Search This Blog

Saturday, January 10, 2009

IC PALSU MASIH HANTUI RAKYAT SABAH


PARLIMEN....Sudah beribu kali isu IC Palsu dibahas di Parlimen sejak buku IC PALSU diterbitkan, namun isu ini masih membarah.


KETIKA saya menulis dan mencetak buku IC PALSU Merampas Hak Rakyat Sabah, ramai membuat tafsiran yang pelbagai terutama mengatakan isu yang saya utarakan di dalam buku yang diterima sebagai bahan bukti di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada 1999 sebagai tidak benar dan mengarut!

Tetapi sejak 1999 semakin ramai rakyat Sabah tampil memberi keterangan bahawa mereka menjadi mangsa kerana kad pengenalan mereka diklon dan aneh sekali kerana rapuhnya pemeriksaan Imigresen di pintu keluar iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, Tawau dan Sandakan yang kononnya menjadi 'bubu' untuk memerangkap mereka yang menggunakan kad pengenalan palsu.

Persoalannya bagaimana ramai warga asing yang memegang kad pengenalan palsu bebas keluar masuk tanpa sekatan terutama menggunakan bilik VIP dan tidak melalui pemeriksaan Imigresen terutama yang keluar melalui Wilayah Persekutuan Labuan.

Ramai warga asing yang mendapat kad pengenalan palsu daripada Sabah hidup secara bebas di Semenanjung Malaysia.

Berikut, satu lagi kes yang dipaparkan sedutan peristiwa yang melibatkan PTI dengan ehsan akhbar Utusan Borneo yang bertajuk 'Duduk Sabah tapi disaman di Melaka dan Shah Alam' yang ditulis Oleh ABD NADDIN HAJI SHAIDDIN

KOTA KINABALU: Seorang kakitangan kerajaan, Amzari Spoh, 28, mendakwa menerima lima saman polis trafik dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) termasuk satu waran tangkap kerana kesalahan lalu lintas di tempat yang tidak pernah dilawatinya iaitu di Melaka dan Shah Alam, sejak 2006 hingga tahun lalu.

Kakitangan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Sabah itu berkata, beliau memnerima waran tangkap bertarikh 15 November 2006 kerana gagal menjelaskan saman dalam tempoh ditetapkan serta tidak hadir perbicaraaan di Mahkamah Majistret Alor Gajah, Melaka pada 4 September 2006.

“Saya terselamat daripada menerima hukuman penjara selepas berjaya menyakinkan polis Sabah bahawa kesalahan itu dilakukan orang lain yang menggunakan kad pengenalan saya yang hilang ketika rumah kami di Kampung Lok Batik, Tuaran di pecah masuk pencuri pada Februari 2006."

“Keterangan saya diterima kerana individu yang dikesan menggunakan dokumen itu tiada lesen memandu dan hanya menggunakan kad pengenalan ketika ditahan polis,” katanya kepada Utusan Borneo di sini, kelmarin.

Amzari menerima lima saman dikeluarkan polis trafik iaitu satu pada 2006 dan masing-masing dua pada 2007 dan tahun lalu manakala satu saman JPJ diterimanya pada 2007.

Beliau juga sudah membuat dokumen baru di Pejabat Pendaftaran Negara (JPN) di sini untuk menggantikan dokumen yang hilang dan ia diluluskan pihak terbabit yang dengan sendirinya kad pengenalan lama dibatalkan.

Katanya, apa yang mengejutkan beliau, ketika memperbaharui lesen memandu, awal bulan ini, pihak JPJ memaklumkan beliau perlu menjelaskan lima saman terlebih dahulu sebelum memperbaharui dokumen berkenaan.

“Saya amat terkejut kerana menyangka nama saya sudah dibersihkan daripada saman polis trafik dan JPJ kerana kesalahan dilakukan orang lain, malangnya apa yang berlaku adalah sebaliknya."

“Individu yang menggunakan kad pengenalan sepatutnya sudah ditahan polis dan JPJ kerana menggunakan kenderaan yang sama iaitu sebuah motosikal bernombor pendaftaran WJG 5882, sedangkan saya tidak memiliki kenderaan seumpama itu,” katanya.

Amzari turut meminta polis trafik dan JPJ mengeluarkan namanya daripada senarai lima saman berkenaan kerana ia membuatkan dirinya tertekan kerana kesalahan itu dilakukan orang lain.

Pada masa sama katanya, pihak JPN juga hendaklah membatalkan kad pengenalan lamanya kerana ia sudah dimiliki pihak tidak bertanggungjawab dan digunakan untuk menganiaya orang lain.

“Masalah saya sudah dirujuk kepada JPJ, polis trafik dan JPN dimana sepatutnya sudah lama diselesaikan dengan menahan pemilik kenderaan bernombor pendaftaran WJG 5882."

“Saya takut nama saya disenaraihitamkan oleh JPJ dan polis trafik kerana didakwa melanggar undang-undang lalu lintas.

“Lebih membimbangkan ada pihak yang menggunakan kad pengenalan saya melakukan jenayah dan saya akan menerima waran tangkap kali kedua atas kesalahan yang dilakukan orang lain,” katanya.

KIMMA MEMBAKAR PERLEMBAGAAN!


PERLEMBAGAAN...Kamaruddin meminta agar semua pihak menghormati Perlembagaan Malaysia dan menggesa kerajaan bertindak tegas terhadap Pendatang Haram India yang memperolehi kerakyatan songsang.

SELAIN Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim (DPIM) Sabah, Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) juga telah ‘membakar’ Perlembagaan Persekutuan dengan merekrut pendatang haram India sebagai ahli.

“Mereka ini bukan sahaja membakar Perlembagaan Persekutuan, malah turut menderhaka kepada DYMM Yang Di Pertuan Agong dan wajar dijatuhi hukuman penjara dan dibuang ke Negara asal mereka,” ujar Kamaruddin Omar yang sebelum ini mempertikaikan skandal kerakyatan songsang DPIM.

Menurut Kamaruddin, Pengerusi KIMMA Sabah, Peer Mohamed Kadir adalah warganegara India yang berasal Karasilpatti, Tamil Nadu, India dan datang ke Sabah pada 1991 dengan pas lawatan.

“Sudah tentunya Jabatan Imigresen Sabah mempunyai rekod beliau kerana masuk melalui pintu hadapan tetapi tidak keluar setelah pas lawatannya tamat tempoh,” ujar Kamaruddin yang mendapat maklumat Peer mendapat kad pengenalan pada 1993 yang diterajui Task Force UMNO yang dipengerusikan Datuk Musa Aman.

Menurut Kamaruddin, beliau masih ingat pertemuan dengan Peer sekitar januari 2007, di restoran Zam-Zam di Kampung Gambaron 2, Telupid ketika beliau sedang bersarapan dengan seorang kawan.

“Saya terkejut kerana Peer datang bersama seorang pendatang haram India yang mendapat IC projek bernama Daud Rasid. Dia bersalam dengan saya dan terus memberi amaran jangan komplen pasal orang India yang dapat IC Projek. Yang sudah-sudahlah, janganlah komplen lagi” kata Kamarudin yang terkejut kerana Peer memperkenalkan diri sebagai Pengerusi KIMMA Sabah.

Kamaruddin kemudian bertanya kenapa Peer begitu marah dengan pembongkaran skandal IC Projek yang melibatkan kaum India.

“Peer mengakui beliau juga pemegang IC Projek tetapi sekarang dia Pengerusi KIMMA Sabah. Peer kata diapun baru datang Sabah, tapi tiada orang boleh ambil tindakan terhadapnya kerana ICnya betul. Dia kata lagi, janganlah komplen kerana diapun orang India,” beritahu Kamaruddin yang kini telah membulatkan tekad untuk memerangi PTI India di Malaysia.

Tegas Kamaruddin lagi, Peer memberi amaran keras kepadanya agar menghentikan kegiatannya melaporkan kepada pihak berkuasa tentang skandal warga India ini dan mencabar Kamaruddin agar melaporkan kes kad pengenalannya juga dengan ugutan ‘tapi kamu jangan menyesal’ sambil menudingkan jari telunjuk ke muka Kamaruddin.

Kebanyakan pendatang haram India kini telah bertebaran di segenap pelusuk Malaysia dan menggunakan IC Projek yang diperolehi melalui pintu belakang untuk berniaga dan merompak wang rakyat Malaysia untuk dihantar balik ke India.

“Saya rayu sekali lagi agar semua rakyat Malaysia memboikot semua Restoran India yang menggunakan pendatang haram India atau mendapat kerakyatan secara songsang,” ujar Kamaruddin yang menyifatkan pendatang haram India lebih kejam daripada rejim Zionis terhadap rakyat Palestin.

Kata Kamaruddin, Israel membunuh secara terang-terang, tetapi pendatang haram India telah membunuh 'Bangsa Malaysia' secara muslihat dengan menjadi penyangak ekonomi seperti George Soros.

Dalam pada itu, pada Ogos 2004, Peer pernah mengugut untuk menyaman Presiden Persatuan Pengguna Sabah (CASH) Datuk Patrick Sindu yang meminta rakyat Sabah memboikot Restoran Mamak sehingga Patrick memohon maaf tetapi tetap mengkritik KIMMA yang melindungi pendatang haram India yang memiliki kad pengenalan projek.

Mengikut rekod, Kongres Indian Muslim Malaysia atau lebih sinonim dengan panggilan KIMMA, telah ditubuhkan pada tahun 1976 untuk menyatu-padukan masyarakat India Muslim bagi menjamin dan memelihara hak  mereka namun mengikut laman web KIMMA, http://www.kimma.com.my tidak ada cawangan berdaftar di Sabah.

DON'T COVER THE BOOK BY IT JUDGE!


COVER...This new book cover was ready to be publish, but the translation not complete yet!


ONE prime media very enthusiastic to interview me regarding Illegal Immigrant.They call me up to 20 times. I was given five question to be answer. But until today my answer were not published. Just guest why? Proverb said, don't judge the book by it's cover but for me the right proverb is , DON'T COVER THE BOOK BY IT JUDGE!


Question: 1. When did you first hear about IC Palsu?

MUTALIB: After Yusof Jamlee elected as ADUN Lahad Datu some time 1994, I was appointed as Public Relation Officer for him. At the same time I am Free Lance journalist and find out that so many people come to see me ask for help to check their IC status and I found out so many of them are PTI and holding dubios IC. According to them NRD officer, Paimin Paiman (deceased) giving or help them to apply that IC to eligible them to be roll as UMNO members and voters. During my investigation, I found out that majority Silam UMNO members are PTI holding IC Palsu. I apply Sun Tzu Ping Fa theory to topple down UMNO Head, Datuk Railey Jeffrey and make the way for my boss Yusof Jamlee to be new Silam UMNO Division head by practicing "Borrow the arrow" (PTI using fake IC) as weapon to win the battle against Railey. When I was appointed as executive secretary for UMNO Silam, I deal with so many umno members who only had receipt ic without able to change their receipt to KPT. I initiate the task to change their receipt or old IC to new KPT with NRD cooperation. Almost 10,211 members turn up, but only 180 person manage to change their old IC or receipt to KPT. The wrest are CONFIRM PTI! Then I tender my resignation on April 1, 1997 and become full time professional writer and free lance journalist.

2. What did you subsequently find out in connection with the fake IC? In your opinion, who started it in a big scale and for what reasons?

MUTALIB: There are "God Hand" behind that especially NRD officer who use the situation to 'CARI MAKAN' as they are protected by politician and PTI who really need a piece of 'MIRACLE PAPER' to become FIRST CLASS CITIZEN who can vote and get sharing power by joining UMNO, doesn't matter the old IC number given to them by NRD personnel are serial number for condom or bar cod for liquor! As well they got the paper which carrier the NRD chop, signature of NRD officer they are FREE to go anywhere in SABAH like their GOD FATHER or NENEK MOYANG country. After few hundred accepted as UMNO members, the follower are grown like mushroom in rainy season. During 1986, after Dr Mahathir took the MAGIC STICK from Tun Hussien, they start recruiting PTI from Philippine and Indonesian as Malaysian Citizen under Berjaya supervision to balance the population growth in local tribes as Kadazandusunmurut. Their own agenda is to RARE are VOTERS TO BE HIRE during election time to topple any government who THE BOSS don't like. HIDDEN POLITICAL AGENDA initiate by Megat Junid Megat Ayub show influx of ILLEGAL IMMIGRANT who now REVERSE TOOK OVER UMNO Sabah since 1991.

3. There is no single source than can specifically state the number of illegals in Sabah? In your opinion , how many are there in Sabah now and where are most of them from and what has brought to Sabah and by whom and for whom?

MUTALIB: Number is just only number. PTI is not a coconut tree which are stagnant at one place unless remove or being chop. The number is not important but their existence in Sabah are TO DANGEROUS for IMMATURE SABAHAN who are always become a donkey or scapegoat by AUTHORITARIAN GOVERNMENT. You can mention any number, but when you visit big plantation who using the as KUNTA KINTE or slavery are not dangerous compare who already REVERSE TOOK OVER UMNO SABAH as their second home! They are coming day by day through front or back door who are to loose control by all authority so called GOVERNMENT DEPARTMENT who are become a real culprit. Politician using them as FIXED DEPOSIT to gain support and POWER!

4. According to reports, many children of illegal immigrants have been born in Sabah. Should they be made citizens of Malaysia so that they would enjoy facilities like schooling and working and not become a community of uneducated people without jobs,etc?

MUTALIB: Better use my terminology. These people are TURTLE CITIZEN who protected by UNHCR (Philippine) and UMNOCITES. Malaysian declare them as FLOATING CITIZEN and using them as READY MADE CITIZEN without lay a lot of cost. I not agree to make them as citizen because they are like EAGLE EGG to be hatch by CHICKEN. The Chicken generation will be in dangerous because the EAGLES still EAGLES neither hatch by Chicken or any mean and cannot become Chicken otherwise cannot fly because HE think HE is CHICKEN! In my personal opinion they should send to CROCODILE FARM as food or train them as plantation workers without pay!

5. In your own view, what is the best way to resolve the problems of illegal immigrants in Sabah, apart from deporting them back to their countries of origin,etc?

MUTALIB: Deporting them are USELESS. Wasting public money. The authority who responsible deporting them back should be COURT MARSHALL and shoot dead as traitor to the country. You send morning, at noon he smile to you at your DOORSTEP! He can be IN or OUT at any time or stay in Sabah for how long he want without fear and favour. The temporary detention centre are the PLACE TO RARE VOTERS or READYMADE CITIZEN to be hire in time to come. We are working hard for the nation, instead of that the AUTHORITY like NRD, IMMIGRATION, POLICE FORCE are FLAVOURING, ICING AND NOURISHING PTI with so many terminology like IMM 13 and PR. Which ever place got patrolling by this FORCE are easy for them and use it as LEGAL DOOR to enter Sabah by giving RM30-RM50 per head! As easy as you book a prostitute!....

Friday, January 9, 2009

KENAPA TIDAK BONGKAR SKANDAL RAKYAT INDIA?

Surat Terbuka ini telah saya muatkan dalam buku saya, 007- Lelaki Malaysia Terakhir?. Sehingga ke hari ini Baisul belum membuat sebarang laporan polis terhadap saya atau kandungan buku tersebut yang telah diterima sebagai rujukan di Parlimen.


MUGU NATHAN GEORGE,
Beverlly Hills Fasa 2,
Jalan Bundusan,
88000 Penampang.

Saudara Mutalib M.D,

Saya, Mugu Nathan George, peranakan India-Dusun berpeluang membaca buku saudara, IC Palsu Merampas Hak Anak Sabah di Perpustakaan Negeri Sabah ketika Petisyen Pilihanraya Likas 1999.

BAISUL KHAN

Tetapi saudara hanya mengutamakan kaum Bugis dan Suluk tetapi tidak membongkar kejalangan rakyat India yang mendapat kerakyatan songsang Malaysia
Untuk makluman saudara, ramai orang Tamil dari India telah di ‘Melayu’kan oleh Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim Sabah (DPIMS) yang dipengerusikan oleh seorang Pakistan yang mendapat taraf kerakyatan Malaysia, Datuk Baisul Khan.

Ramai di antara mereka tidak perlu memeluk Islam, tetapi cukup sekadar menjadi ahli DPIMS, maka mereka dikategorikan sebagai Melayu dan boleh menjadi ahli UMNO.

Untuk makluman saudara, seorang Tamil bernama Omar Bin Mohd Sabair yang dilahirkan di Karasil Patti, Tamil Nadu, India datang ke Sabah pada 1982 untuk mencari pekerjaan setelah terpengaruh dengan rakannya yang telah lama tinggal di Sabah.
Pekerjaan yang yang ditawarkan tidak sesuai sehingga memaksa Omar menjual kain di tamu di seluruh Sabah tanpa sebarang dokumen melainkan Visa pelawatnya yang telah tamat tempoh.

Saya masih ingat lagi kerana pada 1993, Omar ditahan di sekatan Polis di Telupid ketika memandu sebuah van yang membawa enam orang India (saudaranya) daripada India kerana ketika itu saya juga penjaja kain di pasar tamu, sama seperti Omar.

Mengikut maklumat yang saya terima, enam orang India ini diseludup masuk melalui Tarakan, Indonesia kerana ketika itu pintu masuk melalui lapangan terbang agak sukar tanpa sebarang dokumen atau visa.

Kesemua mereka ditangkap polis apabila Omar cuba merasuah RM1,000 kepada pegawai polis yang bertugas agar membenarkan mereka meneruskan perjalanan sebagaimana yang dilakukan di dua Check Point sebelum ini iaitu di Simpang Semporna-Tawau dan Check Point Batu 32 Sandakan.

Saya mendapat tahu bahawa Omar mendapat kad pengenalan projek sejak UMNO masuk ke Sabah bernombor 540110-12-5123 tetapi dia disumbat ke lokap dan diseksa kerana dituduh sebagai Tekong Darat kerana membawa masuk pendatang asing daripada India secara haram.

Tapi apabila dia menggunakan kuasa paling besar dalam dunia iaitu ’wang’ kesemua mereka dibebaskan dan meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu ’dengan’ izin daripada seorang yang berpangkat tinggi di Ibu Pejabat Polis di ’Kepayan’.

Kesemua enam saudara Omar ini telah mendapat kad pengenalan yang diberikan oleh UMNO dan kebanyakan mereka kini menjadi kaya raya kerana mengusahakan restoran dan kedai runcit.

Saya terkejut kerana Omar bernikah dengan Biani Bte Gabok @ Noraini Abdullah iaitu isterinya yang ketiga kerana sebelum ini Omar pernah bernikah dan kini mengusahakan restoran Bismi Curry House.

Omar telah menggunakan nama isterinya, Baini Binti Gabok yang berasal daripada Kampung Nambayan, Tambunan membeli sebidang tanah di Kampung Tikolod untuk menanam halia.

Ketika itu, Omar berkawan dengan Penolong Pengarah Imigresen Sabah, Mendiang Marcus Akob kerana berurusan dengan Marcus untuk mendapatkan visa dan permit pekerjaan warga India di Sabah.

Semua kedai atau restoran ’Mamak’ di Sabah terpaksa berurusan dengan Omar yang lebih dikenali sebagai ’Omar Ghani’ untuk mendapatkan pas kerja tanpa had kuota kerana memalsukan keterangan syarikat untuk mendapatkan lebih daripada dua orang pekerja bagi setiap restoran.

Saya turut mengenali seorang lagi warga India, Munawar Bin Abdul Majeed yang dilahirkan di Thanjavur, India datang ke Sabah pada 1992 secara sah untuk melawat bapa saudaranya di Kota Belud, tetapi Munawar bersembunyi apabila pas lawatannya tamat tempoh dan dengan bantuan bapa saudaranya beliau mendapat sekeping kad pengenalan projek walaupun belum sampai sebulan datang ke Sabah dan tidak faham sepatah harampun bahasa Melayu!

Munawar bekerja membantu bapa saudaranya menjaga dan bekerja di restoran dan kedai runcit di Kota Belud sebelum membuka kedai runcit sendiri dan kemudian berhijrah ke Kota Kinabalu untuk mengembangkan empayar perniagaannya.

Dengan wang terkumpul Munawar mengambil alih perniagaan Restoran Super Delight di Aras Bawah, Centre Point Kota Kinabalu dengan harga lebih RM2 juta!

Munawar menukarkan nama Superdelight kepada Super Faezah Cafeteria dan mengguna nama isterinya, Lusiana Bte Abdullah @ Liew Chee Kehet sebagai nominee termasuk Perniagaan Rahmath yang terletak di Sinsuran.


BUKANKAH makan atau berbelanja di kedai runcit mereka seperti menghalalkan PTI?

Saya agak hairan kerana Munawar menjadi kaya dengan begitu mudah sehingga mampu memiliki kebun ribuan ekar dan puluhan rumah kedai tanpa perlu membayar cukai?.

Munawar pernah ditangkap pada 2004 kerana bergaduh dengan India lain yang berasal daripada kampung yang sama dan disumbat ke rumah merah Menggatal yang hanya dikhaskan untuk PTI Indonesia dan Filipina, tetapi Munawar bebas setelah pegawai atasan polis dan Imigresen mendapat sebuah proton Saga.

Untuk makluman saudara, sebagai keturunan India tempatan di Sabah saya malu apabila pendatang asing tanpa izin India begitu bermaharaja lela di Sabah sehingga kami sebagai kaum minoriti terpinggir.

Bayangkanlah jika Abdul Jabbar Muthalif yang dilahirkan di Karasil Patti, daerah Sivaganga, Tamil Nadu, India datang ke Sabah pada 1983 dan bekerja sebagai tukang jahit di Kudat dan tidak lagi pulang ke India kerana telah mendapat kad pengenalan projek.

Jabbar turut menjalankan perniagaan sendiri sehingga ke Telupid dan Kota Marudu. Jabbar diterima sebagai Ahli Persatuan Dewan Perniagaan India Muslim (DPIM) ketika kami masih tercari-cari identiti dan jati diri kami.

Aysha yang lahir di Kampung Ranganathapatti, Tamil Nadu, India memujuk suaminya berpindah ke Kota Kinabalu setelah mendapat bantuan daripada DPIM untuk membuka restoran di Kampung Air.

Jabbar memilih nama anak keduanya, Rafidaah sebagai nama restoran kerana anak pertama mereka, Azmah lahir di India sekalipun didaftarkan kelahiran semula di Sabah. Mereka dikurniakan tiga anak di Sabah iaitu Siti Rafidaah, 16, (sempena nama Rafidah Aziz), Fairuz 15, (sempena nama menantu Rafidah Aziz) dan Siti Zaharah, 12, (sempena nama Dr Siti Zaharah).

Kini Jabbar dan Aysha telah mendapat Mykad bernombor masing-masing 590521-12-5873 dan 620817-12-5252.



Bayangkanlah apa perasaan saudara apabila seorang lelaki India yang pada mulanya pendatang asing tanpa izin kini memandu Prado TZ Silver bernombor SA 9798C?

Saya harap saudara dapat menyiarkan isi kandungan surat saya ini sebagaimana saudara menyiarkan surat OKK Hassnar MP Ebrahim di dalam buku saudara, IC PROJEK-Agenda Tersembunyi Mahathir?

Saya akan bertanggung jawab untuk mendedahkan semua bukti termasuk salinan pasport, alamat mereka di India dan salinan kad pengenalan projek mereka sekiranya kes ini di bawa ke mahkamah.

Thursday, January 8, 2009

KAJIAN LAPANGAN MEMBURU PTI CHINA DAN INDIA


Saya mohon maaf kerana tidak dapat mengemaskinikan blog ini kerana sedang menjalankan kajian lapangan yang memerlukan saya berada di luar kawasan memburu 50,000 pendatang asing China dan 30,000 pendatang haram India yang memasuki negara ini tetapi tidak pernah keluar setelah tempoh pas lawatan mereka tamat. Dipercayai mereka ini telah memperoleh kad pengenalan projek, palsu atau tinggal secara haram di Malaysia. Sila maklumkan kepada saya melalui email jika anda mengetahui atau terserempak dengan PTI ini. Harap Maaf!


AWAS....PTI ini berada di mana-mana, daripada restoran sehinggalah di Pejabat Menteri!

SUHAILI MANGSA IC PALSU


SAH…. Suhaili hanya mempunyai satu mykad atau kad pengenalan untuk semua urusan. Imej A dan B merupakan Mykad Asal Suhaili. C adalah kad keahlian UMNO Suhaili. D kad pengesahan nama Suhaili daripada JPN. E merupakan kad ahli parlimen melalui saringan yang rigid. F salinan lesen memandu. G pula Cabutan Rekod SSM. H adalah rekod Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia.Perhatikan gambar I dan J merupakan salinan kad pengenalan Suhaili yang dicipta secara superimpose oleh pihak tertentu untuk memfitnah Suhaili.


IC PALSU semakin menjadi keresahan kepada rakyat Sabah berikutan tertangkapnya dua orang yang disyaki terlibat mengeluarkan dokumen pengenalan diri kepada warga asing di Lahad Datu baru-baru ini.

Saya telah menulis empat buah buku berhubung IC Palsu iaitu IC PALSU Merampas Hak Anak Sabah, Pengundi Untuk Disewa, IC Projek Agenda Tersembunyi Mahathir dan 007 Lelaki Malaysia Terakhir?

Walaupun Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Hamid Albar mengatakan Polis tidak menyiasat kandungan buku IC Palsu, namun saya bersyukur kerana semua buku saya boleh dijual kepada umum.

Namun bagi dua orang pemimpin Sabah, Datuk Suhaili Abdul Rahman dan Nilwan Kabang turut dilibatkan dan difitnah terlibat dengan skandal IC Palsu.

Suhaili dan Nilwan adalah rakyat tempatan Sabah yang cuba disabitkan dengan kad pengenalan palsu sehingga mengundang campurtangan Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan Polis yang dilihat lebih kepada sindrom politik.

Tumpuan saya lebih kepada warga asing yang memiliki kad pengenalan palsu atau projek dan merasakan sukar untuk pihak yang mendakwa untuk membuktikan Suhaili dan Nilwan menggunakan kad pengenalan palsu untuk kepentingan peribadi kerana setelah Jabatan Pendaftaran menggunakan sistem biometrik, hanya satu kad pengenalan yang boleh digunakan.

Pada pilihanraya 2008, calon PKR Kunak, Haji Beddu Kodosat membuat laporan polis yang mendakwa Nilwan Kabang sebagai penjenayah yang diburu di Indonesia dan nombor kad pengenalannya genap iaitu lazimnya dikeluarkan kepada perempuan. Namun bantahan Beddu ditolak atas alasan jenayah itu dilakukan di luar Malaysia dan nombor Kad pengenalan Nilwan disahkan Jabatan Pendaftaran Negara. Nilwan kini adalah Adun Kunak setelah memenangi kerusi Dun Kunak pada pilihanraya 2008.

Tetapi agak malang bagi Suhaili kerana laporan polis yang dibuat oleh seorang lelaki yang kononnya diupah oleh orang tertentu yang berkepentingan politik dan berniat menjatuhkannya menyebabkan Suhaili tidak layak dipilih sebagai Calon BN bagi kerusi Parlimen Labuan.

Dalam kes Suhaili, campurtangan BPR amat luar biasa apabila kes Suhaili dipaparkan di laman web Jabatan Peguam Negara sebagai kes yang belum selesai sedangkan Suhaili tidak pernah disiasat berhubung laporan polis yang dibuat sebaliknya BPR hanya merampas fail daripada pejabatnya.

Kes Suhaili ini pernah menjadi tajuk hangat di laman web Malaysiakini dan Malaysia Today sehingga buat pertama kalinya dalam sejarah, seorang pemimpin telah dihukum di luar mahkamah apabila Jabatan Peguam Negara mempamerkan kes Suhaili di laman web
http://www.agc.gov.my/

Laporan Polis 241/2007 telah menyebabkan Suhaili disiasat di bawah Seksyen 11 (a) Akta Pencegah Rasuah 1997 melalui kes HQ/BPR/KS:199/08/2007 dan diklasifikasikan sebagai kes belum selesai pada 14/01/2008.

Sehubungan itu, saya telah menjalankan siasatan rapi untuk mengkaji sama ada laporan polis dan siasatan BPR terhadap Suhaili benar atau mempunyai motif tersirat.

Laporan polis yang dibuat di Balai Polis Ampang oleh seorang lelaki yang bernama Mohd Adnan Jaafar yang beralamat di Lazenda Ware House, Patau-Patau, Wilayah Persekutuan Labuan adalah laporan palsu dan bertujuan untuk melakukan 'control damage' atas arahan pemimpin tertentu di Labuan.
 
Saya berpendapat sewajarnya polis mengambil tindakan tegas ke atas pelapor kerana telah berprasangka jahat terhadap Mantan Ahli Parlimen Labuan dengan melakukan ‘super impose’ terhadap mykad dan membuat tuduhan palsu yang tidak berasas.
 
Adnan mungkin didalangi oleh musuh politik Suhaili yang telah menimbulkan aduan yang serupa ketika Suhaili dipilih sebagai calon UMNO untuk Parlimen Labuan pada 2004.
 
Bagi saya adalah mustahil bagi anak jati Labuan seperti Suhaili, memiliki dua kad pengenalan setelah Kerajaan Malaysia menggunakan sistem Biometrik sejak tahun 1996 dan saya telah meneliti kes ini melalui siasatan yang rigid dengan menggunakan pelbagai parameter termasuk bantuan teknikal Jabatan Pendaftaran Negara melalui khidmat peguam saya.
 
Suhaili hanya ada satu kad pengenalan iaitu H04477025 atau 610506-12-5029 dan telah menggunakan kad pengenalan berkenaan untuk semua urusan rasmi dan tidak rasmi.
 
Peguam saya telah mendapatkan semua maklumat berhubung Suhaili dan mendapati dakwaan Mohd Adnan Jaafar adalah mengelirukan dan dibuat secara sedar untuk memfitnah Suhaili setelah percubaan rakan syubahatnya gagal pada 1999 iaitu menjelang penamaan calon.
 
Mengikut siasatan saya, semua rekod dokumen rasmi yang digunakan Suhaili telah melalui saringan yang amat rigid terutama di bawah Seksyen 5, Statut 235 Tahun 1983, Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 yang mengeluarkan kad ahli parlimen mengikut nombor rasmi kawasan Parlimen Labuan iaitu P166.
 
Jabatan Pendaftaran Negara juga, telah mengeluarkan kad pengesahan nama, JPN 1/18 bernombor 139474 bertarikh 28 Oktober 1999 bahawa kad pengenalan 610506-12-5029 adalah sah dan merujuk kepada Suhaili Abdul Rahman.
 
Begitu juga rujukan yang saya buat di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Suhaili menggunakan kad pengenalan 610506-12-5029 untuk mendapatkan lesen memandu bernombor S 376695.
 
Semakan yang saya lakukan di Ibu Pejabat UMNO mendapati Suhaili menggunakan kad pengenalan 610506-12-5029 untuk menjadi ahli UMNO dan diberi nombor keahlian 0284478 dan sekaligus menangkis dakwaan Adnan bahawa Suhaili menggunakan kad pengenalan lain iaitu H0552181 untuk menjadi ahli UMNO.
 
Tidak cukup dengan rekod yang telah disebutkan, saya turut menjalankan semakan dengan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) mendapati  Suhaili hanya menggunakan kad pengenalan 610506-12-5029/ H04477025 untuk menjadi pemilih berdaftar bagi lokaliti 166/00/04/001 iaitu Kampung Ganggarak, Wilayah Persekutuan Labuan.
 
Manakala rekod Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) yang kononnya Suhaili menggunakan nombor kad pengenalan lain untuk menjadi Pemegang Saham Saraequity Sdn.Bhd (354615-A) adalah tidak benar kerana Suhaili menggunakan kad pengenalan yang sama dengan semua dokumennya iaitu 610506-12-5029.
 
Sebagai penulis buku IC Palsu dan IC Projek, setelah menjalankan kajian daripada pelbagai aspek, kerana kemungkinan seorang pendatang asing tanpa izin (PATI) Indonesia pernah menggunakan kad pengenalan H0552181 atas nama Ahmad Suhaili Abdul Rahman dan saya percaya PATI berkenaan kini menyembunyikan diri di Gugusan Felda Sahabat setelah kad pengenalannya disahkan palsu.
 
Ahmad Suhaili telah cuba beberapa kali mendapatkan kad pengenalan daripada salah seorang agen sindiket bernama Andi Saidi Andi Kamaruddin, namun gagal setelah saya menjalankan gerakerja mengemaskini rekod keahlian UMNO Silam pada 1995.
 
Selain Ahmad Suhaili, saya mengesan ramai lagi PATI yang menggunakan kad pengenalan orang lain untuk menjadi ahli UMNO, terutama sekali jutawan Felda, Hassnah Cudang yang menggunakan kad pengenalan bernombor H0633269 milik Sita Riah Sabaran penduduk asal kampung Namukan, Kinabatangan tetapi kini Hassnah telah memperoleh kad pengenalan projek bernombor H0537491 dan mykad bernombor 650609-12-5300 sekitar 1993.
 
Saya mengesan sejumlah 16,693 kad pengenalan yang bersiri H0492001 hingga H0494500, H0540001 hingga H0547114, H0547115 hingga H0549999, H0550001 hingga H0553999 dan H0539801 hingga H0539999 yang tersilap dikeluarkan kepada PATI telah ditarik balik melalui surat Jabatan Pendaftaran Negara bil. JPN.KP (S): H/163/2/1(49) bertarikh  21 Mei 1996.
 
Walaupun ketika itu ianya masih dalam bentuk resit JPN 1/9 dan JPN 1/11, namun semua nombor kad pengenalan berkenaan tidak diiktiraf oleh Jabatan Pendaftaran Negara sejajar dengan surat di atas yang ditandatangani oleh Wan Md. Ariffin Bin Wan Ismail bagi pihak Ketua Pengarah Pendaftaran Negara, Malaysia.
 
Sehubungan itu, saya menggesa agar rakyat Malaysia di Labuan tidak perlu gusar kerana Suhaili bukanlah PATI, sebaliknya menjadi mangsa sindiket pemalsuan kad pengenalan yang telah dilumpuhkan oleh kerajaan dengan penangkap 40 orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), termasuk 15 Pegawai JPN pada 1995.