Search This Blog

Saturday, January 3, 2009

Jika polis tidak lagi selamat, bagaimana kita?????

JIKA lima orang pencuri berani memecah masuk rumah dan menikam pemangku Ketua Polis Daerah Tawau sehingga cedera parah dan dimasukkan ke wad kecemasan, bagaimana pula nasib kita orang biasa?

Dalam kejadian jam 2 pagi tadi (sabtu), Superintenden Haji Ramli Ali Mat cedera parah ditikam lima lelaki yamg menceroboh rumahnya di Taman Ria 5.

Bagaimanapun beliau dilaporkan stabil tetapi dirawat diunit rawatan rapi di Hospital Tawau setelah ditikam dengan pisau Bugis di bahagian perut sebelah kiri sedalam dua inci.

Menurut fakta kes, semasa kejadian Ramli tinggal seorang diri kerana isteri dan enam orang anaknya berada di Kuala Lumpur.

Semasa kejadian Ramli sedang berada di tandas dan menyedari ada penceroboh di dalam rumahnya iaitu empat orang di tangkat bawah dan seorang di tingkat atas.

Salah seorang penceroboh terus menikam perut Ramli apabila beliau memetik suis lampu.

Ramli segere dihantar ke Hospital Tawau dengan kereta peronda yang berkejar ke tempat kejadian setelah dihubungi melalui walkie talkie.

Isteri dan enam orang anaknya bergegas pulang ke Tawau melalui penerbangan jam 7.20 pagi tadi setelah dimaklumkan kakaknya.

Thursday, January 1, 2009

DPIM MENCUCI TAHI DENGAN AIR KENCING?


BUKTI... Kamaruddin mengirimkan gambar melalui MMS menunjukkan isi kandungan buku 007-Lelaki Malaysia Terakhir? yang memaparkan kegiatan Baisul dan contoh pendatang haram India yang mendapat kad pengenalan projek.


TINDAKAN Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim (DPIM) Sabah, Datuk Baisul Khan Salman Faris membuat laporan polis sebagai respon terhadap laporan polis yang dibuat oleh Kamaruddin Omar tidak ubah seperti cuba mencuci tahi dengan air kencing!

Kamaruddin membuat tamsilan demikian ketika menghubungi blog ini setelah membaca kenyataan Baisul Khan di Daily Express.

"Inilah yang dikatakan kuali mengejek buntut periuk hitam," ujar Kamaruddin yang jengkel dengan kenyataan Baisul yang cuba menutup bangkai gajah dengan sehelai daun lalang.

Tegas Kamaruddin, beliau kenal dan mengetahui rekod hampir semua India yang berada di Sabah dan beliau mengenali siapa rakyat asal Malaysia dan siapa yang menggunakan kad pengenalan palsu atau kad pengenalan projek.

Walaupun Baisul mendapat kerakyatan Malaysia melalui jalan sah, namun 90 peratus ahli DPIM adalah warga asing yang mendapat kerakyatan songsang atau dengan kata lain pendatang haram.

"Kerajaan Malaysia harus mencabut kerakyatan Baisul jika beliau terus menggunakan pendatang haram India sebagai senjata politiknya untuk menanam pengaruh dan menggunakan polis untuk melindungi kegiatan jahatnya," tegas Kamaruddin yang menyifatkan Baisul sebagai pengecut dan pengkhianat negara.

Kamaruddin menetapkan pendirian untuk mendedahkan bukti di mahkamah kerana tidak percaya kepada polis dan hanya membuang masa mendedahkan bukti kepada media.

"Lagipun Beban bukti terletak kepada pendatang haram. Jabatan Imigresen ada menyimpan rekod cop jari mereka," getus Kamaruddin yang menafikan beliau tidak membayar sewa sebagai punca beliau dihalau.

Menurut Kamaruddin, beliau tidak pernah gagal membayar sewa walaupun restorannya ditutup pada hari raya dan alasan yang digunakan Baisul adalah tidak berasas sama sekali.

"Saya rasa tidak perlu cakap banyak. Baisul harus tanya Setiausahanya, Mohd Ansar Maidin @ Ansari itu adalah pendatang haram India. Dia dulu kerja dengan saya. Saya tahu siapa dia, dan berapa 'bulu' yang dia ada" luah Kamaruddin yang mendakwa mempunyai bukti yang mencukupi untuk mengheret Ansari ke muka pengadilan.

Kamaruddin turut mencabar Baisul agar mendakwanya di mahkamah jika apa yang didakwanya tidak benar agar beliau dapat segera membongkar kes pendatang haram India yang menjadi keluhan rakyat Sabah.

"Saya mau tanya Baisul, kenapa semua ahli DPIM yang ada kad pengenalan projek dan ada pasport Malaysia tidak dapat sambung pasport mereka di Semenanjung? Pasport mereka hanya laku di Sabah sahaja?" Kata Kamaruddin yang akan membuat laporan rasmi terhadap beberapa ahli DPIM beragama Hindu tetapi menjadi ahli DPIM.

Berikut Kenyataan Penuh yang disiarkan oleh Akhbar Daily Express, 1 Januari 2009 yang bertajuk 'Chamber hits back on claims'

Kota Kinabalu: The Sabah Indian Muslim Chamber of Commerce and Industry (SIMCCI) has categorically denied that it harboured Indian illegal immigrants or assisted them to obtain citizenship illegally.

SIMCCI President Datuk Baisul Khan Salman Faris said the police must not leave any stone unturned in investigating the allegations by a peninsula-based businessman, Kamaruddin Omar, which he said had tarnished the Chamber's image in the eyes of the public.

Baisul accompanied by Sec-Gen Mohd Ansar Maidin and treasurer-general Mohidin Batcha Sariff, lodged a police report on Dec. 30 following Kamaruddin's allegations.
Kamaruddin, 49, in his police report, claimed that his life was threatened for speaking up on Indian nationals in Sabah getting ICs through the back door and called on the police to investigate the SIMCCI for allegedly harbouring illegal immigrant Indian nationals as well as helping them to get citizenship illegally.
Kamaruddin further claimed that his outspokenness had caused his restaurant in Lahad Datu to be closed down by the premise's owner.

However, Baisul in refuting Kamaruddin's claims, said the SIMCCI formed about three years ago was purely involved in business and helping its members with their businesses.

"We have nothing to do with helping Indian nationals to get ICs or Projek IC É we categorically deny that," he told Daily Express, Wednesday.
According to him, the businessman should provide evidence instead of simply accusing the SIMCCI and in the process tarnishing its image.

"So we lodged the report as we want the police to investigate from where he got his information. We want the police to verify whether Kamaruddin's statement has substance," he said.

"If we are in the wrong we are ready to face the music," Baisul said, adding that the Chamber reserved the right to sue Kamaruddin over the allegations.

He said from information shared by the owner of the premises, who happens to be a member of SIMCCI that Kamaruddin was renting in Lahad Datu, the closure of the premises has got nothing to do with Kamaruddin's expose of the issue in a blogsite that belonged to Mutalib MD.

"According to the owner, he had to close down the premises because Kamaruddin did not pay the rent," said Baisul. "Perhaps, he (Kamaruddin) is angry and that is why he made the statement and tried to implicate the Chamber."

Baisul said political activists Dr Chong Eng Leong and Mutalib MD who accompanied Kamaruddin to lodge the report should have first verified the information.
"It is high time Dr Chong saves human lives than accompany these kind of people to the police station to get cheap publicity," he said, adding that he was sure Dr Chong's companion, Mutalib also has better things to do.

Mohd Ansar advised Kamaruddin who has been doing business in various districts in Sabah over the last 20 years, as a scrap iron dealer to a restaurant operator, not to involve the SIMCCI in his business problem.
"He is not a member of the Chamber, but the person he (Kamaruddin) is unhappy with is a member of SIMCCI," he said.

SARANG BURUNG RESEPI CENDIKIAWAN?


SELERA....Selamat Datang ke Selera Kampung untuk merasai sentuhan ajaib cendikiawan!


TIDAK siapa yang tahu apakah resepi kejayaan Professor Dr Hamid Awong dapat mendidik anak-anaknya menjadi bestari dan keluarganya digelar ‘Keluarga Ijazah’.

Hamid yang sebelum ini terkenal di Amerika Syarikat kerana menjadi saintis pertama di duia yang berjaya mencipta dan mempatenkan Modul Perikanannya sendiri iaitu Hamid Awong Fisheries Model (HAFM).

Lebih membanggakan lagi, model perikanan berkenaan telah diterbitkan oleh Aberdeen University Press Services dan dipasarkan ke seluruh dunia melalui laman web Amazon.com yang kini mendapat taraf 4.5 bintang dalam masa tiga bulan sahaja.

Hamid yang berkelulusan Doctor of Science in Fisheries Science (Cum Laude), USA
telah berjaya mendorong isterinya, Ir Salmah Datuk Sidek untuk mengikuti pengajian
Doctor of Philosophy in Science (cand.), MAL.

Bak kata pepatah, sejuk perut ibu yang melahirkan anak-anak Hamid kerana ketujuh-tujuh anaknya mencipta kejayaan dalam bidang masing-masing dan mejadi keluarga berilmu di Parlimen Silam.

Anak sulung Hamid, Mahar Diana berkelulusan Doctor of Philosophy in Chemical Engineering (cand,), UK. Manakala anak keduanya, Mohshie lulusan Master of Science in Computer Science (cand), MAL. Anak ketiga keluarga hebat ini, Komala Intan, mendapat Bachelor of Science (Hons) in Computing, UK. Anak keempatnya, Basyid, berjaya lulus cemerlang ijazah Bachelor of Civil Engineering (Hons), MAL. Anak Kelima pula, Salha Pentawinata berbangga dengan Bachelor of Science (Hons) in Optometry (cand), MAL. Anak keenam dan ketujuh pasangan cendikiawan ini, masing-masing, Hexanti Ayu yang lulus 6A dalam peperiksaan PMR (2006) dan Azizah yang mendapat 5A dalam UPSR (2008).


RAHSIA...Resepi rahsia daripada sarang burung ini telah terbukti mujarab. Sila ke Selera Kampung jika ingin merasai danmencuba resepi ini.


Apakah resepi kejayaan keluarga Hamid?

“Tidak ada apa-apa rahsia, cuma amalan memberi minum air sarang burung sejak mereka kecil hingga sekarang mungkin banyak membantu mengulangkaji pelajaran. Saya ikhtiar sahaja. Semuanya ketentuan Illahi,” ujar Hamid sambil merendah diri.

Mungkinkah kerana resepi rahsia air sarang burung yang dibuat Hamid untuk keluarganya dan kini dijual dengan harga RM5 segelas di warung sebelah rumahnya, di Taman Harapan, Lahad Datu.

Warung yang diberi nama ‘Selera Kampung’ yang membawa moto, ‘Taste the Difference’ turut membeli dan menjual sarang burung mentah mengikut harga pasaran iaitu RM14,000 sekilogram.

Walaupun pakar pemakanan menafikan khasiat sarang burung yang dianggap bernilai ‘kosong’ daripada aspek zat dan mineral, namun Hamid telah berjaya membuktikan pendapat pakar pemakanan.

“Jika kita nak kaji zat, kita kena kaji apa peranan saliva (liur) burung layang-layang yang menjadi katalis untuk mengikat ion, proton dan neutron agar makanan dapat dihadam secara sempurna. Kita tidak boleh menafikan mukjizat ciptaan tuhan ini,” ujar Hamid yang sedang mengkaji secara mendalam peranan sarang burung dalam Istana Kerajaan China Kuno dan tidak menolak kemungkinan akan menyediakan model eksklusif kajiannya.

Menurut Hamid, seorang professor dari Universiti China di Hong Kong, Dr Jiang Lun Xiang telah berjaya menemui dua nilai pemakanan yang tinggi yang sangat unik dan aktif di dalam sarang burung iaitu factor stimulasi mitogenik dan perkembangan epidermik.

Kata Hamid lagi, kedua-dua faktor ini membantu merangsang sel dan penghasian semula struktur sel badan

Wednesday, December 31, 2008

APAKAH PTI MENJADI TABOO DI RTM?


WAWANCARA...Simon sedang diwawancara berhubung pandangan telusnya tentang Pendatang asing tanpa izin.

MUNGKIN isu Pendatang Asing Tanpa Izin (PTI) begitu taboo sehingga rakaman RTM untuk program 'Lambai Limbai' yang dijadualkan berjalan selama setengah jam disingkatkan kepada tidak sampai sepuluh minit?

Ramai panel yang dijemput tidak hadir terutama Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Pengarah Jabatan Imigresen, Pengarah Task Force, Setiausaha Kerajaan Negeri, Menteri Kabinet dan sebagainya, namun kehadiran dua tokoh daripada berlainan generasi yang pada mulanya bersemangat untuk meluahkan isi hati yang terbuku tidak kesampaian.

Atas sebab tertentu, setiap ahli panel hanya diajukan dua soalan walaupun pada program asalnya mereka akan ditanya sepuluh soalan setiap seorang membuatkan mereka terpinga-pinga apabila juruacara menanyakan soalan akhir sedangkan mereka belum bercakap tentang isu pendatang tanpa izin kerana hanya ditunjukkan visual Pulau Gaya.

Dua ahli panel yang terpilih ialah Naib Pengerusi Suhakam, Tan Sri Simon Sipaun dan Ahli Parlimen Silam, Haji Salleh Kalbi.

Bagaimanapun, Tan Sri Simon telah menyerahkan teks sebenar apa yang beliau ingin sampaikan agar rakyat Sabah yang akan menyaksikan program Lambai Limbai tidak menyalahkannya kerana tidak berkata benar disebabkan ruang dan peluang yang amat terhad diberikan kepada beliau.


Topik Temuramah:

Masih Ramai Pendatang Tanpa Izin di Sabah ……..Apa cerita?

Tarikh : 30 Disember 2008
Tempat : Segama Water Front,Belakang Hotel Hyatt, Kota Kinabalu
Masa : 10.00 pagi


Terlebih dahulu saya ingin menerangkan bahawa apa yang saya nyatakan merupakan pandangan, pemerhatian, pendirian, persepsi dan pengalaman peribadi saya dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Suhakam atau dipersetujui oleh pesuruhjaya-pesuruhjaya yang lain.

2. Saya juga mengambil peluang ini menyatakan bahawa saya tidak pernah menyalahkan dan tidak berniat akan menyalahkan pendatang tanpa izin (PTI) yang berada di Sabah. Yang bertanggungjawab ialah pihak-pihak berkuasa yang membenarkan mereka masuk ke Sabah tanpa izin dan tidak mengikut kehendak undang-undang immigresen. Kalaulah saya seorang daripada mereka saya pun akan berbuat yang sama kerana bertujuan mencari kehidupan yang lebih senang, selesa, aman, makmur dan penuh dengan berbagai peluang.

3. Salah satu daripada tugas-tugas dan tanggungjawab-tanggungjawab kerajaan ialah untuk memantau, mengawal dan mencegah kemasukan ke Sabah pendatang-pendatang tanpa izin bagi pihak rakyat. Misalnya di Filipina terdapat seorang rakyat Malaysia yang sudah dalam tahanan lebih 7 tahun tanpa bicara. Dia ditahan kerana diperlukan hanya sebagai seorang saksi. Undang-undang negara Filipina dikuatkuasakan dengan tegas. Kalau di Sabah ceritanya lain sekali terhadap ratusan ribu rakyat asing yang melanggar undang-undang immigresen tetapi bebas bergerak dalam Negeri Sabah.BUKTI...Simon menunjukkan buku IC PROJEK Agenda Tersembunyi Mahathir? karya Mutalib M.D yang mendedahkan terlalu banyak bukti tentang PTI.


4. Ada dua buku iaitu ‘IC Projek’ dan ‘Lelaki Malaysia Terakhir?’ yang ditulis oleh M.D. Mutalib mengandungi banyak maklumat dan latar belakang mengenai isu-isu PTI di Sabah. Kedua-dua buku itu juga mengenalpasti pemimpin-pemimpin politik yang mempunyai peranan untuk mewujudkan masalah ini. Setahu saya pemimpin-pemimpin yang dikenalpasti itu tidak pernah menafikan peranan dan penglibatan mereka. Jadi saya tidaklah hairan kerajaan tidak bersetuju untuk menubuhkan Suruhanjaya Di Raja yang bebas bagi mengenalpasti siapakah yang sebenarnya mempunyai tanggungjawab dalam hal ini. Kalau tidak ada yang disembunyikan apa salah kalau siasatan secara telus dan terbuka dijalankan.

5. Malaysia tidak mengiktiraf Konvensyen mengenai status orang pelarian (refugees) 1951 dan Protokol mengenai orang pelarian 1967 dan lain-lain instrumen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (U.N) yang ada kaitan dengan orang-orang pelarian. Malaysia juga tidak pernah meluluskan undang-undang yang bertujuan melindungi orang-orang pelarian. Jadi sejauhmana Malaysia ada kaitan semua orang asing di negara ini yang tidak memiliki dokumen dianggap PTI.

6. Dengan adanya PTI di Sabah yang begitu ramai maka mereka telahpun menukar keadaan dan kedudukan ekonomi, sosial, kebudayaan dan politik. Bagi saya ‘reverse take-over’ sudah pun lama berlaku. Saya berharap tidak akan berlaku dimana Negara Filipina tidak perlu lagi menuntut Sabah kerana rakyatnya sudah begitu ramai yang berada disini dan soal menuntut itu tidak timbul lagi.

7. Menurut beberapa orang PTI yang datang ke pejabat Suhakam di KK gerakan pengusiran hanya membuang masa dan wang saja dan memberi peluang kepada pegawai-pegawai penguatkuasa untuk memperolehi pendapatan tambahan. Seorang daripada mereka telah menyatakan bahawa senang sekali masuk ke Sabah. Sama senangnya seperti berjalan dari Centre Point ke Sembulan!

8. Pada hemat saya tiada seorang pun termasuk kerajaan yang tahu bilangan PTI secara tepat kerana bilangan itu sentiasa berubah. PTI yang kita dapat temui mengakui bahawa lebih kerap daripada tidak bilangan PTI yang masuk tanpa izin melebihi bilangan yang diusir dalam tempoh yang sama. Misalnya kalau 20 orang diusir sebelah pagi boleh jadi 30 orang masuk di sebelah petang. Kalaulah pengusiran secara besar-besaran itu berjaya tentu sekali semua tempat tahanan didapati sudah kosong dan PTI pun tidak ada lagi. Nampaknya makin lama makin bertambah ramai kalau tidak mengapa pula Kerajaan ada rancangan untuk membina tempat tahanan tambahan. Masalah ini sudah menjadi terlalu besar dan susah ditangani meskipun Pasukan Petugas Persekutuan telah wujud lebih 20 tahun yang lalu. Badan ini ditubuhkan dengan tujuan menyelesaikan masalah ini.

9. Isu PTI ini merupakan masalah nasional tetapi dipikul oleh Sabah. Keadaan ini tidak adil bagi Sabah. Oleh itu adalah dicadangkan bagi PTI ini diagih-agihkan ke semua negeri secara purata.

10.Menurut tekaan saya banyak kemungkinan bilangan PTI di Sabah sudah melebihi bilangan rakyat Malaysia di Sabah. Tekaan ini berasaskan kepada beberapa faktor atau petunjuk (indicators) termasuk :-

i)Lebih kurang 20 tahun dahulu Kg. Icebox atau Kg. Titingan di Tawau telah terbakar dan lebih daripada 5000 orang telah kehilangan tempat tinggal. Daripada jumlah itu hanya 500 orang saja merupakan rakyat Malaysia. Saya telah diberitahu oleh Brigade-general Zulkifli pada masa itu bahawa ramai mereka kelihatan menyelamatkan senjata api termasuk M 16 sebagai keutamaan daripada menyelamat harta benda yang lain.


ii)Pada tahun 1970 jumlah penduduk Sarawak dianggarkan 1 juta. Pada tahun 2004 iaitu 34 tahun kemudian jumlah itu telah meningkat ke 2 juta. Pada tahun 1970 juga jumlah penduduk Sabah dianggarkan seramai 698,00 orang. Pada tahun 2004 jumlah itu telah meningkat ke 3.3 juta. Pada tahun ini mungkin ini sudah sampai 3.5 juta atau lebih. Berdasarkan kepada kadar perkembangan penduduk di Sarawak, Sabah sepatutnya mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 1.4 juta pada tahun 2004. ini bererti ada ‘kelebihan’ penduduk seramai 1.9 juta di Sabah.

iii)Pada bulan Jun 2005, Daerah Kinabatangan mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 85,000 orang. Daripada jumlah ini hanya 25,000 orang saja yang rakyat Malaysia.

iv)Menteri Kesihatan Malaysia telah dilaporkan dalam akhbar ‘Daily Express’ keluaran 9 Julai 2006 bahawa rumah-rumah sakit di Sabah menerima lebih daripada 30 peratus pesakit terdiri daripada PTI. Ramai mereka meninggalkan rumah sakit tanpa membayar yuran. Pada 18 November 2007 ada juga berita yang menyatakan bahawa 80 peratus katil di Hospital Likas telah digunakan oleh PTI.

v)Kalau kita pergi berjalan-jalan di KK dan di bandar-bandar besar yang lain di Sabah, kita boleh rasa suasana kita seolah-olah bukan di Negeri Sabah. Dimana lagi di Negara ini yang ada pasar Filipina selain daripada Sabah?

11. Kita tidak dapat menafikan bahawa PTI merupakan sumber tenaga manusia yang diperlukan dalam pelaksanaan projek-projek pembangunan di Sabah. Tanpa mereka ekonomi Sabah tidak dapat bergerak dan berkembang. PTI atau tidak mereka merupakan manusia biasa dan mempunyai hak asasi manusia yang tidak kurang daripada rakyat Malaysia. Hak asasi manusia tidak ada sempadan. Akan tetapi ini tidak bererti mereka dibenarkan masuk ke negeri Sabah tanpa izin dan melanggar undang-undang immigresen. Mengapa pihak Kerajaan tidak menguatkuasa undang-undang Negara dengan tegas? Adakah ini disengajakan?

12. Kita selalu mendengar tuduhan bahawa ramai mereka telah diberi MyKad dan status sebagai rakyat Malaysia. Kedua-dua buku yang ditulis oleh M.D. Mutalib yang saya sebut tadi mengandungi banyak maklumat tentang isu ini. Suhakam Cawangan Sabah juga ada maklumat yang kita perolehi daripada PTI sendiri. Sabah merupakan pintu masuk ke Malaysia dan juga dunia bagi mereka. (Rujuk kes penjara Limbang dan rakyat Pakistan di Kg. Boronuon di belakang Telipok). Saya tidak hairan kalau ramai PTI yang menjadi rakyat Malaysia telah berhijrah ke Semenanjung.

13. Menurut maklumat yang Suhakam perolehi daripada PTI sendiri ada diantara mereka yang diberi kad pengenalan hanya untuk tujuan mengundi dan mereka tidak dibenarkan menukar ke MyKad. Inilah aduan mereka kepada Suhakam

14. Saya percaya pengusiran rakyat Indonesia tidaklah begitu rumit kerana adanya pejabat Konsul Indonesia di KK. Pemprosesan dan pengeluaran dokumen boleh dikendalikan dengan lebih mudah kalau dibandingkan dengan PTI Filipina. Filipina tidak berniat membuka pejabat Konsulat di Sabah kerana Sabah masih dituntut olehnya.

15. Realitinya ialah Indonesia mempunyai penduduk lebih kurang 250 juta orang manakala Filipina pula 90 juta. Saya percaya kedua-dua negara ini tidak mempunyai minat yang kuat bagi PTI daripada Indonesia dan Filipina dikirim balik ke Negara asal mereka masing-masing. Selagi mereka berada di Sabah PTI itu bukanlah masalah Indonesia dan Filipina.

16. Saya percaya Sabah akan mengalami akibat kemerosotan ekonomi sedunia. Aktiviti-aktiviti komersial yang terlibat dalam pengeksportan barangan termasuk produk kelapa sawit akan terpaksa mengurangkan pekerja kerana permintaan luar menurun. Ramai pekerja tempatan dan asing akan kehilangan pekerjaan. Ini akan membawa kesan yang tidak diingini kepada masyarakat. Banyak kemungkinan kadar jenayah akan meningkat. Memandangkan ramai pekerja di Ladang-ladang kelapa sawit terdiri daripada rakyat asing maka ramai daripada mereka akan kehilangan pekerjaan. Keadaan sosial ini akan membawa kesan yang tidak baik bagi kestabilan negeri Sabah.

Tuesday, December 30, 2008

DUTA KEAMANAN DILAMBAI RTM


TEMURAMAH...Salleh sedang ditemuramah RTM di Segama waterfront. Di sebelah kanannya, Simon Sipaun.


DUTA Keamanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UPF), Haji Salleh Kalbi telah dilambai stesen telivisyen RTM untuk program terbaru, "Lambai Limbai."

Program yang dibuat melalui rakaman tertunda dan bersahaja tetapi mengupas fikiran bernas melalui bual bicara isu semasa secara santai dan bestari diadakan di Segama Waterfront, Kota Kinabalu.

Selaku Ahli Parlimen Silam, Salleh diminta mengupas isu pendatang tanpa izin di Sabah yang menjadi rantaian kepada seribu satu masalah dan menjadi modal politik pembangkang.

Program Lambai Limbai akan disiarkan RTM pada jam 2.00 petang, 6 Januari 2009 yang mempersembahkan pelbagai acara menarik termasuk kebudayaan, bual bicara dan rakaman peristiwa berhubung isu pendatang asing tanpa izin di Sabah sebagai pendekatan baru RTM untuk melakar sejarah mencari titik punca kepada penyelesaian masalah secara total.


RAKAMAN....Rakaman Program Lambai Limbai sedang berjalan lancar.

"Walaupun masa yang diberikan kepada saya agak singkat dan bualbicara secara santai, namun cukup untuk mendakap tumpuan orang awam. Satu pendekatan yang baik dan diharap saluran media elektronik dan cetak arus perdana akan menumpukan isu Pendatang asing tanpa izin dan isu penting yang lain secara serius di masa akan datang," ujar Salleh selepas selesai temuramah yang disertai oleh Naib Presiden Suhakam, Tan Sri Simon Sipaun.

Salleh menekankan, sebagai Ahli Parlimen Barisan Nasional, beliau bertegas bahawa isu Pendatang asing tanpa izin adalah isu utama dan paling penting untuk dibasmi kerana melibatkan keselamatan negara dan kedaulatan undang-undang.

"Kita tidak boleh bertolak ansur dalam apa juga hal. Kita kena berusaha mencari jalan penyelesaian terbaik melalui pendekatan secara harafiah dan cetusan legislatif secara berkenaan," ujar Salleh yang menafikan sekeras-kerasnya Kerajaan tidak berbuat sesuatu untuk menyelesaikan isu ini.

Kata Salleh, undang-undang yang sedia ada sudah cukup berat dan menjadi pengajaran kepada pendatang asing, terutama yang telah menerima hukuman sebatan. Namun hambatan ekonomi menyebabkan mereka masih berpusu-pusu masuk ke negara ini," tegas Salleh yang kesal kerana jumlah pungutan cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) lebih rendah daripada jumlah pengaliran keluar wang ke negara asal para pendatang asing ini.


AMAN....Di mana jua, Salleh tetap mempromosikan keamanan sejagat dengan meletakkan tangan kanan ke dada kiri.


"Bayangkan kesan ekonomi Malaysia dalam beberapa tahun akan datang jika terlalu banyak wang kita mengalir ke luar ke negara mereka. Itupun yang melalui pengiriman secara sah. Bagaimana yang hantar melalui keluar secara haram atau penggubahan wang haram?", ujar Salleh yang mengharapkan rancangan Lambai Limbai akan menjadi katalis terbaik untuk mendidik masyarakat ke arah penggemlbengan usaha mengurangkan tenaga kerja asing.

Sunday, December 28, 2008

SURAT TERBUKA BUAT KETUA POLIS NEGARA

Surat terbuka ini diterima melalui pos pada 26 Disember 2008. Nama penjenayah terutama pengedar dadah terpaksa ditapis untuk tujuan keselamatan, tetapi nama Pendatang haram India tidak ditapis. Pandangan Kamaruddin tidak semestinya pandangan blog ini.


TAN SRI MUSA HASSAN-Ketua Polis Negara

Kamaruddin Omar,
Kampung Gambaron,
Peti Surat 25, Telupid,
89300 Beluran


23 Disember 2008

Yang Berbahagia,
Tan Sri Musa Hassan,
Ketua Polis Negara,
Ibu Pejabat Polis Bukit Aman,
KUALA LUMPUR.

Yang Berbahagia Tan Sri,

POLIS MALAYSIA RASUAH DAN TIDAK JUJUR

Dengan segala hormatnya, saya ingin menarik perhatian Tan Sri berhubung perkara di atas.

2. SUKACITA saya sekiranya Tan Sri dapat mengambil tindakan susulan terhadap lebih 17 laporan polis yang saya buat daripada tahun 1982 sehingga 2002 (tidak termasuk tiga laporan polis yang baru saya buat di Balai Polis Karamunsing pada Disember 2008) kerana saya berkeyakinan hanya Tan Sri akan berjaya memulihkan imej PDRM sebelum bersara.

3. Untuk makluman Tan Sri, daripada 18 laporan (Nombor laporan tidak ingat) yang saya buat untuk melapor pelbagai kegiatan jenayah, namun hanya satu sahaja yang berjaya diselesaikan iaitu di Balai Polis Sungai Ringgit, Kota Tinggi Johor berikutan penangkapan 13 orang pendatang haram India pada 1999.

4. Selebihnya hanya dijawab masih dalam penyiasatan atau senyap begitu sahaja walaupun telah 26 tahun berlalu. Berikut saya kemukakan ringkasan dan insiden laporan polis yang saya buat untuk tindakan Tan Sri selanjutnya,

4.1 Oktober 1982 – Balai Polis Karamunsing, Sabah

Pendatang haram India menghina saya dengan mengatakan mereka ada kad pengenalan projek dan saya menggunakan pasport Malaysia terhad untuk tinggal dan bekerja di Sabah. Walaupun hanya berlaku pertengkaran kecil namun pada malamnya, saya diserang dan dicederakan di Sinsuran oleh 20 orang pendatang asing India dan Filipina yang diketuai seorang lelaki tempatan bernama Abdul Salam Mohd Ibrahim kerana diupah oleh seorang pendatang haram India bernama Gani yang bekerja di Taj Restoran, Kampung Air. Saya dipukul sehingga pengsan kerana pendarahan parah dan urat jari hantu saya putus. Orang awam yang menjumpai saya terbaring terus menghantar saya ke Hospital Queen Elizabeth dan hari berikutnya saya membuat laporan di Balai Polis Karamunsing terhadap Gani, namun sehingga kini tidak ada sebarang makluman berhubung kes berkenaan.

4.2 1984- Balai Polis Tuaran, Sabah

Hal ini terjadi di Papar. Ada seorang Pakistan bernama Harun yang tinggal di Tuaran datang ke Restoran saya di Papar (Bilal Restoran) lalu mengenalkan dirinya dan bertanya “Kamu ada IC kah?”. Lalu saya bertanya, “Kenapa kamu tanya?”. Kata Harun, “Kalau kamu tiada IC saya boleh bikin dengan harga RM2,000”. Saya tanya lagi, “Siapa yang bikin?”. Kata Harun, “Tuan Iqbal (Polis)?”. Saya kata, “Kamupun pendatang haram, mana satu orang bodoh yang boleh kasi IC sama kamu?”. Lalu dia ambil kad pengenalan birunya dan melempar ke muka saya sambil berkata,” Saya asli orang Sabah.” Keesokan harinya saya ke Balai Polis Tuaran dan berjumpa dengan OCPD berbangsa Cina dan membuat aduan terhadap Harun. Pada mulanya OCPD menyuruh saya duduk dan bila saya sebut nama Harun dan Tuan Iqbal, dia terus maki saya, “ Hei Bodoh, pergi berdiri di depan pintu saya.” Bila saya enggan berdiri, OCPD memberi amaran untuk menyumbat saya ke dalam lokap lalu saya terpaksa mengikut arahannya. OCPD mengarahkan seorang polis memanggil Harun dan ketika Harun tiba saya lihat mereka terlalu mesra dan seolah kenalan rapat. Harun duduk tetapi saya diarahkan berdiri. OCPD berkata kepada Harun, “Harun, orang ini mau buat laporan terhadap kamu kerana dia kata IC kamu palsu.” Kata Harun, “Kalau dia mau buat Laporan, biarlah tuan. Ini IC bukan palsu, Tuan Iqbal yang jamin,”. Lalu OCPD kata, “kalau kamu mau buat laporan. Buat laporan peringatan sahaja.”

4.3 1985- Balai Polis Papar, Sabah

Ada seorang lelaki India bernama Shafie mahu menyewa Restoran Bilal tempat saya berniaga. Kami membuat perjanjian atas namanya yang ketika itu memegang pasport antarabangsa India. Shafie mahu menyewa restoran berkenaan selama setahun. Selepas tiga bulan Shafie berniaga, taukey bangunan kedai memanggil saya dan berkata, “Kamaruddin, ada seorang lelaki India bernama Shafie dan dia mau sewa restoran kamu dan sanggup bayar RM10,000 sebagai gantirugi. Tapi saya kata tidak boleh kerana kami ada perjanjian dan dia pula PTI. Tapi India itu cakap sekarang dia sudah ada IC”. Sayapun berjumpa Shafie dan bertanya kenapa dia buat begitu. Shafie kata beliau tidak perlu bayar sewa kamu RM3,500, kalau dia sewa dengan Cina itu RM2,200 sahaja. Lagipun dia sudah ada IC. Saya kata kalau ada IC, tunjukkanlah. Lalu Shafie menghempas kad pengenalan birunya ke atas meja, “Tulislah nama dan nombor IC saya. Ini Original.” Saya pun menulis nama dan nombor ICnya seraya memberi notis dua bulan agar dia keluar daripada kedai. Saya membuat laporan polis di Balai Polis Papar dan saya menyiasat latar belakang dan tempat tinggal Shafie. Saya mendapat tahu Shafie memiliki dua pasport India, satu workpermit di Brunei (ada kedai kain di Brunei), satu workpermit di Sabah kerana dia ada tiga gerai kain di Labuan selain memiliki kad pengenalan projek. Memandangkan Polis Papar tidak mengambil sebarang tindakan, maka saya mengambil inisiatif menulis surat kepada pihak berkuasa Brunei, Pengarah Imigresen Sabah dan Pesuruhjaya Polis Sabah. Hanya pihak berkuasa berkuasa Brunei yang mengambil tindakan menyebabkan Shafie menyeludup anak Isterinya dari Brunei ke Labuan. Sehingga kini, Shafie tidak dapat dikesan dan dipercayai berada di Labuan denga menggunakan kad pengenalan projek.

4.4 1987- Balai Polis Karamunsing, Sabah

Seorang lelaki India yang pernah memukul saya dalam serangan hendap di Sinsuran, Abdul Salam Mohammad Ibrahim menghina dan memaki saya di majlis pengkebumian seorang lelaki India Muslim di Tanah Perkuburan Islam Penampang dengan mengatakan, “ Hei P**imak kamu, babi, kamu tidak dapat cabut satu pendatang haram India punya bulupun.” Saya hilang kesabaran lalu menumbuk dan menendang Salam dan terus ke Balai Polis Karamunsing buat laporan agar polis menangkap Salam kerana saya mendapat tahu bahawa Salam adalah dalang yang membuat kad pengenalan palsu dan projek untuk Pendatang Haram India. Tuduhan saya terbukti benar apabila Abdul Salam telah ditahan di bawah Seksyen 8, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 17 September 1995.

4.5 1988- Balai Polis Papar, Sabah

Seorang lelaki India yang berasal dari Pallical Kerala, India bernama Ansari telah bekerja dengan saya selama setahun (1983) di Restoran Bilal sebagai pembuat roti canai dengan menggunakan pasport India. Tetapi setelah tiga tahun kemudian saya mendapat makluman Ansari mendapat kad pengenalan melalui Jabatan Pendaftaran dengan menggunakan Sijil Akuan Palsu untuk mendapatkan sijil kelahiran pendaftaran lewat yang dibuat oleh seorang wanita keturunan India tempatan mendakwa Ansari adalah anaknya. Saya buat laporan agar polis menyiasat kes tersebut tetapi sehingga ke hari tidak mendapat sebarang maklum balas dan lelaki tersebut kini telah menjadi jutawan dengan memiliki rangkaian restoran seperti Restoran Bismillah di Lembaga Padi Inanam dan peruncit. Kini beliau seorang Naib Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim (DPIM) Sabah.


4.6 1989- Balai Polis Keningau, Sabah

Dua orang pendatang haram India bernama Abu dan Yusof yang terbabit dalam kes membawa 25 orang India dari Kerala, India melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada 1988 untuk bekerja di kem kayu balak milik SFI di Sipitang tetapi oleh kerana merasa tertipu kesemua 24 (seorang meninggal dunia kerana Malaria) pendatang haram India melarikan diri ke Sinsuran, Kota Kinabalu dan membuat sidang akhbar mendakwa mereka ditipu Abu dan Yusof yang gagal membayar gaji dan menyambung pas lawatan mereka. Hal ini disiarkan di dalam akhbar Sabah Times dan ketika itu saya berada di Keningau dan terserempak dengan Abu dan Yusof. Saya tanya mereka kenapa aniaya 25 warga India tersebut. Abu menjawab secara kasar, “Ini bukan bapak kamu punya negeri.” Lalu Yusof pula menyambut, ‘Kamu jangan kurang ajar. Jangan campur kami punya urusan. Tempat kamu di Semenanjung, bukan di Sabah.” Lalu saya naik berang dan menumbuk Abu dan Yusof. Mereka lari ke Balai Polis Keningau dan ada seorang polis kawan mereka berpangkat Sarjan memarahi saya dan Abu mengambil kesempatan ini memaki saya dengan panggilan “Pu**mak” dan saya terus menumbuk Abu di hadapan Sarjan berkenaan. Sarjan tersebut mencabut pistolnya lalu mengacukan kepada saya dan berkata,” Kalau kamu kurang ajar, saya tembak kamu. Kalau tidak puas hati, kamu pergi buat laporan di balai.” Saya pun membuat laporan terhadap Abu dan Yusof kerana mereka pendatang haram yang tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri setelah pas lawatan mereka tamat. Tetapi sehingga kini tidak ada sebarang tindakan dan Yusof masih tinggal di Keningau dan Abu di Kuala Lumpur setelah mendapat kad pengenalan projek.

4.7 Disember 1997- Balai Polis Kuala Kubu Baru, Selangor (Dua Laporan)

Ketika itu saya tinggal di Ulu Yam Baru, Selangor. Saya dapati sekumpulan pengedar dadah yang diketuai oleh M menggunakan sebuah rumah berdekatan Balai Polis Ulu Yam Baru untuk menjalankan operasi pengedaran dadah. Saya memaklumkan Balai Polis Kuala Kubu Baru melalui telefon awam kerana saya melihat M memiliki pistol dan sejumlah besar bungkusan dadah. Berdasarkan laporan saya, pihak polis dari Balai Polis Kuala Kubu Baru segera bertindak menyerbu tempat persembunyian M dan merampas sejumlah lebih RM120,000 wang tunai hasil penjualan dadah dan sebuah kereta Honda Prelude milik M. Saya ke Balai Polis Kuala Kubu Baru pada hari kedua untuk mengetahui hasil siasatan polis kerana saya yang memberikan maklumat. Polis meminta saya meninggalkan nama dan nombor kad pengenalan serta nombor telefon kerana mereka masih menjalankan sisatan untuk mengesan dadah berkenaan kerana ketika serbuan tidak ada dadah ditemui walaupun Forensik dan Unit Anjing Pengesan mendapati kereta yang dirampas mempunyai kesan dadah. Keesokan harinya, isteri M datang berjumpa dengan saya, dia tuduh bahawa saya yang mengadu atau melaporkan kegiatan suaminya kepada polis. Saya tanya siapa beritahu, isteri M berkata bahawa polis yang memberitahu beliau. Isteri M mengugut saya, jika mahu selamat keluarkan suaminya daripada lokap. Walaupun saya menafikan, namun isteri M bertegas bahawa beliau mempunyai bukti bahawa saya yang membuat aduan. Dua hari kemudian, isteri M datang kembali ke kedai saya di Ulu Yam Baru dan meminta saya menjamin keluar suaminya kalau betul saya tidak buat. Atas nasihat kawan, jangan memusuhi M kerana membahaya diri dan keluarga disebabkan mereka adalah penjenayah. Saya membuka akaun di Bank Simpanan Nasional dengan wang sejumlah RM2,000 yang diberikan oleh isteri M. Lalu kami ke Mahkamah Kuala Kubu Baru untuk menyerahkan buku bank sebagai cagaran untuk menjamin suaminya keluar daripada lokap balai Balai Polis kerana isteri M tidak memiliki kad pengenalan. Setelah M keluar dia menunjukkan jari kepada saya seakan memberi amaran. M telah cuba merasuah Inspektor Azizul sejumlah RM30,000 untuk mendapat maklumat siapa yang membuat laporan kepada polis, tetapi pegawai polis berkenaan menolak tawaran M sebaliknya seorang lagi Inspektor Anti-Narkotik (nama tidak ingat) telah bersetuju menerima tawaran M melalui rundingan seorang Peguam bernama Seelan yang berpejabat bersebelahan dengan Balai Polis Rawang. Pada Januari 1998, M telefon saya dan ingin berjumpa dengan saya untuk bertanya adakah betul saya yang buat laporan kepada polis. Tetapi saya enggan berjumpa dengan M dan menafikan saya yang memaklumkan kegiatan haramnya kepada Polis. Pada 30 Februari 1998, M menelefon saya sekali lagi dan ingin berjumpa saya dan berjanji tidak akan mengapa-apakan saya. Dia mengucapkan terima kasih kerana saya menjamin beliau keluar dan saya termakan pujukannya. Saya memandu kereta saya sendiri, Proton Saga Iswara ditemani seorang kawan (keluarga M) pergi ke Cheras pada lebih kurang jam 7.00 malam. Kami berjumpa di sebuah restoran dan M meninggalkan saya sebentar kerana beliau ada urusan segera. Tetapi lima minit kemudian datang sekumpulan tujuh orang samseng India terus memukul saya menggunakan beruti di kepala dan mengheret saya ke dalam kereta. Kawan saya juga mengalami nasib yang sama. Saya dapati mereka (tujuh orang) termasuk pemandu berada di dalam kereta berkenaan secara berasak-asak dengan kami. Mereka merampas telefon bimbit, dompet dan kunci kereta saya. Kami di bawa ke sebuah perkampungan India di Sentul bernama Kasipillai dan diturunkan di sebuah kuil Hindu berdekatan landasan keretapi dan seramai 13 orang rakan mereka termasuk M menanti untuk menyiksa kami selama lebih kurang tiga jam. Mereka memotong badan saya dengan gergaji kayu, menikam lengan kiri, kedua peha saya dengan pisau dan memberi ugutan untuk menumbuk saya jika saya berteriak atau bergerak. Oleh kerana saya berteriak akibat kesakitan, mereka menumbuk dan menendang muka saya menyebabkan dua batang gigi saya patah. Mereka mendesak saya agar mengakui bahawa saya yang membuat laporan polis, kalau saya akui, mereka tidak akan seksa saya lagi tetapi mereka akan menyuntik saya dengan dadah melebihi dos. Saya tetap tidak mengakui tuduhan dan mereka naik berang terus mencabut pisau yang dicacak di lengan dan peha lalu terus menyentap rambut saya dengan kasar dan dua orang lelaki mengencing di muka dan kepala saya. Nasib rakan saya, Maniam lebih malang kerana M menculik isteri dan seorang anak lelakinya berusia dua tahun dan memberi amaran agar isterinya tidak membuat sebarang laporan polis jika engkar M akan menculik semua keluarga Maniam dan keluarga saya . Tiba-tiba satu pukulan padu hinggap di belakang kepala saya sehingga saya tidak sedarkan diri. Apabila saya pulih dari pengsan, saya dapati diri saya berada di dalam sebuah longkang di Cheras dalam keadaan separuh bogel (hanya berseluar dalam) dan berlumuran darah. Saya bangun perlahan-lahan dan sebuah teksi berhenti yang dipandu oleh seorang Melayu, Beliau memberi saya T-Shirt dan seluar pendek lalu saya meminta ehsan beliau menghantar saya ke Hospital Kuala Kubu Baru. Saya dimasukkan ke Hospital Kuala Kubu Baru selama empat hari dan menerima lebih 60 jahitan akibat cedera parah. Dua orang pegawai polis datang mengambil kenyataan daripada saya dan saya memberitahu bahawa saya dicederakan oleh M dan orang-orangnya. Polis menyuruh saya menandatangani kenyataan saya dan meminta saya ke Balai Polis Kuala Kubu Baru selepas keluar daripada hospital. Selepas empat hari ditahan di hospital, saya terus ke Balai Polis Kuala Kubu Baru dan berjumpa Inspektor Kararan dan seorang seorang pegawai berketurunan Benggali. Saya turut membuat laporan berasingan kerana kereta, kad pengenalan dan telefon bimbit saya yang dirampas oleh M. Mereka bertanya saya soalan yang sama dengan pegawai yang datang ke hospital. Saya menceritakan apa yang terjadi. Selepas memberi keterangan, pegawai polis berkenaan menyuruh saya kembali ke rumah dan berjanji akan datang esok pagi menemui saya di rumah. Sebagaimana dijanjikan, Inspektor Kararan dan pegawai Benggali datang ke kedai kopi saya dan meminta saya mengikuti mereka. Tanpa sebarang syak wasangka, saya pun mengikuti mereka kerana mereka meminta saya menunjukkan tempat saya disiksa. Tetapi apabila hampir tiba di tempat kejadian, kedua pegawai polis berkenaan menyaksikan pengedar dadah menjual dadah secara terbuka di kampung Kasipillai menyebabkan mereka membatalkan niat mereka ke tempat saya disiksa kerana bimbangkan keselamatan mereka. Mereka hantar saya pulang dan sehingga sekarang saya tidak mendengar sebarang perkembangan berhubung kes berkenaan.

4.8 1998- Balai Polis Sentul, Kuala Lumpur

Pada pertengahan Februari 1998, saya membuat laporan polis sekali lagi berhubung jenayah penculikan, mencederakan dan kecurian kereta saya. Seorang Inspektor (nama tidak ingat) bertanya saya. “kenapa mahu membuat laporan tentang pengedar dadah? Kerana itulah kamu susah, buatlah kerja kamu sendiri. Mereka mengedarkah, apakah kenapa kamu sibuk?” Polis tersebut memberitahu kereta saya ada di Balai Polis Cheras. Selepas saya membuat laporan, saya terus ke Balai Polis Cheras untuk mengambil kereta saya yang rosak teruk.

4.9 November 1998- Balai Polis Kim Seng Road, Singapura (Makluman Sahaja)

Selepas kejadian serangan M, saya berpindah ke Singapura, namun kehadiran saya di sana dapat dikesan oleh Sindiket Dadah Antarabangsa dan memberitahu M. Orang Suruhan M terus mencari saya di tempat penginapan saya di tingkat 13, Kim Seng Road, Singapura. Saya terpaksa menyamar sebagai abang kepada Kamaruddin apabila mereka menemui saya di rumah penginapan saya. Mereka menggertak saya agar memberitahu Kamaruddin bahawa jika mereka menemui Kamaruddin, mereka akan mencampakkannya dari tingkat 13. Lalu saya membuat laporan di balai polis di Kim Seng Road dan polis Singapura segera bertindak namun orang suruhan M tidak ditemui lagi. Saya dimaklumkan polis Singapura menghantar kawat ke Polis Malaysia, namun saya tidak mengetahui keputusan kes tersebut.

4.10 1999- Balai Polis Sungai Ringgit, Kota Tinggi, Johor Bharu

Saya membuat laporan tentang kehadiran 13 orang pendatang haram India yang tinggal secara haram di sebuah kebun kelapa sawit milik seorang India tempatan. Polis segera mengambil tindakan menyerbu dan menangkap 13 pendatang haram tersebut dan menyerahkannya kepada Jabatan Imigresen. Selepas dua minggu kemudian seorang tekong darat warganegara Sri Lanka menelefon saya dan memberi amaran jika beliau jumpa saya, seketul tulangpun polis tidak akan jumpa lagi. Saya masih trauma bagaimana warga Sri Lanka tersebut boleh mengenali dan mendapat nombor telefon saya sedangkan hanya polis yang menerima laporan yang mengetahui nombor telefon baru saya.

4.11 Januari 2000- Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur

Ketika saya turun daripada bas di hadapan Panggung Wayang Odeon dalam perjalan menuju ke Kompleks Sogo untuk membeli kasut saya terserempak dengan orang suruhan M yang pernah menyiksa saya. Saya cuba mengelak tetapi nasib malang kerana M dan dua orang suruhannya menunggu di hadapan Sogo. Saya terus melarikan menaiki lift ke tingkat 9 dan duduk di sebuah restoran. Enam orang suruhan M menunggu saya di luar restoran. Saya duduk lebih setengah jam sebelum ke telefon awam di luar restoran yang agak berjauhan dengan orang M. Saya menelefon 999 meminta bantuan. Setelah talian disambungkan ke Balai Polis Dang Wangi, polis yang bertugas meminta nombor telefon bimbit saya kerana ketika itu kehabisan kredit dan meminta saya menunggu di restoran tersebut. Menyedari kehadiran dua orang polis, kesemua enam orang M bergegas meninggalkan kawasan tersebut. Saya membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi tetapi polis berkenaan berkata laporan tersebut dibuat hanya untuk peringatan sahaja kerana kes tersebut adalah kes lama. Kesan daripada tindakan M dan orangnya, saya terpaksa bersembunyi di rumah selama satu tahun kerana bimbangkan keselamatan saya dan hilang kepercayaan kepada polis.

4.12 2006- Balai Polis Telupid, Sabah

Saya membuat laporan terhadap seorang pendatang haram India yang memiliki kad pengenalan projek bernama Daud Bin Said setelah semua aduan bertulis saya tidak mendapat layanan setimpal. Polis hanya memanggil Daud untuk memberi keterangan dan tidak membuat sebarang tindakan penyisatan susulan.

4.13 2006- Balai Polis Beluran, Sabah

Oleh kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Polis Telupid, saya membuat satu lagi laporan polis di Balai Polis Beluran terhadap Daud Bin Said. Polis Beluran juga memanggil Daud untuk siasatan tetapi tidak ada sebarang tindakan drastik walaupun terbukti Daud memiliki kerakyatan secara tidak sah.

4.14 2006- Balai Polis Telupid, Sabah

Saya membuat laporan polis kerana orang suruhan Daud memberi amaran dengan menghantar surat dan menunjukkan sebutir peluru dengan berkata,” ini peluru cukup untuk kasi hilang kamu.Surat aduan yang kamu hantar ke Imigresen Sandakan sudah kami ambil balik. Nah tengok kamu punya tandatangan. Kalau sekali lagi kamu buat, memang ini peluru terpakai untuk ambil nyawa kamu.” Mereka memberitahu kepada saya, mereka memperolehi surat saya dengan harga RM5,000 sahaja daripada Pegawai Imigresen Sandakan. Namun tidak ada sebarang tindakan daripada Polis Telupid.

4.15 2006- Balai Polis Telupid, Sabah

Saya membuat satu lagi laporan polis terhadap agen rokok Dunhill yang juga keluarga Pang (Along) yang menceroboh, memecah masuk kedai saya dari pintu belakang dan mencuri wang serta showcase yang menempatkan rokok berkenaan. Kerugian saya lebih kurang RM4,000. Tetapi Polis Telupid tidak mengambil sebarang tindakan terhadap agen rokok berkenaan.

4.16 2006- Balai Polis Telupid, Sabah

Daud telah mengupah seorang Along (Ceti Haram) yang dikenali sebagai Pang, mengugut saya melalui SMS dan telefon. Dalam SMS, Pang memberi amaran berikut; “Kamu Keluar dari Telupid, kalau tidak kamu punya kepala saya kasi pecah dan kasi mati kamu.” Kemudian Pang menelefon saya dan berkata,” Hei Keling, Lu keluar dari Telupid, kalau tidak saya kasi bunuh kamu.” Saya menjawab “Kau di mana, saya mahu jumpa.” Pang berkata, “Saya tunggu di Jalan Raya depan rumahmu, kalau berani turunlah.” Saya terus memandu kereta saya ke arah yang diberitahu dan tiba-tiba Pang memecut keretanya dari belakang untuk melanggar kereta saya. Saya dapat mengelak dan berlaku kejar mengejar sehingga saya ke Balai Polis Telupid untuk membuat laporan. Kami bertengkar dan Pang memanggil saya, “Keling” di hadapan Polis yang bertugas. Ketua Balai Polis Telupid, Sarjan Aping terus menahan Pang dan dihadapkan ke mahkamah untuk mendapat perintah tahanan reman selama tiga hari setelah saya membuat laporan polis. Selepas tiga hari ditahan, Pang dibebaskan tanpa sebarang tindakan walaupun SMS bukti saya tunjukkan kepada Sarjan Aping.

4.17 2007- Balai Polis Telupid, Sabah

Ketika saya duduk minum di sebuah restoran India, seorang lelaki India yang menggunakan pas lawatan kerja sementara bernama Raja datang memaki hamun saya dengan berkata,” Kamu ini binatangkah manusia, kenapa kamu komplen pasal orang India.” Saya hilang kesabaran dan hampir melempar kerusi kepada Raja tetapi Raja melarikan diri. Beberapa minit kemudian, seorang konstable polis yang berasal dari Semenanjung Malaysia datang dan berkata di hadapan orang awam,”Hei Kamaruddin, ikut saya ke balai, kalau tidak saya tarik baju kamu atau saya gari kamu.” Saya pun ke balai dengan menaiki kereta polis. Sampai di balai seorang polis lagi memaki dan mencemuh saya dengan perkataan kesat sambil Raja mencebik bibir kepada saya. Dalam laporan polis yang saya buat, saya mendakwa Raja memaki dan menghina saya di khalayak ramai. Saya juga membuat laporan terhadap rakan Raja, iaitu Yassin yang merupakan seorang pendatang haram India. Tetapi polis tidak menjalankan siasatan dan tidak menangkap Yassin yang tidak memiliki sebarang dokumen yang ketika itu turut berada di Balai Polis Telupid.

5. Sehubungan itu, saya menggesa Tan Sri membuka semula semua kertas siasatan dan menubuhkan unit khas untuk menyiasat dakwaan dan laporan polis yang saya buat bagi memulihkan keyakinan orang awam yang semakin terhakis akibat sikap rasuah dan ketidak jujuran pegawai polis yang menconteng arang ke muka Tan Sri.

6. Bagaimanapun, saya hanya akan memberi keterangan di hadapan panel khas yang ditubuhkan atau di mana-mana mahkamah terbuka kerana saya tidak mempercayai Polis Sabah atau Selangor.

Sekian, Terima Kasih.


Yang Benar,


t.t


(KAMARUDDIN OMAR)
Mykad 590829-10-5633


Salinan Kepada;


YB Datuk Seri Hamid Albar,
Menteri Dalam Negeri,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 PUTRAJAYA.

Mutalib M.D,
Pengarah Biro Aduan Awam,
Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (CASH),
Lot G 59, Tingkat Bawah,
Kompleks Asiacity,
88300 KOTA KINABALU.

SAYA HANYA AKAN KEMUKAKAN BUKTI DI MAHKAMAH: KAMARUDDIN


BUKTI….Kamaruddin menunjukkan bukti nyata yang dimuatkan dalam buku 007-Lelaki Malaysia Terakhir.WALAUPUN didesak pelbagai pihak untuk mengemukakan bukti berhubung dakwaan Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Muslim (DPIM) Sabah merekrut dan melindungi Pendatang Haram India, namun Kamaruddin Omar bertegas hanya akan mendedahkan bukti di mahkamah terbuka.

“Buat apa saya mau bagi bukti kepada mereka? Mereka ini penjenayah. Saya hanya akan cakap dan bongkar semuanya di mahkamah. Itu hak saya mau cakap atau tidak. Kalau mereka (DPIM) tidak puas hati samanlah saya, baru saya bongkar ‘tong tahi’ mereka di mahkamah,” kata Kamaruddin ketika diminta mengulas tindakan beberapa pihak yang mencabar beliau mendedahkan bukti daripada melemparkan tuduhan meliar.

Kata Kamaruddin, apa yang didedahkan dalam buku 007-LELAKI MALAYSIA TERAKHIR karya Mutalib M.D sudah cukup untuk dijalankan siasatan dan menangkap Presiden DPIM Datuk Baisul Khan kerana petualangannya.

Dalam Forum Akhbar Daily Express 28 Disember 2008, seorang lelaki Haji SM Kamarul Zaman membuat kenyataan mencabar Kamaruddin mendedahkan bukti penglibatan DPIM dalam isu Pendatang Haram India.

Kenyataan penuh Forum yang menyiarkan surat seorang lelaki yang menamakan dirinya Haji SM Kamarul Zaman.

ACCUSER SHOULD ALSO PROVIDE EVIDENCE

With The Best Compliment From DAILY EXPRESS
Sunday Forum (28.12.2008)

I REFER to call to Probe ‘Chamber” (23.12.08 about Indian in Sabah getting ICs).

The report was lodged by one Kamaruddin Omar and activist Mutalib MD and Dr Chong Eng Leong.

Kamaruddin claim that his shop premises were locked for being outspoken but suspect it is due to pay monthly rents regularly.

Kamaruddin claimed in his police report that the ‘Indian Muslim Chamber of Commerce in Sabah should be investigated for allegedly harbouring Indian illegal immigrants and helping the to obtain citizenships illegally.’

The objectives of Sabah Indian Chamber of Commerce and Industry are just to mind business and industry activities by embers the Body.

Such wild, unfounded, baselesss, malicious and prejudicial police report must be very properly investigated so as to established that such police reports are genuine or done just damage the image of well founded body.

Let Kamaruddin come forward with at least one case to substantiate his allegation in the police reports.

If he fails to do so, let the police arrest him for lodging false reports with misrepresentation of facts.

The matter of IC issuance’s is not the concern of Dr Chong Eng Leong and Mutalib M.D such issue rest with the authorities concerned.

They should mind their own business and not poke their noses unnecessarily lest they face defamation suit by Sabah Indian Muslim Chamber of Commerce and Industry for lodging false reports.