Search This Blog

Sunday, August 8, 2010

SURAT KEPADA PM BERHUBUNG SALLEH KALBI


BELA.... Kenapa Salleh harus membela Nasri dan menjadikan beliau sebagai pekerja penting sedangkan ramai belia tempatan yang menganggur?
7 Ogos 2010


Yang Amat Berhormat,

Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak,

Perdana Menteri Malaysia,

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,

62502 PUTRAJAYA.


YAB Datuk Seri,


AHLI PARLIMEN SILAM MELINDUNGI PATI


Dengan segala hormat dan penuh takzimnya, saya ingin merujuk isu penting ini kepada YAB Datuk Seri kerana ianya melibatkan pencabulan kedaulatan negara dan memijak Perlembagaan Persekutuan.


2. Saya amat bersukacita dan berbangga sekiranya YAB Datuk Seri dapat menjalankan siasatan dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap Ahli Parlimen Silam kerana terlibat dengan kegiatan melindungi pendatang asing tanpa izin (Pati) dan menyembunyikan status isterinya yang menggunakan kad pengenalan projek setelah memalsukan dokumen pengenalan diri.


3. Untuk makluman YAB Datuk Seri, saya telah membuat laporan di Balai Polis Kunak melalui laporan bernombor LD/RPT/1079/2010 pada 22 Februari 2010 yang isi kandungannya seperti berikut;


“Pada jam lebih kurang 10 pagi tadi, saya mendapat maklumat bahawa Ahli Parlimen Silam, YB Haji Salleh Haji Kalbi masih menggunakan khidmat seorang pendatang asing tanpa izin, Nasri Subairah yang menggunakan MyKad bernombor 810925-12-5209. Kenyataan saya bertajuk 'Betulkan Umno Sebelum Guna MyID' disiarkan di laman web www.sabahkini.net pada 24 januari 2010. Saya datang ke balai membuat laporan, agar polis menyiasat dan menangkap Nasri di bawah undang-undang jenayah. Laporan ini juga dibuat terhadap Haji Salleh Haji Kalbi sebagai salah seorang penggubal undang-undang kerana menggaji pendatang tanpa izin dan menulis surat sokongan kepada Menteri Dalam Negeri menyokong agar diluluskan mykad yang digunakan Nasri yang dikenalpasti sebagai tiada dalam rekod JPN.”

4. Namun sehingga kini siasatan polis tergendala kerana ‘campurtangan’ YB Salleh Kalbi yang menghalang mereka menjalankan siasatan dengan alasan beliau telah menulis surat kepada Menteri Dalam Negeri berhubung status Nasri.

5. Untuk rekod, Nasri Subairah adalah pendatang asing tanpa izin (Pati) yang bukan menjadi ahli mana-mana parti kerana menggunakan kad pengenalan yang tidak ada dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara. Ketika Nasri lahir, ibu bapanya tidak memiliki sebarang pengenalan diri dan mereka (ibubapa) hanya mendapat kad pengenalan projek sekitar 1991.

6. Salleh Kalbi menggaji Nasri sebagai pekerja pejabat Parlimen yang gajinya dibayar oleh Kroni Salleh Kalbi (termasuk Mr Ting dan Chong); sekalipun YAB Datuk Seri memberikan peruntukan untuk mentadbir urus Pejabat Parlimen Silam melalui peruntukan khas Jabatan Perdana Menteri terus ke akaun peribadinya.

7. Saya menerima pelbagai rungutan kerana Nasri lebih mengutamakan Pati yang datang berurusan di Pejabat Parlimen Silam daripada warga tempatan dan merebut semua peluang dan projek kecil termasuk rumah PPRT yang bernilai RM42,000 menggunakan kad pengenalan projek bapanya, seorang Ketua Cawangan UMNO yang memiliki beberapa buah rumah dan lesen pasar ikan di Pasar Ikan Lahad Datu.

8. Sebagai penggubal undang-undang, saya tidak fikir Salleh tidak mengetahui undang-undang kerana tindakannya menyalahi Seksyen 56 (1) (d) Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002); yang dikuatkuasakan sejak 1 Ogos 2002 yang boleh dikenakan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda di antara RM10,000 hingga RM50,000 dan sebatan tidak lebih enam kali.

9. Jika seorang ahli Parlimen boleh melindungi Pati dan memberi pelbagai kemudahan kepada pati dan keluarganya, bagaimana wawasan kerajaan untuk mengatasi masalah pati di Sabah yang sudah begitu meruncing?

10. Apakah tradisi melindungi ‘pati’ menjadi ‘Dasar UMNO’ di Parlimen Silam kerana sebelum ini, semua ahli Parlimen Silam mempunyai ‘Haiwan Peliharaan’ yang berstatus pati. Antaranya, Datuk Railey Jeffrey memelihara Majid Lasabo (Allahyarham); Datuk Samsu Baharun Haji Abdul Rahman memberi perlindungan kepada P.Ramlee Lampad; Salleh Kalbi memberi suaka kepada Nasri Subairah.

11. Setelah saya menjalankan siasatan, saya turut dapati isteri Salleh, Hajjah Fatmah Hj Abdul Aziz, adalah Warga Filipina dan datang ke Sabah ketika berusia 10 tahun dan memalsukan keterangan diri untuk mendapat Sijil Lahir daftar lewat ,sebelum mendapat kad pengenalan melalui jalan songsang. Kebanyakan adik beradik isterinya tidak memiliki dokumen pengenalan diri dan Salleh telah mengilhamkan pendaftaran bergerak di Tungku sedikit masa lalu bagi membolehkan saudara mara isterinya mendapatkan sijil lahir daftar lewat. Isterinya seorang guru di sebuah sekolah rendah di Lahad Datu.

12. Saya turut kecewa dan malu apabila beliau mengisytiharkan dirinya sebagai ‘Duta Keamanan PBB’ sedangkan beliau hanya dilantik secara belas ehsan Ahli Parlimen Pembangkang termasuk SAPP dan DAP yang menyenaraikan namanya kepada Presiden United Peace Federation (UPF) untuk dipilih sebagai ‘Duta Olok-Olok’ yang tidak mempunyai sebarang keistimewaan. UPF hanya sebuah NGO di Korea Selatan yang tidak ada kena mengena dengan PBB. Majoriti ‘Duta Keamanan’ yang dipilih adalah mereka yang menganut agama Kristian melainkan beberapa orang Islam yang rakus gelaran menerima tawaran gelaran yang tidak mendapat sebarang pengiktirafan daripada dunia.

13. Sebagai ‘Duta Keamanan’ Salleh Kalbi telah menyalahguna kuasanya dengan meminta escort kereta peronda polis atau trafik sedangkan beliau bukanlah VIP yang layak mendapat perkhidmatan berkenaan untuk ke sesuatu acara semata-mata untuk menunjuk-nunjuk.

14. Oleh kerana saya selalu mengkritik kelakuan buruknya, Salleh Kalbi bertindak mendesak Pengurus Ladang GLC tempat saya menjalankan kontrak penyelenggaraan ladang agar membatalkan kontrak yang sedang saya jalankan semata-mata untuk memberi pengajaran kepada saya agar tidak mengkritik beliau.

15. Sehubungan itu, sebagai pembayar cukai dan pemilih berdaftar di parlimen Silam, saya mohon jasa baik Datuk Seri agar Salleh Kalbi dirujuk kepada Jawatankuasa Khas Parlimen berhubung salah laku dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap beliau.

16. Saya bersedia menjadi saksi jika YAB Datuk Seri ingin menjalankan siasatan demi menyelamatkan maruah egara daripada petualangan ahli Parlimen yang telah menderhaka kepada Negara.


Sekian, Terima Kasih,

Yang Benar,


CITRA MASADI

s.k

Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia, Speaker Dewan Rakyat.

Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussien, Menteri Dalam Negeri.

Semua Ahli Parlimen Malaysia dan Semua Senator Dewan Negara.

Semua Media Arus Perdana dan Media Alternatif


(NOTA: Sabahkini.net tidak bertanggung jawab di atas fakta dan pertuduhan ini kerana penulis surat tersebut bertanggung jawab di atas kebenaran dan segala risiko undang-undang yang bakal dihadapi. Kesungguhan beliau membuat laporan polis menjadi asas untuk menyiarkan surat terbuka ini.)

MAJOR BLOW TO NRD?
By: JOE FERNANDEZ

SOME 30,000 non-Malaysian Sabahans can heave a collective sigh of relief after the High Court in Kota Kinabalu yesterday ruled against the National Registration Department (NRD) in a major test case involving the Federal Constitution and Sabah, Sarawak rights.

80-year-old grandma, Yong Lee Hua @ Piang Lin, a native from Penampang, had at no time been deprived of her citizenship although she was issued with a MyPR, ruled judicial commissioner Abdul Rahman Sebli.

The court held that the NRD was wrong to have issued Yong with a MyPR after she applied to have her lost MyKad replaced. Abdul Rahman, however, rejected her claim for damages and costs as these ‘had not been proven to the satisfaction of the court’.

"In these circumstances, the plaintiff's claim for damages is dismissed with costs and to be taxed unless agreed," ruled the judicial commissioner.

"This is although she has proven that she is a Malaysian citizen by operation of law and the first defendant (NRD) as wrong in issuing her with a MyPR instead of a MyKad."

Yong was seeking an unspecified amount of damages for mental stress and anguish following the issuance of the MyPR card that had resulted in the loss of her status as a Malaysian citizen.

She said that the NRD took almost two years to replace her lost card to a new blue MyKad and because of that she ‘suffered great anxiety and distress and also suffered loss and damages’.

Just 5 minutes to end headache

Yong's troubles began when she applied for replacement of her MyKad that was lost at a supermarket on Feb 13, 2007. In replacing her MyKad, the NRD issued her with the permanent residence status red MyPR, automatically ending her citizenship status.

She has no birth certificate, the NRD then explained and advised her to apply for citizenship lthough she was a native. They gave her the necessary forms. Her late father who had been born in China, the NRD also explained, had never revoked his Chinese citizenship.

Her plight attracted the attention of then Home Minister Syed Hamid Albar.

The Home Minister landed in Kota Kinabalu on Oct 9, 2008 to assess the situation for himself.

It was reported then that he took only five minutes to issue her with a MyKad to "reinstate her citizenship status" and withdraw her MyPR.

It was public slap in the face for the NRD whose director from Peninsular Malaysia was replaced almost immediately with a local.

Yong claimed in her suit against the NRD that the said red card (MyPR) was illegal and ultra vires the Federal Constitution. She claimed that what the NRD should have done was to replace her lost MyKad as stipulated under Section 13 (1) (3) of the National
Registration Regulations 1990.

Yong said she was born in North Borneo during the British North Borneo chartered Company time, even before the brief British North Borneo colonial period, and when Malaysia was formed, she automatically became a Malaysian citizen by operation of law under Article 14(1)(a) of the Federal Constitution.

Yong also claimed in her suit that she suffered losses such as her bank account being frozen and leaving her with no money to pay the medical expenses for her husband who fell ill in early 2008. She was also unable to withdraw her money to pay for the funeral expenses when her husband died about four months before she filed the suit.

She also had to cancel her trip, already paid for to Jakarta with her church group for a gathering scheduled for Sept 13, 2008 because she could not renew her Malaysian international passport.

A mountain of woes

Yong claimed that she had to borrow money from her children for all the medical and funeral expenses up to a point that she started feeling embarrassed for continuing to depend on her children and her family.

She also claimed that she was affected deeply by the problem that befell her. Her health, according to her claim, deteriorated due to the stress of losing her citizenship and required medical attention. Her mental anguish was reportedly further compounded by her friends' suspicion of her status.

She was afraid to leave her home after her husband passed away, according to Yong's claim, because she felt like a foreigner.

Yong, represented by Martin Idang, filed the suit at the High Court in KK on Nov 4, 2008 and named the NRD director and the federal government as first and second defendants respectively.

Senior Federal Counsel Steve Ritikos represented both defendants.

When asked whether she would appeal against the High Court ruling on damages and costs, Yong said that she would have to discuss her next course of action with her children first.
She was accompanied to the court by her son, Frankie Foo, 52 and anti illegal immigration activist Dr Chong Eng Leong.

"The damages were not our main concern," said Chong. "Our main concern was to tell those old people still alive now that if they were born in Sabah (or Sarawak) before Malaysia Day, and if they do not have a birth certificate but have other evidence of birth, they are citizens by operation of law."

The verbal ruling, noted Chong, stressed that the issuance of a MyPR does not amount to deprivation of citizenship. “The birth certificate is one requirement, but not the only one, to prove that someone was born in Sabah or Sarawak."

According to the Cobbold Commission, Chong continued, any race in Sabah and Sarawak before Malaysia Day are automatically citizens of Britain and its colonies.

"The Federal Constitution Article 14, read together with the second schedule, states that a person who is a citizen of the UK and colonies (in this case Sabah and Sarawak) is the citizen of the federation by operation of law," said Chong. "This is very important although Yong is not in possession of a birth certificate."

Chong had previously publicly pointed out several times that the definition of federation in the Federal Constitution was as per the Federation of Malaya Agreement and not the Federation of Malaysia Agreement.

This, according to him, effectively placed some 30,000 Sabahans in a legal twilight zone as ‘not citizens of Malaysia’. These thousands have either permanent resident or temporary resident (green card) documents from the NRD.

LISTED ILLEGALS AS NATIONAL PRIORITY

By: JOE FERNANDEZ

SABAHANS from all walks of life want the 1.7 million illegal immigrants and foreign workers in the state who outnumber the 1.5 million Sabahans to be seen as a national priority.

This follows a statement in Kota Kinabalu earlier this week by Idris Jala, Minister in the Prime Minister's Department, on the federal perception of the problem.

According to Idris, the illegal immigrants in Sabah have not been included in the National Key Results Area (NKRA), "because it was not what the majority of the nation wanted".

The NKRA, along with Key Performance Indexes (KPI), are part of the Government Transformation Programme (GTP).

"This is a grave mistake. This is the mother of all problems," fumed United PasokMomogun KadazanDusunMurut Organisation (Upko) Deputy President, Datuk Wilfred Molijip Bumburing.

"The issue has brought about negative effects in every strata of life in Sabah be it social, cultural, health, security, educational or economic."

Wilfred in fact thinks that the illegals in Sabah should top the NKRA list which at the moment has only six areas viz. corruption, crime, poverty, education, basic rural infrastructure and urban public transport.

At the same time, he wants a state NKRA on the issue as well to address the roots of the problem.

He noted that despite being excluded from the NKRA, the issue of the Sabah illegals has been the focus of a laboratory set up especially in the state. He called on Idris to release the findings of the lab as soon as possible for the information of the public.

"The federal government should get its priorities right, he added. "At the moment, it is more concerned about the 20 Afghans who fled a detention centre in Kuala Lumpur and not about the large number of illegals in Sabah."

'A nightmare situation in 30 years time'

Wilfred, who is also Tuaran MP, warned that inaction on the part of the federal government in tackling the influx of illegals will create a nightmare situation in 30 years time.

"It's not inconceivable that the descendents of the illegal immigrants would petition the United Nations for a referendum in Sabah on their status," warned Wilfred.

"After all, Malaysia is still paying RM5,300 every year to the heirs of the Sultan of Sulu for the eastern and northern third of Sabah."

Wilfred has tried to seek an explanation and clarification several times on the annual payment in Parliament only to run into a stone wall of unsatisfactory explanations. However he isn't going to stop trying.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) senior activist Dr Chong Eng Leong, who has written a book on illegal immigrants in Sabah, likewise is appalled that the issue is not considered important enough for inclusion in the NKRA.

"No issue in Sabah is more important for us," said Dr Chong. "These foreigners have very much upset our politics and are a serious threat to our security, sovereignty and territorial integrity."

He also wants an explanation why the Federal Cabinet Committee on Illegal Immigrants in Sabah has met only once after it was set up in 2000 by then prime minister Abdullah Ahmad Badawi. It's now chaired by his successor Najib Abdul Razak but is yet to meet.

PKR Vice-President, Dr Jeffrey @ Gapari Kitingan does not expect the federal government to tackle the illegal immigrant problem "since it is considered the electoral fixed deposit of the ruling BN".

"Those responsible for this problem in Sabah have committed treason," said Jeffrey. "Yet it is not considered serious enough to be included in the NKRA."

'Local Muslims losing out'

He claimed that the local Muslim population is losing out the most in business and job opportunities to the illegal immigrants who try to pass off as locals. Some of them, according to him, have even made it as state assemblypersons and MPs, besides holding many government positions. This, he predicted, will cost UMNO dearly when the next general election is held.

"Everyone in Sabah knows who these people are and where they are. I need not mention names," said Jeffrey. "This is the direct result of illegal immigrants getting MyKads over the years and getting on the electoral rolls."

He called on UPKO and the Parti Bersatu Sabah (PBS) not to cling to Sabah UMNO which is reluctant to see an end to this problem which has dragged on for the last 40 years.

PBS secretary-general Henrynus Amin reiterated that the party was behind Joseph Pairin Kitingan's call that the illegal immigrants in Sabah must leave the state by 2012.

He declined to say what the party's options would be if the deadline is not met, merely adding that "we will cross that bridge when we come to it".

"We know that the opposition is exploiting this issue and fuelling public fears," said Henrynus. "We will not be put off by the negative sentiment and bad press against us."

He pledged that the party would persist until it has uprooted the problem of illegal immigrants once and for all.

'Redistribute illegal immigrants'

Former Malaysian Human Rights Commission (Suhakam) vice-chairperson Simon Sipaun, when contacted on Idris's statement, felt that the latter had honestly disclosed the federal government's thinking on the matter. Even so, he thinks that Idris should advise the federal government on the right approach.

"I see no end to this problem in Sabah unless the burden is shared equally by all the states in peninsular Malaysia," reiterated Sipaun.

"It was the federal government that created this problem. So, they must help to solve it by redistributing the illegal immigrants in Sabah."

Meanwhile, the Indonesian consulate-general in Kota Kinabalu disclosed that it is trying its best to help reduce the number of illegal immigrants in the state from Indonesia.

"We have issued 217,000 passports to illegal immigrants in Sabah during the amnesty exercise from July to October last year," said Teguh Wardoyo, the director of the Protection of Indonesian Citizens and Legal Entities Directorate.

"We are willing to cooperate with the authorities in Sabah so that our citizens can live and work here legally."

He added that 1.2 million Indonesian citizens were working and living in Malaysia legally.

SALMAN WIN BY THE JUDGES WE HAVEDear Editor,

I have never come across even one good comment about Mahathir. Probably, Mahathir wants to go to court to save Ling. When it suits him he will say that he cannot remember.

Otherwise, he will say that Ling has never lied to the Cabinet. This is like the case of Salman Majid the Pakistani who was born in Pakistan & came to Ranau, Sabah, when he was 23 years old.

Later he collected a MyKad by claiming that he was born in Ranau. It's only in M'sia that u can be born twice. When the Immigration Dept caught up with him in KL & wanted to deport him, he went to court.

Harris Salleh testified on his behalf. He uttered the magic line that Salman had been a loyal voter for the Barisan Nasional. The court declared him a Malaysian & released him.

Now, he's suing the Malaysian Gov't & the Immigration Dept for wrongful detention & the latter also for fleecing him of RM one million that he claimed he had in his bank account. He will probably win given the kind of judges we have.

Regards,

JOE FERNANDEZ