Search This Blog

Saturday, September 26, 2009

SKANDAL LELONG HARTA ANAK NEGERI, SIAPA DALANG?

Sila Klik Tag Line ini untuk berita dan bukti penuh. http://www.sabahkini.net

Oleh: MUTALIB M.D

FREDOLINE Edwin Lojingki, 68, tidak menjangkakan rumah agam yang dibina di atas tanah anak negeri dan dua keping tanah adat lagi yang telah dicagar ke bank dilelong begitu murah dan tanpa pengetahuan beliau sebagai pemilik yang sah dan diputuskan dengan harga yang terlalu rendah daripada harga pasaran.

Sehubungan itu, beliau mendesak Bank Negara Malaysia dan Kerajaan Negeri Sabah menjalankan siasatan bagaimana tanah adat dan tanah anak negeri dilelong tanpa pengetahuan pemilik asal dan ianya mencabul Ordinan Tanah Sabah dan Enakmen Anak Negeri Sabah 1948.

“Ini merupakan pencabulan dan penghinaan kepada anak negeri Sabah kerana mereka sewenang-wenangnya melelong harta anak negeri yang dilindungi undang-undang, apatah lagi kepada bukan anak negeri atau mereka yang menggunakan anak negeri untuk membeli harta anak negeri,” ujar Fredoline yang meyakini terhadap ‘Skandal Lelong’ yang didalangi Jabatan Tanah dan Ukur, Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah, Mahkamah Anak Negeri Sabah, Bank Perdagangan dan ‘Tonto’ yang diupah untuk menghalau anak negeri keluar daripada tanah mereka.

Kes ini bertambah serius kata Fredoline, kerana melibatkan seorang lelaki, Oii Say Tuan, yang menggunakan kekerasan menghalau anak negeri keluar daripada tanah mereka, sebagaimana yang berlaku di Tegudon tahun lalu.

“Kita tidak tahu di bawah undang-undang mana polis boleh ‘disewa’ untuk melindungi taukey besar menceroboh tanah adat dan tidak mengambil tindakan terhadap laporan pencerobohan tanah adat yang dibuat anak negeri, sebaliknya segera bertindak apabila Oii Say Tuan membuat laporan,” ujar Fredoline yang kesal kerana Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan memandang ringan isu penyalahgunaan kuasa polis di Sabah yang keterlaluan.


Dalam kes tanah beliau, kata Fredoline, beliau tidak akan tunduk kepada tekanan polis mahupun Oii Say Tuan yang telah menyalahguna jentera kerajaan untuk melakukan beberapa penyimpangan undang-undang bagi membolehkan beliau memiliki tanah adat dan menghalau keluar anak negeri daripada tanah berkenaan.

“Bagi saya pelelongan tersebut tidak sah kerana saya tidak dimaklumkan dan saya tidak diberi peluang untuk menyertai pelelongan tersebut. Rumah ini sahajapun sudah bernilai lebih daripada RM500,000, apa lagi tanah. Ini semua ada konspirasi di semua peringkat. Saya tetap akan bertahan dan memperjuangkan hak saya di mahkamah,” ujar Fredoline yang akan memfailkan semakan di Mahkamah Rayuan Anak Negeri Bandaraya Kota Kinabalu kerana meyakini Sijil Anak Negeri yang digunakan untuk membeli tanahnya adalah Sijil Palsu atau diperolehi dengan jalan yang curang dan khianat.

Memandangkan nilai pasaran untuk tanah dan rumahnya lebih daripada RM1.2 juta sebagaimana yang disahkan oleh Jurunilai Berlesen, maka beliau akan mendapatkan Perintah Mandamus daripada Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu bagi mendapatkan semua dokumen yang digunakan untuk urusan pelelongan tanahnya bagi mengesan penyelewengan yang dilakukan sebelum mengambil tindakan lanjut.

Fredoline kesal kerana tanahnya NT 213106542, FR 214027362 dan FR 214022929 di Penampang telah ditukar milik kepada Leong Fung How dengan harga RM578,682 setelah mendeposit RM144,700 melalui cek CIMB Bank 572993 sedangkan dokumen pelelongan ditandatangani oleh Oii Say Tuan yang dilahirkan di Kedah dan bukan Anak Negeri Sabah.

Ketidak hadiran Leong Fung How pada 12 September 2007 iaitu masa lelongan dibuat, apatah lagi tanpa pengetahuan beliau, kata Fredoline adalah suatu kepincangan dan boleh membatalkan lelongan tersebut, tambahan pula dibuat tergesa-gesa kerana tidak ada pihak lain yang mengikuti lelongan tersebut.

“Saya mendesak agar Public Bank Berhad membatalkan pinjaman yang diluluskan kepada Leong Fung How pada 11 Ogos 2008 sejumlah RM400,000 kerana peminjam tidak layak memiliki tanah anak negeri,” ujar Fredoline yang akan membuat laporan rasmi kepada Bank Negara Malaysia berhubung kepincangan lelongan tersebut.


Setakat ini, kata Fredoline beliau tidak bercadang untuk berganjak atau keluar daripada rumah dan tanah tersebut sekalipun Oii Say Tuan menggunakan pelbagai kekerasan termasuk mengupah Ikatan Relawan Rakyat (Rela), Polis bersenjata M16 dan ‘Tonto’ untuk menakutkan beliau dan keluarga.

Berhubung status Leong Fung How yang dipertikaikannya, Fredoline mendakwa bahawa penama berkenaan menggunakan Sijil Anak Negeri Palsu kerana tidak terdapat sebarang rekod atau doket di Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu, sekalipun Ketua Daerah Kota Kinabalu dan Pengarah Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah mengesahkan Sijil Anak Negeri Leong Fung How adalah sah.

“1981, kata Fredoline, Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu belum lagi menggunakan mesin taip elektrik sedangkan Sijil Anak Negeri Leong Fung How disediakan menggunakan riben plastik dan mesin taip elektrik,” ujar Fredoline yang telah membuat risikan dan mendapati semua Ketua Anak Negeri tidak memperakui Sijil Anak Negeri berkenaan sebagai sah.

Menurut Fredoline, beliau mencabar Ketua Daerah Kota Kinabalu, OKK William Majimbun dan Pengarah MHEANS, Mohd Said Hinayat untuk mengemukakan Sijil Anak Negeri Leong Fung How ke Unit Forensik Bukit Aman atau Jabatan Kimia bagi mengenalpasti kesahihan kertas dan sijil berkenaan, terutama tandatangan Ketua Anak Negeri dan Ketua Daerah yang kononnya menandatangani sijil berkenaan yang menjadi asas kedua-dua Ketua Jabatan ini memperakui sijil tersebut sebagai sah dan dikeluarkan oleh Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu pada 1981.

Kata Fredoline lagi, Sijil Anak Negeri Sabah telah dibekukan Kerajaan Berjaya pada 22 April 1982 kerana berlaku begitu banyak Skandal Pemalsuan dilakukan oleh Ketua Daerah dan Ketua Anak Negeri yang tidak amanah sehingga mereka yang tidak berhak memiliki sijil berkenaan dan membeli tanah adat dan tanah anak negeri yang hanya dikhaskan untuk Anak Negeri Sabah sahaja.

Pada 1981, kata Fredoline, Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu telah mengeluarkan 1500 Sijil Anak Negeri, namun 500 daripadanya telah dibatalkan kerana diperolehi secara tidak sah dan beliau yakin Sijil Leong Fung How juga adalah Sijil Palsu kerana ibu bapa beliau Cina tulen dan tidak ada dalam rekod Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu, namun disahkan mengikut budibicara Ketua Daerah dan Pengarah MHEANS tanpa sebarang prosiding Mahkamah Anak Negeri.

Bagi membuktikan teori beliau, Fredoline telah membuat perbandingan tandatangan dua Sijil Anak Negeri iaitu Kes 243/79 (Kwan Ngen Wah) dan Kes 1286/81 (Leong Fung How) dan mendapati tandatangan sebahagian besar penandatangan sijil berkenaan adalah terlalu jauh berbeza.

“Mana satu yang betul? Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu mempunyai rekod nama dan tandatangan yang sah, tetapi ada yang mengabui mata mereka. Orang buta warna pun boleh bezakan tandatangan kedua-dua sijil ini,” ujar Fredoline yang mendesak Pengarah MHEANS meletakkan jawatan kerana menjadi dalang mengesahkan Sijil Anak Negeri Leong Fung How sekalipun sebelum ini Mahkamah Anak Negeri Kota Kinabalu mendapati ianya tidak ada di dalam rekod mahkamah berkenaan.

Siasatan beliau, kata Fredoline mendapati Oii Say Tuan telah menggunakan Sijil Anak Negeri 1286/81 yang kononnya didaftarkan atas nama Leong Fung How untuk membeli 28 bidang tanah Anak Negeri Sabah (NT dan FR) seluas 133.9 ekar yang kesemuanya bernilai RM7.512 juta.

“Apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri tidak berminat untuk menyiasat daripada beliau mendapat begitu banyak wang untuk membeli tanah tersebut?,” tanya Fredoline lagi.

Walaupun dihimpit kos yang tinggi dan karenah birokrasi yang mencuak, namun Fredoline yakin nasib akan menyebelahinya sebagaimana kemenangan OKK Hassnar M.P. Ebrahim dalam kes rayuannya apabila Hakim Mahkamah Rayuan, Tengku Datuk Baharudin Shah Tengku Mahmud yang bersidang bersama korum Datuk Md Raus Sharif dan Datuk Abdul Hamid Embong membuat keputusan sebulat suara membenarkan rayuan, Hassnar M.P.Ebrahim dalam kes S 22-07 Tahun 1999 untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Sandakan.

Kata Fredoline, Mahkamah Rayuan yang bersidang 15 April 2009 bagi membicarakan rayuan yang didaftarkan di Mahkamah Rayuan S-01-73-01 oleh Hassnar bin Hj Ebrahim @ Asainar yang diwakili oleh Tetuan Ansari & Co mencabar keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Y.A Datuk Richard Malanjum bagi kes sivil berkenaan yang dimenangi oleh defendan atas kesilapan teknikal.

Ketiga-tiga Hakim Mahkamah Rayuan telah menetapkan bahawa Seksyen 17 dan Seksyen 64 Ordinan Tanah Sabah hendaklah digunakan pakai dalam membuat keputusan berhubung rayuan yang pada mulanya mengemukakan 18 asas, namun setelah tiga asas dikemukakan,Hakim membenarkan tiga asas berkenaan diterima pakai sebagai keputusan yang muktamad.


Dalam penghakiman mereka, kata Fredoline, Hakim-Hakim Mahkamah Rayuan tersebut, memutuskan bahawa tidak ada urusan boleh dilakukan di atas tanah geran NT dengan bukan Anak Negeri dan telah memberi kemenangan mutlak kepada Hassnar yang telah menunggu dengan sabar kes ini selama 10 tahun.

“Korum Hakim Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa, Penjualan dan penukaran nama dalam geran antara Defendan Pertama dengan Defendan Keenam adalah BATAL dan TIDAK SAH,” ujar Fredoline yang mengimbau kembali penghakiman yang dibuat para Hakim berkenaan kerana beliau turut sama mendengar keputusan apabila dibacakan.

Sehubungan itu, kata Fredoline, Hakim memutuskan sebarang Penukaran Hak Milik di antara Defendan Pertama dengan Defendan Keenam dalam kes Hassnar haruslah dibatalkan daripada geran Hak Milik, begitu juga dengan kes beliau.

“Kes Hassnar adalah ‘Precedence’ atau rujukan bagi semua kes Sijil Anak Negeri,” ujar Fredoline penuh yakin bahawa Sijil Anak Negeri Leong Fung How adalah palsu dan sehubungan itu pembeli tidak berhak di atas tanah beliau walaupun geran telah dipindah milik tanpa pengetahuan beliau.

Tuesday, September 22, 2009

SIJIL LAHIR UNTUK PTI, APA AGENDA TERSEMBUNYI BN?
Oleh: MUTALIB M.D

MODUS Operandi pengeluaran kad pengenalan biru kepada warga asing telah terbongkar berikutan penahanan lebih 15 Pegawai Jabatan Pendaftaran Negara sekitar 1995, kononnya melalui kaedah Sijil Akuan sebagaimana yang tercatat di belakang Kad Pengenalan biru mereka.

Namun, pendedahan yang dibuat oleh seorang Pegawai JPN yang juga mantan tahanan ISA, Yakub Damsah dan Setiausaha Task Force UMNO Sabah, Jabarkhan Napi @ Yasser Arafat, mereka tidak menggunakan sebarang surat akuan atau apa-apa dokumen ketika ‘diarah’ memproses kad pengenalan berkenaan, sebagaimana yang didedahkan di dalam buku ‘007-Lelaki Malaysia Terakhir’.

Pendedahan Datuk Kong Hong Ming baru-baru ini berhubung ‘Operasi Terbaru’ di Kampung Kalabakan Tengah, Tawau bagaikan mencurah minyak ke dalam api kerana ramai pihak melenting termasuk Jabatan Pendaftaran Negara, ahli politik UMNO, parti komponen dan sebagainya.

Mereka mendakwa Kong hanya mencari publisiti murahan dan meminta Kong mengemukakan bukti jika dakwaannya benar, bagaikan kes liwat Mohd Shaiful Bukhari yang diminta tunjukkan bukti yang hanya diketahui oleh pelakunya sahaja kerana pemeriksaan doktor tidak menemui sebarang kesan yang boleh disabitkan dengan perbuatan meliwat.

Sehubungan itu, pendedahan terbaru yang dibuat oleh Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Dr Jeffrey Kitingan begitu mengejutkan kerana ‘Warga Asing’ bukan sahaja diberikan Kad Pengenalan melalui ‘Ops Gembleng’ pada 1991-1993, malah diberikan Sijil Lahir daftar lewat seolah-olah mereka dilahirkan di Sabah bagi ‘menutup’ dakwaan pemberian kad pengenalan biru kepada PTI melalui Sijil Akuan yang dipalsukan.“Apa agenda BN mengeluarkan Sijil Lahir Daftar Lewat kepada warga India dan Pakistan ini? Ianya bukan sahaja pencabulan terhadap kedaulatan Sabah malah membakar Perlembagaan Persekutuan apabila warga asing sewenang-wenangnya diberikan Sijil Lahir Sabah sekalipun mereka lahir di India atau Pakistan?,” tanya Jeffrey yang teramat kesal kerana menerima salinan sah Sijil Lahir setelah disemak silang dengan JPN Sabah.

Salinan berwarna Sijil Lahir tersebut yang diterima melalui pos, kata Jeffrey adalah milik seorang warga Pakistan yang pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri, Sherdali Mohd Ali, nombor kad pengenalan 540128-12-5011 kerana terlibat dengan Sindiket Kad Pengenalan Projek.

“Sherdali telah dikeluarkan Sijil Kelahiran Daftar Lewat pada 21 Januari 1991 ketika berusia 37 tahun yang menyatakan beliau dilahirkan di Kampung Bengkongan, Kota Marudu sedangkan pada dasarnya beliau lahir di Pakistan,” kata Jeffrey yang mahukan penjelasan JPN berhubung penemuan terbaru beliau.

Tambah Jeffrey, beliau turut mendesak JPN menyiasat siapa Sukor Amponi yang memaklumkan pendaftaran lewat kelahiran Sherdali kerana ketika laporan dibuat Sherdali telah berusia 37 tahun dan bukannya 37 hari dan tidak terdapat sebarang maklumat Sukor pada Sijil Lahir Daftar Lewat berkenaan.

“Data ibunya, Sherifah Abdullah dan bapanya, Mohd Ali Ibrahim langsung tidak dinyatakan dalam Sijil Lahir Daftar Lewat yang bernombor siri 242213 bagi daftar kelahiran KM 518/91 yang dikeluarkan di JPN Kota Marudu,” tegas Jeffry yang mendesak JPN Sabah dirombak sebelum terlambat terutama bahagian Sijil Kelahiran.Dalam pada itu, Aktivis Masyarakat, Dr Chong Eng Leong yang turut hadir di sidang media tersebut meminta penjelasan Menteri Dalam Negeri bagaimana Sijil Lahir Daftar Lewat boleh dikeluarkan kepada warga asing yang selama ini menjadi rungutan dan kebimbangan kepada rakyat Sabah.

“Kita bimbang jika semua warga asing yang mendapat kad pengenalan melalui pintu belakang turut diberikan Sijil Lahir Daftar Lewat sehingga mereka boleh membeli tanah adat atau NT di Sabah kerana mereka berbangsa ‘Melayu’ atau peranakan ‘Dusun’, sedangkan mereka langsung tidak layak tinggal di Sabah jika menurut Perlembagaan Malaysia,” tegas Dr Chong yang meminta siasatan segera dijalankan.

Dr Chong yang telah membantu seorang warganegara Malaysia, Yong Lee Hua @ Piang Lin yang diberi taraf Penduduk Tetap (PR) atau Kad Pengenalan Merah memfailkan saman pada 4 November 2008 di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu yang menamakan Pengarah JPN Sabah dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan pertama dan kedua.

“Jika rakyat Sabah dilayan seperti makhluk asing kerana dipersulitkan, saya tidak faham kenapa JPN dan KDN begitu prihatin memberikan Sijil Lahir Daftar Lewat dan Mykad kepada warga Asing yang layak dipanggil Pendatang Haram, terutama daripada India dan Pakistan. Apakah kerana mereka mempunyai wang atau ada agenda yang Menteri Dalam Negeri sahaja yang tahu?,” ujar Dr Chong yang kecewa dengan tahap keselamatan dokumen rasmi negara terutama JPN dan Imigresen.

Menurut Dr Chong, Sijil Lahir adalah salah satu daripada Dokumen Rasmi Negara selain daripada kad Pengenalan yang diterima pakai secara meluas di bawah Akta Keterangan 1950 dan kawalan seketatnya harus dilaksanakan agar tidak jatuh kepada warga asing yang ditulenkan sebagai warganegara secara tidak sah.

“Tiba masanya Kerajaan Malaysia memberhentikan pengeluaran Sijil Lahir Daftar Lewat kepada warga yang diragui terutama mereka yang mempunyai kad pengenalan lama yang nombornya dikhaskan untuk pendatang asing yang diberi kad pengenalan biru (mykad) melalui beberapa operasi khas merekrut lebih 700,000 warga asing sebagai pemilih berdaftar sejak 1974 hingga 1994,” kata Dr Chong yang tidak menolak kemungkinan pengeluaran Sijil Lahir Daftar Lewat ini untuk menutup jenayah yang mereka lakukan selama ini dengan jenayah yang lebih besar.

Siasatan Sabahkini.net mendapati Sherdali, seorang saudagar permaidani merupakan salah seorang daripada 25 orang awam yang telah ditahan di bawah Seksyen 8, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 pada 17 September 1995, kerana terlibat dengan Skandal Kad Pengenalan Projek sehingga mengancam Keselamatan Negara iaitu selepas setahun Kerajaan BN memerintah Sabah.

Pasport Malaysia Sherdali masih ditahan Jabatan Imigresen Sabah ketika beliau cuba menukar pasportnya yang rosak pada 22 Mac 2000 kerana maklumat kad pengenalannya diragui sekalipun memiliki Sijil Lahir Daftar Lewat.

Mengikut siasatan Sabahkini.net, semasa di dalam tahanan ISA, Sherdali mengaku lahir di Pakistan mendapat kad pengenalan biru H0381833 iaitu termasuk dalam kategori 2,807 kad pengenalan yang nombor siri H0380001 sehingga H0383999 sekitar 1991 yang dikhaskan untuk warga asing; sebelum dikeluarkan ‘KPT Bungaraya’ pada 28 Januari 1994 untuk membolehkannya mengundi pada pilihanraya umum 19 Februari 1994.

Ketika dalam tahanan ISA, Sherdali mendakwa telah disiksa sehingga cedera parah, namun dinafikan haknya untuk mendapatkan rawatan, bagaimanapun kerakyatannya tidak ditarik balik sekalipun Pasport Malaysianya masih ‘disita’ Jabatan Imigresen Sabah.

Walau mendapat layanan buruk, masih tidak diketahui kenapa Sherdali tetap turun membuang undi kerana beliau adalah pemilih berdaftar bagi Kurol Melangi, Dun Karambunai dan Parlimen Sepanggar, Sabah. Apakah kerana bimbang Mykadnya ditarik balik seperti Mohd Jani Majid?