan Haji Salleh Kalbi yang merupakan ‘rakan akrab’ dan ‘teman saya sepanjang zaman’; namun demi cinta saya kepada Sabah, saya terpaksa berlaku adil dan tidak bersekongkol dengan beliau melindungi seorang pendatang asing tanpa izin di Pejabat Parlimen Silam; yang sewanya dibayar melalui wang rakyat yang disalurkan daripada Peruntukan Jabatan Perdana Menteri.

Kendatipun begitu, jika Salleh Kalbi menggaji sendiri (walaupun di dalam kelambunya sekalipun) Nasri Subairah, yang mendakwa memegang Mykad bernombor 810925-12-5209 sebagai asli, namun dua pertiga warga UMNO Silam kenal siapa Nasri dan asal usul keluarganya; maka saya akan tetap bertekak dengan Salleh kerana dia melakukan jenayah ‘Pemerdagangan Orang’ dan melindungi ‘Pendatang Asing Tanpa Izin’.

Saya kenal Nasri sejak kecil dan telah melakukan semakan dengan Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya dan mengenalpasti nombor Mykad yang digunakan oleh Nasri, 810925-12-5209 tidak pernah wujud dalam rekod JPN dan disahkan sebagai dokumen palsu.

Walaupun tidak memiliki dokumen yang diterima pakai di bawah Akta Keterangan, namun Nasri berjaya melanjutkan pelajaran sehingga Tingkat 6 dan diambil bekerja oleh Ahli Parlimen Silam, Salleh Kalbi yang lantang bersuara kerana pernah menggelarkan Anwar Ibrahim sebagai ‘Kereta Terpakai’ ketika berucap di Parlimen.

Mungkin hanya Salleh yang tahu kenapa beliau mempertahankan Nasri dan melindungi ramai pendatang asing di pejabatnya termasuklah P.Ramlee Lampad dan Andi Saidi Andi Kamaruddin yang telah disahkan menggunakan dokumen palsu (boleh semak buku IC Palsu Merampas Anak Sabah dan 007-Lelaki Malaysia Terakhir) sehingga mereka diberikan projek kecil bernilai RM50,000.

Kecekalan Salleh menulis surat menyokong permohonan Mykad Nasri kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussien sewajarnya diambil tindakan di bawah undang-undang jenayah; apatah lagi Hishamuddin dalam keadaan terdesak sehingga mencabar Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Wilfred Mojilip Bumburing mengemukakan bukti dan dalam masa yang sama Salleh telah memberikan satu bukti prima facie yang dikehendaki Hishamuddin selama ini.

Mungkin ramai ahli UMNO seperti saya tertanya-tanya, jika ketika Nasri lahir, ibu bapanya masih menggunakan pasport Indonesia, apakah status Nasri ketika itu? Sudah pastinya warga Indonesia dan percubaan demi percubaan mendapatkan kad pengenalan sebelum ini tidak berjaya. Rekod ibubapanya yang terdapat dalam sistem JPN, tidak mempunyai anak yang bernama Nasri.

Akhirnya Nasri terpaksa berkhidmat dengan penuh khusyuk dan tawadduk kepada Salleh yang berjanji untuk membantunya mendapatkan kad pengenalan, kerana Salleh mendakwa Hishamuddin bekas bossnya dalam Pemuda UMNO Malaysia.

Agak menarik sekali, seorang adik Nasri yang dilahirkan setelah ibubapanya mendapat kad pengenalan biru projek, turut bernasib baik kerana diterima bekerja sebagai kerani di Pejabat Daerah Kecil Tungku dan tambah menguatkan semangat Nasri untuk mendapatkan mykad, kerana menurut khabar yang bertiup kencang, Salleh berura-ura mahu melantik Nasri sebagai Ketua Pegawai Perhubungannya, setelah menyingkirkan penjawat sekarang, Chong Su Vun pada bila-bila masa kerana termakan hasutan sanak saudara dan golongan Pati yang mendapat ‘suaka’ politik di Pejabat Parlimen Silam.

Saya agak terharu kerana kesungguhan Salleh mempertahankan teman sejatinya Nasri, sekalipun berhadapan dengan cemuhan dan tindakan undang-undang, apatah lagi telah meluluskan sebuah rumah PPRT bernilai RM42,000 kepada Nasri yang menggunakan nama bapanya, Subairah Bedulatih kerana kad pengenalan Nasri tidak sah.

Dalam hal ini, Ketua Polis Daerah Lahad Datu mungkin dapat memulihkan imej kerajaan dengan menangkap Nasri yang dianggap sebagai membawa cemar dan menyoal siasat beliau dan menghadapkan beliau ke mahkamah setelah Citra Masadi membuat laporan polis di Balai Polis Kunak pada 22 Februari 2010 melalui laporan bernombor LD/RPT/1079/2010.

Jika benar Nasri memiliki kerakyatan Malaysia, maka beban bukti terletak di atas bahunya untuk membuktikan bahawa mykad tersebut miliknya; walaupun rekod JPN dan Suruhanjaya Pilihanraya mengesahkan nombor berkenaan tidak wujud; melainkan Hishamuddin merintis kembali Projek yang dimulakan oleh Allahyarham Megat Junid Megat Ayub dan bersedia menghadapi sumpah seranah rakyat Sabah, sekaligus membunuh karier politiknya.

Sebagai kawan, saya rasa jalan terbaik bagi Salleh ialah menyingkir Nasri buat sementara waktu sehingga Nasri dilahirkan semula dan mendapat Mykad baru untuk mengganti Salleh sebagai Ahli Parlimen Silam; sebuah illusi pendatang yang bakal menjadi kenyataan!.

Saya tidak bermaksud untuk menjatuhkan Salleh sebagai Ahli Parlimen, kerana saya masih mempunyai rasa hormat sebagai kawan dan berharap agar beliau kembali ke pangkal jalan kebenaran dan menerima hakikat bahawa melindungi PATI adalah menyalahi Undang-Undang.

Sebagai pengundi yang telah memilih beliau pada pilihanraya lalu, saya akan tetap menyimpan kukuh ‘Rahsia Besar’ Salleh kerana dia adalah salah seorang Ahli Parlimen terbaik yang pernah dilahirkan di Silam dan berharap agar beliau dapat memulihkan imej beliau sekalipun tidak mempunyai sebarang jawatan dalam parti atau kerajaan.

Tindakan Salleh memecat Chong (jika berita itu benar) adalah satu kesilapan besar, melainkan Salleh ingin pencen awal daripada politik dan menternak PATI; apatah lagi Chong adalah Timbalan Ketua (Pemangku Ketua) Bahagian LDP!

SIJIL PALSU, POLIS SABAH TUTUP MATA?

Written by Admin
Wednesday, 11 August 2010 10:47

Oleh: ZIELAH A


SEKALI lagi tindakan khianat beberapa Ketua Masyarakat Kaum Anak Negeri Sabah yang bertugas di Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu, tanpa mengikut prosedur Mahkamah Anak Negeri telah memberikan Sijil Anak Negeri kepada mereka yang tidak layak, terbongkar.

Kandungan Notis bersama afidavit berikrar difailkan oleh Mantan Ketua Daerah Sandakan OKK Hassnar Hj Ebrahim, peniaga bumiputra dan seorang aktivis masyarakat, memperlihatkan bahawa kegiatan mengeluarkan Sijil Anak Negeri kepada golongan taukeh berbangsa Cina berada di tahap amat bahaya kerana ianya berupa bencana dan boleh merosakkan masa hadapan serta ekonomi kaum bumiputera di Negeri Sabah.

OKK Hassnar yang memfailkan sendiri permohonan supaya Sijil Anak Negeri yang kononnya telah dikeluarkan kepada penama, Hon Chung Lip, seorang taukeh berbangsa Cina atas sebab lelaki tersebut bukan seorang anak negeri berasal daripada Sabah.

Antara fakta terkandung dalam Afidavit berikrarnya, OKK Hassnar menyatakan beberapa keping tanah yang telah lebih awal dibelinya telah diceroboh oleh lelaki berbangsa Cina tersebut yang juga telah mengambil kesemua geran bagi tanah-tanah yang telah dibeli olehnya itu, dipohon di bawah syarat geran NT, seterusnya dipindahmilik kepada nama HON CHUNG LIP.

Sebagai menyokong permohonan penyemakannya, OKK Hassnar mengeksibitkan beberapa dokumen terutama Sijil Lahir Hon Chung Lip yang mencatatkan keturunan ibu dan bapanya adalah Cina.

Sementara itu, OKK Hassnar juga turut mengeksibitkan satu penghakiman dibuat oleh seorang Hakim daripada Mahkamah Tinggi Sandakan yang menyebut, setelah membicarakan satu kes guaman membabitkan Hon Chung Lip, beliau telah menemui fakta bahawa Hon Chung Lip yang juga bergelar ‘Dato’ bukan seorang Anak Negeri yang layak memiliki tanah di bawah syarat NT.

Nota Prosiding bersama salinan penghakiman oleh Yang Arif Yew Jen Kie, Hakim Mahkamah Tinggi Sandakan, berada dalam simpanan Sabahkini.net, merekodkan bahawa Hon Chung Lip dalam keterangan bersumpah diberikan olehnya sendiri dia lahir di Negara China. Kedua ibu bapanya adalah warga negara China dan walaupun dia bukan seorang Anak Negeri berasal dari Sabah Dato’ tersebut memiliki satu Sijil Anak Negeri bernombor 243/81.

Berikut adalah petikan daripada testimoni Dato’ Hon Chung Lip ketika disoal di Mahkamah Tinggi Sandakan;

Q714 : Referring to page 483 Bundle B. This is your Anak Negeri Certificate?
HON CHUNG LIP: Yes.
Q715 : Were both your parents born in Sabah ?
HON CHUNG LIP: No, both parents were born in China.
Q716 : How then did you get this native certificate ?
HON CHUNG LIP: Through my friend.
Q717 : You would not have had the legal right to be issued with this certificate, is that correct?
HON CHUNG LIP: Correct.

Terjemahan nota prosiding di atas iaitu apabila ditanya bagaimana dia mendapat Sijil Anak Negeri tersebut Dato’ Hon Chung Lip berkata bahawa sijil yang digunapakai olehnya telah diurus dan diberikan kepadanya oleh seorang kawan; membawa maksud dia tidak pernah memohon dan tidak pernah berkunjung ke Mahkamah Anak Negeri.

Sijil anak negeri yang digunakan olehnya untuk memperdaya pejabat tanah adalah dokumen yang diperolehi olehnya melalui cara yang melanggar prosedur Mahkamah Anak Negeri.

OKK Hassnar dipetik berkata kepada Krew Sabahkini.net bahawa sudah tiba masanya isu pemilikan dan penggunaan Sijili Anak Negeri oleh para taukeh yang tidak layak disiasat oleh SPRM kerana Polis, terutama di bawah kepimpinan Pesuruhjaya Polis Sabah sekarang, Datuk Noor Rashid Ibrahim jelas tidak profesional, tidak efektif dalam menangani jenayah penipuan seumpama ini.

“Sejak dahulu lagi, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (Datuk Hajiji) berkata, penggunaan Sijil Anak Negeri Palsu akan dirujuk kepada Polis, namun sejak Noor Rashid menyandang jawatan Pesuruhjaya Polis Sabah, tidak ada walau satu kes rampas tanah milik kaum bumiputera Sabah telah diambil tindakan walaupun bukti dikemukannya mencukupi,” tegas OKK Hassnar yang mencemuh polis kerana asyik berkata akan siasat dan ambil tindakan, tetapi sehingga sekarang para taukeh yang secara terang-terangan mengguna Sijil Anak Negeri Palsu masih bebas berkeliaran.

“Faham faham sahajalah,” tambah OKK Hassnar sambil menyerahkan suntingan akhbar Daily Express bertajuk ‘Sabah Was Heaven For Many Retired Cops’.

KES SAKUR TAN, PENGAJARAN UNTUK SABAH?

Written by Admin
Saturday, 07 August 2010 14:06

Oleh: MUTALIB M.D

SETELAH dua kali hampir kehilangan nyawa kerana cubaan membunuhnya gagal, Gabenor Sulu, Sakur Tan perlu bersyukur kerana beliau bernasib baik berbanding dengan rakyat Sabah yang ‘tidur tidak lena’ sejak warga Filipina membanjiri Sabah pada 1970-an sehingga kini, apatah lagi telah diberi kerakyatan songsang.


Ketika saya menelefon beliau, dalam nada lemah Sakur Tan mengakui pengebom berani mati berkenaan mensasarkan bom tersebut kepada beliau dan anaknya, Mayor Maimbung, Shamir; namun beristigfar kerana beliau hanya cedera ringan dan anaknya yang disangka cedera, tidak mengalami luka sebaliknya terkena serpihan cebisan tubuh mereka yang terbunuh dan tercedera.

Saya masih ingat sekitar 1974, ketika bersekolah di SRJK St. Stephen, Lahad Datu, saya pernah memberi makan kepada ramai pelarian perang termasuk dua orang yang saya tidak tahu nama mereka. Bapa saudara saya, Sarjan Hamzah yang menjaga semua tahanan yang ditempatkan di Kem Askar berdekatan Sungai Segangan meminta saya membantu beliau memberi makan tahanan atau pelarian yang ditempatkan di situ.

Setelah melanjutkan pelajaran menengah di SMK Agaseh Lahad Datu, saya terserempak dengan dua orang yang saya beri makan setiap hari selama lebih satu bulan di Kem Askar Segangan ketika makan di ‘Pasar Gantung’ Lahad Datu yang berdekatan dengan Pejabat Pos lama.

Mereka membelanjakan saya makan mihun sup dan memperkenalkan diri mereka sebagai Galib Andang dan Mujib Susukan yang mengakui bekerja dengan seorang pegawai Imigresen Lahad Datu sebagai penjaga ayam sabung sehinggalah mereka mendapat kad pengenalan biru melalui projek khas.

Setelah bekerja dengan Jabatan Audit Negara Malaysia, saya terserempak mereka menjual ikan di Pasar Ikan Kota Kinabalu dan selepas itu sepi sehinggalah Insiden Penculikan Sipadan dan Ligitan berlaku pada 2000.

Ketika itu saya tidak lagi bekerja dengan kerajaan dan menjadi penulis buku sepenuh masa setelah menghasilkan buku ‘IC Palsu Merampas Hak Anak Sabah’ pada 1999 sebagai ‘Signal’ kepada Kerajaan Negeri agar berwaspada dan menyelesai segera masalah PATI di Sabah.

Setelah insiden penculikan Sipadan barulah nama Galib Andang dan Mujib Susukan dengan wajah mereka terbayang di ruang mata saya dan minda bawah sedar saya meyakini bahawa merekalah orang yang saya beri makan di kem askar berkenaan (kini telah ditutup) kerana wajah mereka tidak dapat saya lupakan sepanjang hayat saya.

Deria keenam (Six Sense) saya telah lama menjangkakan mereka akan menjadi ‘detenator’ kepada bom jangka yang dipasang oleh pemimpin Sabah yang rakus kuasa dan menggunakan PATI yang mendapat kad pengenalan projek (termasuk Galib dan Mujib) sebagai ‘Fixed Deposit’ dalam perniagaan politik mereka.

Kini Galib atau nama popularnya Komander Robot dan Mujib masih sibuk menjawab ‘Audit Querry’ dengan ‘Mungkar dan Nakir’; hampir sejuta warga Filipina yang masih berkiblatkan ‘Jus Sanguinis’ berkeliaran di Sabah seolah-olah jerangkap samar yang telah dipasang di segenap ini bumi Vietnam; tetapi menjadi ‘bom jangka’ yang bergerak 360 darjah setiap hari dan akan meletup para bila-bila masa di Sabah.

Saya hampir menggantung pena apabila semua buku yang saya tulis berhubung isu PATI bukan sahaja mendapat cemuhan dan pujian masyarakat Sabah tetapi sikap pemimpin Sabah seperti ‘Haruan Makan Anak’ yang sanggup menggadaikan nasib dan masa hadapan anak jati Sabah demi sebuah kuasa politik yang tidak mampu dipertahankan, termasuk Datuk Pairin?

Apabila insiden Sebangkat berlaku pada 8 Februari 2010, saya tambah kecewa kerana Polis Sabah seperti cuba menyembunyi kegagalan mereka dengan mengemukakan pelbagai teori sedangkan selepas dua hari dua tebusan ini diculik, saya sudah mendapat maklumat bawa mereka sudah berada di Filipina yang telah saya dedahkan secara panjang lebar dalam Sabahkini.net.

Walaupun kes penculikan Sebangkat masih belum dapat diselesaikan dengan jayanya, namun kita bersyukur kerana dua mangsa culik berkenaan masih hidup sekalipun belum pasti bila dan bagaimana mereka akan dibebaskan apabila tuntutan ‘Food & Lodging’ para penculik belum dijelaskan juruperunding kerana beberapa masalah teknikal dan perhubungan.

Nasib dua mangsa berkenaan bergantung kepada budi bicara Kerajaan Filipina dan Malaysia yang masih bertarik tali; namun nasib rakyat Sabah masih berjerebu kerana penculikan akan berulang; jenayah yang dilakukan oleh PATI berterusan; Pengundi hantu akan muncul setiap kali pilihanraya menjelang; UMNO dan parti politik lain telah diresapi elemen PATI gagal melakukan sesuatu kerana jumlah mereka lebih ramai daripada rakyat tempatan yang menyertai UMNO?