Search This Blog

Friday, December 26, 2008

SURAT TERBUKA KE HADAPAN DYMM YANG DIPERTUAN AGONG

DYMM Seri Paduka Baginda
Yang Di Pertuan Agong Ke 13
Tuanku Mirzan Zainal Abidin ibni
Al-Marhum Sultan Mahmud
Al Muktafi Billah ShahNOTA: Pandangan Kamaruddin tidak semestinya pandangan Blog ini. Kamaruddin bertanggung jawab sepenuhnya terhadap apa yang beliau tulis dalam blog ini. Surat terbuka ini telah dihantar kepada DYMM Yang Di Pertuan Agong dan Perdana Menteri Malaysia.


Kamaruddin Bin Omar,
Kampung Gambaron,
Peti Surat 25, Telupid,
89300 Beluran, Sabah.
TEL: 0145534234

26 Disember 2008

Ke Hadapan Duli Yang Maha Mulia,
Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong,
Istana, Negara,
Kuala Lumpur.

Ke Bawah Duli Tuanku,

MOHON EHSAN & LIMPAH PERKENAN AGAR MENGATASI KEWARGANEGARAAN SONGSANG PENDATANG HARAM INDIA DI SABAH

Dengan segala hormat dan penuh takzimnya saya memohon limpah perkenan Duli Tuanku agar dapat menasihati Kerajaan Malaysia bagi mengatasi masalah Kewarganegaraan Songsang Pendatang Haram India di Sabah yang semakin berleluasa sehingga saya, rakyat setia kepada Tuanku hidup dalam keadaan terancam.

2. Untuk makluman Duli Tuanku, saya bernama Kamaruddin Bin Omar, No. Kad Pengenalan 590829-10-5633 (6884049) yang berasal daripada Rawang Selangor dan amat mencintai negara Malaysia dan menghormati Undang-Undang Negara.

3. Akan tetapi saya amat kecewa dengan sikap pemimpin Negara dan pegawai yang bertanggung jawab terhadap isu kerakyatan dan keselamatan Negara kerana tiga surat aduan rasmi saya tidak mendapat sebarang respon positif walaupun sudah dua tahun berlalu.

4. Pendatang haram berkenaan hidup mewah dan aman damai di Malaysia sedangkan saya yang membuat laporan kepada pihak berwajib demi cinta kepada tanah air hidup dalam kesusahan dan penghinaan.

5. Sebagai warganegara yang dijamin hak secara saksama oleh Perlembagaan Persekutuan, saya tidak mempunyai pilihan melainkan menulis surat aduan kepada Duli Tuanku kerana seakan tidak ada jalan penyelesaian ke atas isu kerakyatan songsang ini.

6. Kisah tragis saya bermula pada 2006 apabila telah didatangi seorang pendatang haram India yang mendapat kad pengenalan projek @ palsu bernama Daud dan memberi amaran keras kepada saya agar jangan berniaga besi buruk di Telupid dan memaksa saya keluar dari Telupid, kerana dia ingin memonopoli perniagaan besi buruk.

7. Saya bertanya kepada dia kenapa saya harus keluar daripada Telupid dan mencabar dia dengan mengatakan dia (Daud) pendatang haram India. Sebaliknya dia pula mencabar saya dengan menggelarkan saya pendatang daripada Semenanjung Malaysia dan seharusnya memohon pas kerja, tetapi dia tidak perlu kerana kad pengenalannya menunjukkan dia rakyat Sabah.

8. Daud tambah berang dan mencabar saya agar melaporkan kepada Kerajaan kalau tidak puas hati dan dia sanggup menghadapi sebarang kemungkinan dan menghina Kerajaan Malaysia dengan mengatakan, “Kalau ada duit (rasuah) semua boleh dapat di Malaysia.”

9. Untuk makluman Duli Tuanku, saya telah menghantar surat aduan berserta bukti kepada Perdana Menteri Malaysia, Menteri Dalam Negeri, Pengerusi Keselamatan Dalam Negeri Sabah (Ketua Menteri), Ketua Polis Negara, Pesuruhjaya Polis Sabah, Ketua Polis Beluran, Ketua Polis Telupid, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia, Pengarah Jabatan Imigresen Sabah, Ketua Pejabat Imigresen Sandakan, Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara Sabah dan Pejabat Jabatan Pendaftaran Telupid, namun jawapan yang diberikan amat menghampakan.

10. Saya juga telah menelefon Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Putrajaya lebih daripada 20 kali ; Jabatan Pendaftaran Kota Kinabalu lebih daripada 25 kali; Jabatan Imigresen Kota Kinabalu lebih daripada 10 kali; Jabatan Perdana Menteri sebanyak dua kali, namun saya mendapat balasan yang mengecewakan daripada Jabatan Pendaftaran Negara Putrajaya yang meminta saya hadir di Ibu Pejabat Pendaftaran Putrajaya dengan membawa semua dokumen peribadi milik saya dan salinan pasport warga India yang saya dakwa sebagai pendatang haram.

11. Sebagai seorang rakyat biasa, saya agak terkilan dan tidak mampu untuk ke Putrajaya dan bertindak seolah-olah saya Pegawai Imigresen atau Polis untuk merampas salinan pasport daripada Pendatang haram India berkenaan.

12. Saya bertanya kepada diri saya, inikah kecekapan sistem penyampaian yang di war-warkan oleh Kerajaan? Saya yang melaporkan kejadian anasir subversif, saya pula yang disiasat dan diminta kemukakan bukti?

11. Bukankah menurut Undang-Undang yang berkuatkuasa, beban bukti terletak kepada pendatang haram berkenaan?Bukankah menjadi tugas pegawai polis, Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Imigresen untuk menjalankan siasatan berdasarkan butiran aduan saya?

12. Setelah saya menulis surat kepada Ketua Polis Negara, ada juga pegawai polis Beluran memanggil Daud dan keluarganya ke Balai Polis Beluran, namun siasatan ala kadar yang dijalankan menyebabkan Daud semakin besar kepala.

13. Pada pandangan peribadi saya, Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri, Polis, Imigresen, Pendaftaran dan pegawai kerajaan lain bergaji tetap , sedangkan saya tidak mempunyai sebarang pendapatan selepas perniagaan saya diganggu gugat oleh pendatang haram India.

14. Apa yang ada pada diri saya kini hanyalah ketaat setiaan yang tidak berbelah bahagi ke bawah Duli Tuanku dan menjunjung tinggi Perlembagaan Negara.

15. Saya bersedia memberi keterangan dan bukti di mana-mana mahkamah undang-undang kerana saya tidak lagi mempercayai polis setelah saya dihalang untuk membuat laporan polis pada 24 Disember 2008 oleh seorang pegawai polis daripada Balai Polis Lahad Datu.

16. Saya tidak akan berdiam diri sekalipun nyawa saya menjadi pertaruhan kerana khuatir di masa akan datang Negara akan menghadapi masalah yang amat besar kerana semakin ramai pendatang haram yang mendapat kad pengenalan projek melalui surat akuan atau sijil lahir daftar lewat palsu.

17. Demi cinta saya kepada Negara ini, saya sanggup menghadapi apa juga cabaran, rintangan dan dugaan kerana pendatang haram India ini pernah mengugut saya dengan menghantar sebutir peluru hidup bersama notis beramaran agar saya menutup mulut jika ingin selamat.

18. Seorang Ceti Haram @ Along juga pernah menghantar SMS mengugut untuk membunuh saya dengan alasan pendatang haram India ini banyak berhutang kepadanya dan meminta saya keluar segera daripada Telupid.

19. Ekoran daripada itu, saya telah membuat laporan Polis berhubung SMS yang dihantar Along di Balai Polis Telupid dan setelah saya desak dan tunjukkan bukti, Along berkenaan ditahan reman selama tiga hari di lokap Balai Polis Beluran.

20. Memandangkan keselamatan keluarga saya ketika itu tidak terjamin, saya mengambil keputusan untuk berhijrah daripada Telupid ke Lahad Datu dan meninggalkan perniagaan saya di sana.

21. Di Lahad Datu saya dapat hidup aman damai menjalankan perniagaan besi buruk dengan bantuan rakan-rakan Melayu saya kerana tidak ada seorang Indiapun mengenali saya. Namun pada 14 Februari 2008, saya bertemu dengan seorang India yang bernama Samsuddin kerana ingin menyewa restorannya di Jalan Dam setelah mendapat tahu daripada kawan saya bahawa beliau ingin menyewakankan restorannya.

22. Saya bersetuju menyewa restorannya pada kadar harian sejak 26 Februari 2008 tanpa sebarang perjanjian setelah saya menyerahkan deposit tunai RM1,200 untuk sebulan sewa. Saya telah menjalankan perniagaan dengan selesa dan dapat membayar sewa RM40 sehari tanpa gagal.

23. Namun pada 07 Dis 2008, ketika saya dan keluarga sedang bercuti hari raya aidil adha di Telupid, tambahan pula saya tidak begitu sihat, saya menghubungi pekerja saya pada 13 Disember 2008 dan memberitahu mereka agar membuka perniagaan pada 15 Disember 2008.
24. Pada 11.00 pagi, 14 Disember 2008, saya bertolak dari Telupid kembali ke Lahad Datu dan terus ke restoran tersebut. Saya terkejut kerana semua kunci restoran tersebut telah ditukar.

25. Saya terus berjumpa Samsuddin di Kilang Bismi Bakeri di Jalan Kastam Baru dan bertanyakan siapa dan kenapa kunci restoran tersebut ditukar?. Samsuddin mengakui dia yang telah memecah kunci dan menceroboh masuk restoran berkenaan.

26. Sayapun bertanya kenapa dia memecah masuk restoran sedangkan saya tidak pernah berhutang sewa dengan beliau dan tidak melakukan sebarang kesalahan. Samsuddin memarahi saya dengan mengakui beliau berbuat demikian sebagai pengajaran kerana saya mendedahkan Skandal Kerakyatan Songsang Warga India di dalam laman web http://mutalibmd.blogspot.com.

27. Bermula daripada tarikh tersebut, Samsuddin bertindak merampas perniagaan saya dan semua barang milik peribadi saya sejumlah lebih RM12,000 tanpa sebarang bayaran atau pampas an.

28. Jenayah ‘Criminal Tresspassing’ dan rampasan harta saya telah saya laporkan di Balai Polis Karamunsing dan sedang menunggu peguam yang sudi membantu saya membuat tuntutan di mahkamah berdasarkan Fasal 13, Perlembagaan Persekutuan.

29. Saya rasa tibalah masa dan ketikanya saya terpaksa melakukan sesuatu untuk mendapat keadilan menurut Undang-Undang Malaysia. Sehubungan itu, sebelum melakukan tindakan drastik, saya menulis surat ini kepada Duli Tuanku untuk mendapat belas ehsan dan perkenan agar semua aduan saya diselesaikan secara tuntas dan kerakyatan songsang ini dapat dihentikan SERTA MERTA.

30. Saya bersedia menghadapi apa juga tindakan pihak berkuasa dan mengorbankan diri saya demi untuk mempertahankan kedaulatan Negara saya yang tercinta. Tidak keterlaluan jika saya katakan ramai anggota Liberation Tiger of Tamil Elam (LTTE) dan pengganas telah mendapat kad pengenalan projek dan menjadi talibarut pengganas.

31. Cukuplah kes penculikan Sipadan dan Pandanan yang dilakukan oleh warga Filipina yang mendapat kad pengenalan projek menjadi pedoman kita dan kita tidak ingin keganasan di Malaysia disebabkan oleh kehadiran pengganas yang menyamar sebagai rakyat Malaysia setelah mendapat kerakyatan songsang atau tinggal secara haram di Malaysia.

32. Saya kesal kerana pihak berkuasa di Malaysia membenarkan pendatang haram dari India ini berkuasa menentukan corak ekonomi tempatan sehingga mereka kelihatan lebih berkuasa dan melumpuhkan ekonomi dengan dengan menghantar wang kita ke Negara asal mereka. Bukankah ini sabotaj kepada ekonomi kita?

33. Saya tidak fikir Datuk Baisul Khan selaku Presiden Dewan Perniagaan India Muslim (DPIM) Sabah tidak mengetahui hal ehwal ahli persatuannya yang terdiri daripada pendatang haram India?

34. Saya amat mengenali Datuk Baisul Khan sejak 1981 kerana ketika itu hanya berapa orang India yang berada di Sabah dengan kata lain boleh dihitung dengan jari. Tetapi melalui laporan akhbar, Baisul mengakui keahlian DPIM telah meningkat sehingga 400 peniaga. Jika sebuah restoran atau kedai runcit mengambil lima orang pendatang haram India, maka 2,000 orang pendatang haram telah dilindungi DPIM?

35. Mungkin ramai tertanya-tanya dari manakah datangnya begitu ramai orang India di Sabah kerana sebagai seorang Melayu berketurunan Mamak, saya amat mengenali bahasa dan budaya India Semenanjung Malaysia.HINA...Adakah bermaruah jika kita hanya melihat ibu pertiwi dirogol di hadapan mata kita sendiri?


36. Saya ingin menggesa Datuk Baisul Khan agar bertaubat jika masih mengaku beragama Islam kerana adalah menjadi kesalahan jika menjual Negara dengan menjadi dalang kepada pemberian kerakyatan secara haram atau bersubahat dengan mereka bagaikan membiarkan ibu sendiri dirogol oleh Pendatang Haram dari India ini.

37. Jika Negara ini masih ada Undang-Undang, saya sarankan agar pangkat Datuk yang dianugerahkan kerajaan Negeri Sabah kepadanya ditarik balik kerana bersubahat melindungi dan menawarkan suaka (perlindungan) kepada pendatang haram India sehingga memudaratkan keselamatan Negara.

38. Sehubungan itu, saya memohon belas ehsan Duli Tuanku agar mengarahkan jentera kerajaan menyiasat laporan saya dan mengambil tindakan mengikut saluran undang-undang Negara dan menghukum petualang Negara ini kerana pada pandangan saya mereka telah menderhaka kepada Duli Tuanku.

39. Sembah salam kemaafan dan mohon keampunan jika surat terbuka saya ini mendatangkan aib kepada Duli Tuanku dan juga negara.

Yang Benar,

t.t.

Kamaruddin Bin Omar


s.k. Yang Amat Berhormat,
Datuk Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi,
Perdana Menteri Malaysia,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 PUTRAJAYA.

PTI SUKAR DIKAWAL KERANA KONSPIRASI DAN RASUAH


KAMARUDDIN OMARKEBANJIRAN Pendatang Haram India (PTI) ke Sabah semakin sukar dikawal kerana wujudnya konspirasi peringkat tertinggi dan rasuah.

“Saya telah menulis beberapa pucuk surat kepada Pengarah Imigresen Sabah untuk menyiasat beberapa warga India yang datang secara sah tetapi mendapat kad pengenalan secara tidak sah. Dia tidak siasat, sebaliknya panggil saya untuk runding,” dedah Kamaruddin Omar, dalam satu temuramah khas dengannya selepas membuat dua laporan polis di Balai Polis Karamunsing, Kota Kinabalu.

Kamaruddin merupakan anak kelahiran Selangor yang telah datang ke Sabah sejak 1979 dan kini menetap di sebuah pekan kecil Telupid setelah restorannya di Lahad Datu dirampas secara tidak sah oleh tuan punya restoran yang dikhuatiri PTI India.

“Dulu saya guna pasport terhad Malaysia tetapi kini terpaksa ulang-alik tiga bulan sekali kerana peraturan menghendaki beliau berbuat demikian disebabkan tiada permit kerja,” ujar Kamaruddin yang akan memfailkan pampasan dan saman malu kepada pemilik restoran yang disewanya kerana menceroboh masuk dan merampas perniagaannya.

Sebagai seorang warganegara Malaysia, Kamaruddin agak kesal kerana peraturan Imigresen Sabah mengetatkan kemasukan warga Semenanjung Malaysia sebaliknya membuka ruang dan peluang kepada warga India, Pakistan, Indonesia, Filipina, Myanmar dan sebagainya yang memasuki Malaysia melalui pintu Imigresen atau laluan tikus.

“Jika terkawal, kerana jumlah PTI di Sabah melebihi rakyat tempatan?,” tanya Kamaruddin yang mendesak agar Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat bagaimana seorang warga India dari Karasilpatti India, Abdul Jabar Munthalif dan seorang lagi lelaki bernama Ghani boleh berlegar bebas di Jabatan Imigresen Sabah menguruskan passport Malaysia dan di Jabatan Pendaftaran Sabah menguruskan kad pengenalan projek.

Kata Kamaruddin lagi, semua masyarakat India asli di Sabah mengetahui siapa Jabbar dan apa hubungannya dengan Presiden Dewan Perniagaan India Muslim (DPIM) Sabah, Datuk Baisul Khan Salman Faris.

“Tetapi aduan kita macam sudah dimasukkan ke tong sampah kerana dua lelaki India ini telah menggunakan kelonggaran undang-undang dan menawarkan rasuah menyebabkan mereka menjadi Raja PTI di Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara,” kata Kamaruddin yang kesal dengan sikap ketua jabatan yang melayan mereka sedangkan jabatan berkenaan mempuyai rekod peribadi dan pasport semua warga India yang memasuki secara haram.

Tegas Kamaruddin, beliau kini sukar untuk mempercayai Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerana ketika beliau mahu membuat dua laporan polis di Balai Polis Karamunsing, beliau dihubungi melalui telefon oleh pegawai polis Lahad Datu agar jangan membuat laporan lagi kerana semua itu boleh dirundingkan.

“Apa mau runding? Ini isu keselamatan Negara. Saya sangka selama ini polis boleh mahu menjaga keamanan dan keselamatan Negara, tetapi baru sekarang saya tahu ada antara mereka bersubahat dengan penjenayah,” kata Kamaruddin yang meminta agar kesnya ditangani oleh ibu pejabat Bukit Aman kerana beliau membuat keputusan tidak akan memberi kenyataan di Balai Polis Lahad Datu.

Kawalan Imigresen di Malaysia terutama Sabah, kata Kamaruddin lebih buruk daripada India kerana beliau terpaksa memperbaharui visanya sehari lagi setelah tempohnya selama 60 hari tamat ketka beliau masih berada di Hospital untuk rawatan pembedahan tulang belakang.

“Mereka cari saya sampai di hospital. Kenapa pula bila beratus ribu warga India datang ke Malaysia hilang begitu sahaja dan tiba-tia mendapat kad pengenalan projek. Ini bukan isu lama tapi isu baru,” ujar Kamaruddin yang memaklumkan dia mengenali dua adik beradik warga India yang baru mendapat kad pengenalan walaupun hanya dua bulan mendarat di Sabah.

Kamaruddin menarik perhatian, kehadiran puluhan ribu warga haram India di Sabah yang diberi taraf kerakyatan Malaysia secara tidak sah menyebabkan ekonomi Sabah turut merudum.

“Saya ada bukti seorang PTI India yang mendapat kad pengenalan projek ini mengambil pinjaman bank sejumlah RM400,000. Dia hantar balik India RM200,000, bakinya dia guna di sini. Dia tidak pernah bayar hutang itu. Bila bank cari, dia lari ke Lahad Datu dan berniaga di sana atas nama lain. Kalau seratus orang buat begini, macam mana ekonomi kita?,” kata Kamaruddin yang terkilan kerana kerajaan seolah-olah menganggap laporannya hanya sebagai penyibuk (busy body).

Bagaimanapun, Kamaruddin hanya akan mendedahkan butir peribadi ramai warga India yang menjadi samseng ekonomi di Sabah di Mahkamah dan beliau bersedia menjadi saksi kerajaan untuk membuktikan pemberian kerakyatan secara tidak sah ini adalah konspirasi peringkat tertinggi dan rasuah yang menjadi-jadi di dua jabatan penting.

“Bukankah kes warga China telah berjaya dibongkar dan pelakunya telah dihadapkan ke Mahkamah. Saya rasa hanya BPR sahaja lagi yang menjadi sandaran rakyat Malaysia untuk bertindak terhadap PTI India yang menggunakan kerakyatan Malaysia untuk tujuan yang salah,” kata Kamaruddin yang tidak gentar walaupun pernah dihantarkan sebutir peluru dan ugutan bunuh.

Bagi Kamaruddin, ajalnya di tangan Tuhan dan dia tidak gentar menghadapi sesiapa kerana terbukti mengikut rekod Balai Polis Telupid, Kamaruddin pernah mengejar Along (pemberi pinjam wang haram) yang cuba mendapat perlindungan di Balai Polis Telupid setelah Along tersebut menghantar SMS yang mengugut akan membunuh Kamaruddin jika dia terus mendedahkan kes kerakyatan songsang rakyat India.

Tetapi Along berkenaan hanya di lokap selama tiga hari dan dibebaskan tanpa di hadapkan ke mahkamah walaupun Kamaruddin menunjukkan mesej SMS yang dihantar oleh Along berkenaan.

“Kenapa dia mau bunuh saya? Oh.. Baru saya tau rupanya warga songsang India ini merupakan peminjam terbesar dan jika mereka ditangkap, Along akan hilang bisnes. Ini macam punya manusia pun adakah,” ujar Kamaruddin seraya meminta Ketua Polis Negara menyemak semula dua laporan polis yang dibuatnya di Balai Polis Telupid dan Beluran sekitar 2006 yang tidak ada sebarang kesudahan.


Dalam pada itu, Laporan Polis Lahad Datu/7297/08 bertarikh 24 Disember 2008 yang dibuat di Balai Polis Karamunsing berbunyi;

“Pada 14/12/2008, lebih kurang jam 3.00 petang, saya mendapati premis yang disewakan kepada saya iaitu Restoran Dam di Jalan Dam Lama, Lahad Datu telah diceroboh oleh pemilik premis dan semua kunci dipecahkan dan ditukar. Semua perkakas (peralatan) milik saya seperti senarai berikut telah dicuri oleh oleh pemilik premis:


01) TV 21” PENSONIC RM 900.00
02) Peti Ais (Freezer) RM 1,280.00
03) Mesin ABC RM 190.00
04) Kipas Meja (4 Unit) RM 360.00
05) Radio Hi Fi RM 450.00
06) Dapur Gas (4 Unit) RM 480.00
07) Show Case (Stainless Steel) RM 1,500.00
08) Pinggan Mangkuk RM 1,200.00
09) Pemotong Oksigen RM 380.00
10) Barang Runcit RM 3,500.00
11) Barang Peribadi/Pakaian/Tilam RM 1,500.00
12) Wang Dalam Mesin Tunai RM 200.00
13) Wang Tabung Masjid RM 60.00
RM 12,000.00

Selain kerugian daripada rampasan/kecrian berjumlah RM12,000.00, saya juga kehilangan pendapatan lebih kurang RM15,000 sebulan. Saya buat aduan ini supaya PDRM ambil tindakan di bawah undang- undang jenayah terhadap pemilik premis tersebut yang menceroboh privisi dan merampas semua harta milik saya di dalam premis berkenaan termasuk semua dokumen penting seperti rekod bayaran sewa, resit pembelian barang dan dokumen peribadi.”


Satu lagi laporan polis Kamaruddin ialah Lahad Datu/7296/2008 yang juga dibuat pada 24 Disember 2008 di balai yang sama menyebut;

“Pada 24 Disember 2008, premis yang disewakan kepada saya telah diceroboh dan semua harta benda milik saya seperti dilapor melalui laporan polis bernombor Lahad Datu/7297/08 . Siasatan saya menunjukkan pemilik premis seorang yang berasal dari India menggaji seramai lebih kurang 15 orang pelawat dari India untuk bekerja dengannya sebagai pekerja kilang roti Bismi Bakery dan di beberapa kedai runcit lain. Saya buat aduan ini supaya PDRM ambil tindakan di bawah Undang-Undang Jenayah terhadap pemilik premis yang saya kenali bernama Samsuddin bersama isterinya Rahimatul Misa Binti Kunyi Muhidden yang juga berasal daripada India kerana menggaji pendatang haram dari India.”

Thursday, December 25, 2008

MANTAN AHLI PARLIMEN SUARA KEBIMBANGANRATUS...Sudah ratusan kali isu buku IC PALSU Merampas Hak Anak Sabah dibincangkan di Parlimen, namun masalah kad pengenalan di Sabah belum selesai.Ehsan Akhbar Daily Express, Sabah

MANTAN Ahli Parlimen Gaya, Datuk Philip Yong Chiew Lip menggesa Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri untuk memulakan siasatan formal mengenai pemilikan dokumen Mykad oleh pendatang haram dan salah guna passport Malaysia oeh pihak tertentu, termasuk pengganas.

“Saya merasakan perkara ini merupakan ancaman kepada keselamatan Negara dan juga kepada imej Malaysia di mata dunia,” kata Yong Mantan Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP)

“Semasa saya menjadi ahli parlimen, saya menyuarakan isu-isu seperti kad pengenalan palsu dan buku ‘IC PALSU Merampas Hak Anak Sabah’ yang ditulis oleh Mutalib M.D di Parlimen. Bagaimanapun, ia tidak diambil serius oleh pihak berkuasa dan tidak ada tindakan susulan dari mereka,” katanya di sini.

Yong memetik kandungan buku Mutalib seperti pendedahan bagaimana pendatang haram mendapat kad pengenalan mereka melalui gerakan besar-besaran yang memberi laluan kepada pendatang asing menjadi warganegara.

Sejak itu, komposisi kaum Sabah berubah dan ini membawa kepada perubahan scenario politik yang berbeza di Sabah.

“Sumber yang diperlukan untuk mendapatkan passport Malaysia adalah kad pengenalan Malaysia yang kini dikenali sebagai Mykad,” tambah Yong.

Perkara Mykad turut disuarakan dua ahli Parlimen dari SAPP, Datuk Eric Majimbun dan Datuk Chua Soon Bui.

CASH GESA BPR BERTINDAK!


SIKAP lepas tangan Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung isu pengswastaan Pelabuhan Labuan kepada Labuan Liberty Port Management Sdn.Bhd (LLPM) menyebabkan anak syarikat Dewan Perniagaan Melayu Labuan (DPML) itu terlepas daripada tindakan walaupun bukti telah mencukupi.

“Kita tidak tahu apa yang mereka mahu lagi kerana sudah jelas pengswastaan pelabuhan bebas cukai berkenaan dikendalikan secara tidak sah dan pengswastaannya pula membelakangkan Dasar Pengswastaan dan Pengkorporatan Malaysia,” ujar Presiden Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (CASH), Datuk Patrick Sindu, setelah menerima kunjungan lebih 20 peniaga Labuan.

Menurut Patrick, adalah tidak mungkin BPR tidak mengetahui bahawa hanya Jabatan Laut Persekutuan yang mempunyai locus standi untuk meluluskan pengendalian pelabuhan dan bukannya Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian (JKPTG).

Adalah tidak wajar kata Patrick, Pelabuhan Bebas Cukai di Labuan boleh dikendalikan secara bebas dan mendorong berlakunya rasuah dan penyalahgunaan pelabuhan untuk kegiatan penyeludupan kerana Jabatan Kastam hanya memeriksa di pintu keluar dan bukannya di kawasan penempatan kontena yang boleh dimasuki secara bebas daripada jeti dan pantai.

“Caj penggunaan dan kadar harga penyimpanan kontena yang dikenakan terlalu tinggi sehingga membuatkan peniaga terpaksa menaikkan harga barang bagi menampung kos pengangkutan,” ujar Patrick yang telah menemui pegawai BPR beberapa kali namun tidak ada sebarang tindakan dilakukan.

Sehubungan itu, Patrick merayu Ketua Pengarah BPR agar membuka semua fail aduan Jawatankuasa Pengguna Pelabuhan dan mengarahkan pegawai kanan menjalankan siasatan berhubung pengswastaan Pelabuhan Labuan yang tidak mengikut peraturan.

“Jika hal ini tidak dapat diselesaikan dengan baik, saya fikir Penubuhan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia tidak banyak membantu,” ujar Patrick yang jelak kerana pihak penguatkuasa bersekongkol dengan mereka yang menyalahguna kelonggaran undang-undang untuk membuat keuntungan daripada kesengsaraan rakyat.

Kata Patrick lagi, surat arahan Ketua Pengarah Aduan Awam, Jabatan Perdana Menteri tidak dipatuhi dan diabaikan oleh Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian (JKPTG) yang masih membenarkan LPPM mengendalikan Pelabuhan Labuan atas dasar bulan ke bulan.

“Kalau BPA pun tidak laku, kita tidak tahu mahu mengadu kepada siapa lagi,” kata Patrick yang turut menerima aduan ramai penduduk Labuan terpaksa membeli barang keperluan di Kota Kinabalu kerana harga barang di Labuan meningkat lebih 30 peratus sehingga membebankan penduduk Labuan.

SELAMAT HARI NATAL!
SAYA mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat Hari Natal kepada rakyat Malaysia. Semoga Hari Natal yang disambut dalam suasana suram akibat kemelesetan ekonomi akan menyedarkan kita betapa pentingnya memerangi pendatang tanpa izin dan anasir yang seangkatan dengannya. Kita tidak perlu bersedih dengan apa yang berlaku kerana jika kita bersatu PTI akan berjaya dihapuskan juga di suatu hari nanti. Kebanyakan Dalang PTI sudah mati dalam keadaan yang amat hina kerana Hukum Karma tetap berjalan. CCTV Tuhan tidak pernah cuai. Jika tidak ditangkap di dalam negara, musibah akan menimpa mereka di luar negara. Bagi pihak blog ini, saya mendoakan kesejahteraan rakyat Malaysia yang berbilang kaum akan berbangga menjadi BANGSA MALAYSIA.Selamat Maju Jaya!

PTI KINI SEMAKIN GANAS?


LAPOR...Hassnar menunjukkan dua laporan polis yang dibuatnya di hadapan Balai Polis Menggatal selepas memberi keterangan.

IBARAT Kaduk naik junjung, warga Indonesia yang memperolehi kad pengenalan projek dan diberi suaka politik oleh UMNO kini bertindak semakin ganas dengan menjadi ‘samseng jalanan’ (Road Bully).

Mantan Ketua Daerah Sandakan, OKK Hassnar Haji Ebrahim menyatakan demikian selepas membuat dua laporan polis di Balai Polis Inanam (Inanam/006585/08 dan 006586/08) dan memberi kenyataan di Balai Polis Menggatal terhadap seorang pembuli jalanan yang dikenalpasti sebagai Bahtiar, seorang Ketua Cawangan UMNO Kg.Warisan.

“Saya menyeru semua rakyat Sabah agar berani menghadapi pembuli jalanan terutama mereka yang diberi kerakyatan melalui jalan belakang dengan membuat laporan polis. Kebanyakan Orang asing ini tidak beradat dan membawa budaya samseng dari negara asal mereka ke negara ini,” ujar Hassnar yang kesal kerana kejadian ini berpunca daripada gara-gara merebut tempat letak kereta di hadapan Balai Polis Inanam.

Menurut Hassnar, beliau kesal kerana Pembuli Jalanan berkenaan seolah-olah mencabar kedaulatan undang-undang Malaysia dengan menunjukkan samseng di hadapan Balai Polis.

“Sebagai seorang warganegara, saya kesal kerana polis yang sering memberi amaran akan mengambil tindakan hanya berbohong kepada rakyat. Aduan seumpama ini pernah diadukan tetapi tidak ada sebarang tindakan drastik diambil oleh pihak polis menyebabkan pembuli jalanan menjadi-jadi ,” ujar Hassnar lagi menggesa agar polis mengotakan amaran yang diberikan Ketua Polis Negara dari semasa ke semasa.

Tegas Hassnar, beliau membuat laporan kedua disebabkan beliau berpendapat Pembuli jalanan ini tidak layak menjadi rakyat Malaysia kerana budaya samseng yang ditonjolkannya akan menjadi teladan buruk kepada rakyat Malaysia yang lain.

“Saya akan susul perkara ini dengan pihak berwajib terutama Jabatan Pendaftaran Negara untuk mempastikan kerakyatan pembuli jalanan ini tidak menjadi dalang kepada keharmonian rakyat Malaysia,” tegas Hassnar yang berjanji akan mengheret pembuli ini kemuka pengadilan jika polis lambat bertindak atau mengabaikan laporannya.

Menurut Hassnar lagi beliau terkejut kerana PTI berkenaan berani menuding jari ke mukanya dan menjerit secara kasar dengan mengatakan “Bodoh kau, kalau kau anak jantan mari kita ke sana,” (dengan slanga Bugis) hanya kerana mahu merampas tempat letak kereta daripada Hassnar yang lebih dahulu sampai daripada PTI berkenaan.

Tuesday, December 23, 2008

'JOCKEY PARKING SERVICES ATAU LANUN DARAT?


HARAM...Salah satu kompleks yang menyediakan kemudahan JPS


PERKHIDMATAN Jockey Parking Services (JPS) yang diamalkan di beberapa kompleks membeli belah dan hotel menimbulkan pelbagai rungutan di kalangan orang awam terutama kadarnya yang agak mahal menyebabkan Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (CASH) menerima tidak kurang daripada 73 aduan berhubung isu ini.

Presidennya, Datuk Patrick Sindu berkata, demi kepentingan pengguna dan orang awam, beliau meminta Mayor Dewan Bandaraya Kota Kinabalu memantau kegiatan berkenaan yang menyusahkan orang ramai terutama di kawasan terbuka (open space) dan hak orang awam.

“Kawasan ini tidak patut diperdagangkan kerana bercanggah bylaw dan kepentingan pengguna dan tidak ada pihak boleh menafikan hak pengguna untuk mendapatkan kadar rendah bagi tempat letak kereta yang dikendalikan oleh syarikat tertentu dan bukannya boleh dikendalikan sesuka hati oleh pemilik bangunan,” ujar Patrick yang sempat memantau empat lokasi iaitu Kompleks Asiacity, Hotel Hyyat Kinabalu, Warisan Square dan Sadong Jaya.MAHAL...Kadar yang ditetapkan agak mahal ketika ekonomi semakin merosot.


Patrick mengakui pihaknya tidak dapat mengenalpasti apakah Pengendali JPS ini membayar sesuatu yuran kepada kerajaan atau tidak kerana belum ada sebarang pengumuman dibuat oleh Dewan Bandaraya Kota Kinabalu apakah pemilik bangunan boleh mengutip yuran sesuka hati tanpa kelulusan pihak berkuasa tempatan.

Walaupun ada pihak menerima kaedah JPS, tetapi majoriti pengguna kurang berpuas hati kerana kawasan mereka berlalu lalang semakin sempit disebabkan tindakan pemilik premis menggunakan kawasan lapang sebagai tempat letak kereta walaupun mempunyai tempat letak kereta bertingkat.

“Ini agak janggal. Bukan kelab eksklusif. Tak patutlah kenakan bayaran parking yang tinggi. Kadar inflasi semakin tinggi, kuasa beli semakin merosot kerana ekonomi semakin teruk dan jika semua pihak mengambil kesempatan membuat wang di kawasan awam adalah sesuatu yang keterlaluan,” tambah Patrick yang menambahkata pihaknya akan mengunjungi Mayor Kota Kinabalu selepas Krismas untuk mengutarakan masalah rungutan pengguna termasuk JPS.

Dalam pada itu, seorang pengunjung Warisan Square agak berang apabila dikenakan bayaran RM5 bagi tempoh satu jam meletakkan kereta di kawasan awam tetapi dirompak untuk dijadikan kawasan letak kereta.

“Ini bukan lagi manusia, tetapi lanun darat. Mana patut letak saja RM5, walaupun lima minit?,” getus Mansor yang juga seorang guru kerana terpaksa membatalkan niatnya untuk meletakkan kenderaan di situ sebaliknya terus ke Wisma Merdeka.

Bagaimanapun, seorang pegawai kerajaan yang bercuti ke Kota Kinabalu agak terkejut apabila Hotel Hyyat Kinabalu mengenakan bayaran RM33 bagi satu jam letak kereta di tempat letak kereta yang disediakan untuk pengunjung hotel.

“Saya tidak tau apa mau cakap? Kenapa kerajaan biarkan perkara ini terjadi. Mana ada jockey, saya pandu sendiri dan inilah kali pertama saya disamun di siang hari di Sabah,” ujar Mayakub sambil mendengus kerana kesal dengan sikap hotel berkenan mencekik darah!

TANDAS DI SABAH TIDAK MESRA ISLAM?


AIR BERUBAT....Nordin hairan bagaimana mau menyucikan diri selepas membuang air kecil jika paip air ini berubat dan boleh memudaratkan kulit.RAMAI Pelancong Arab dan Negara Islam lain kurang gemar mwengunjungi restoran hotel bertaraf antarabangsa dan kompleks membeli belah di Sabah kerana tidak mesra Islam.

"Mereka mengadu kepada Cash bahawa kebanyakan tandas lobi di hotel atau di kompleks membeli belah terutama berdekatan restoran tidak mempunyai paip air bagi membolehkan mereka beristinjak," ujar Timbalan Presiden Persatuan Pengguna Sabah, Nordin Thani.

Mereka terpaksa membatalkan niat mereka untuk makan apabila melihat tandas yang walaupun bersih namun tidak mempunyai kemudahan untuk bersuci daripada hadas kerana hanya disediakan tisu.

"Ketiadaan paip air atau air yang dicampur ubat menyebabkan mereka merasa tidak selesa kerana diri mereka dalam keadaan hadas besar atau kecil sehingga sukar menunaikan ibadah," tegas Nordin yang meminta kerjasama agar hotel dan pusat membeli belah menyediakan tanpa yang mempunyai kemudahan paip air dan hos getah.

Lebih buruk lagi kata Nordin,kemudahan tempat menggantung pakaian dan kunci tandas tidak disediakan atau rosak akibat vandalisme.AIR... Tiada paip air menyebabkan sukar beristinjak.

Sebagai sebuah negara yang mengakui Islam sebagai agama rasmi,Nordin menyarankan agar Menteri Pelancongan mengetatkan syarat kepada hotel dan kompleks yang mahu membeli belah dan kawasan kunjungan awam menyediakan kemudahan paip air dan kemudahan berwudhu untuk menarik pelancong yang beragama Islam.

Kebanyakan pelancong Timur Tengah tertumpu di Kuala Lumpur dan Singapura berbanding Sabah dan Sarawak yang dipercayai dipengaruhi oleh kemudahan tandas yang tidak mesra Islam dan kotor.

FELDA UNTUK SIAPA?LEMBAGA Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang didatangkan khas ke Sabah untuk membangunkan Semenanjung Dent yang sebelum ini terkenal sebagai kubu persembunyian lanun di era 70-an mula membenihkan kejayaan menukarkannya ’Zon Pirate Of Dent Heaven’ menjadi tanah ladang yang subur.

Program asal Felda ialah untuk membangunkan kawasan terbiar dan menempatkan semula masyarakat di Sabah melalui pembukaan tanah rancangan untuk para peneroka namun akibat sikap kurang minat penduduk tempatan Felda telah menukar skim penempatan peneroka dengan skim perladangan komersil berikutan pengkoporatan Felda yang menyaksikan penubuhan beberapa anak syarikat seperti Felda Plantation Sdn.Bhd.

Namun dalam kebanggaan rakyat Sabah terhadap kewujudan Felda, tanpa sedar ramai WARGA PENYU (Warga Asing Yang Pendapat Kad Pengenalan Projek) mengambil kesempatan merebut peluang yang ditinggalkan anak tempatan dengan menyertai tanah rancangan Felda.

Berikut dipaparkan sebahagian daripada Warga Penyu yang berasal dari Indonesia atau Filipina yang mengecapi nikmat sebagai Peneroka di Tanah Rancangan FELDA Sahabat terutama Anjung Teduh, Lahad Datu.

No.Rumah: 58
Nama: HASSAN BIN HJ MANULA
No.K/P: H0294982
Tarikh Lahir: 18 MEI 1950
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 21 OKTOBER 1991

Data Isteri:

Nama: TIPAI BTE ABDUL HASID
No.K/P: H0278567
Tarikh Lahir: 1956
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 71/83 BARMAH WATI 29/12/1982
457/91 MOHD KHAIRUL 13/05/1991

No.Rumah 179
Nama: MUJI B APANG
No.K/P: H0293689
Tarikh Lahir: 16 MAC 1957
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 20 DISEMBER 1991

Data Isteri:

Nama: SAHADA BT JURANI
No.K/P: H0290928
Tarikh Lahir: 24 MAC 1961
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 181/78 SAADIAH 05/02/1978
1184/80 FAIZAL 18/07/1980
2329/81 HALIMAH 15/12/1981
2212/83 MUHAMMAD ENIL 06/12/1983
3162/85 MARIANA 17/11/1988
1931/88 ABDUL BASIR 01/07/1988


No.Rumah 199
Nama: LANARI LATIPU
No.K/P: H0328807
Tarikh Lahir: 13 JANUARI 1958
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 24 JUN 1992

Data Isteri:

Nama: SENAA KENORNE
No.K/P: H0328805
Tarikh Lahir: 30 JUN 1960
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: NIL ABIDIN 13/02/1983
NIL ZAINAL 26/05/1980
NIL GUSTIA 13/09/1984
NIL GUNIA 13/09/1984
NIL SURINI 10/04/1986


No.Rumah 02
Nama: MANAGOLA BIN ALIP
No.K/P: H0304719
Tarikh Lahir: 17 JANUARI 1954
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 11 JUN 1990

Data Isteri:

Nama: MURIN BTE JURAN
No.K/P: H0304718
Tarikh Lahir: 8 MEI 1956
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 198/75 ERVINNA 30/01/1975
1590/79 ROSNIE 17/10/1979
2062/80 ABDUL JAMIL 02/12/1980
2125/82 NORYANA 25/11/1982
907/84 HELENA 19/05/1984
1198/86 ABDUL RIZAN 19/05/1986


No.Rumah 07
Nama: DAHANG BIN KASA
No.K/P: H0383222
Tarikh Lahir: 06 MEI 1950
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 06 MEI 1950

Data Isteri:

Nama: SIWATI BTE BILAT
No.K/P: H0305474
Tarikh Lahir: 16 OGOS 1954
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 2031/73 NURDIN 02/08/1973
8119/74 SATRIANI 26/10/1974
43/77 SAFRUDDIN 04/10/1977
2051/78 MUHAMMADIN 12/06/1978
535/85 JUMIATI 14/12/1984
3801/86 NURHAGATI 14/07/1986
1357/89 NURNATI 16/03/1989
4840/90 HASNAH 10/08/1990

No.Rumah 15
Nama: HJ SULTAN BIN DARUMA BACO
No.K/P: H0292322
Tarikh Lahir: 12 SEPTEMBER 1954
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 26 MEI 1991

Data Isteri:

Nama: KARTINI BTE LASADDE
No.K/P: PASPORT NO. 462070 (INDONESIA)
Tarikh Lahir: 15 APRIL 1962
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 382/82 MAHADIR 03/04/1982
NIL SITI ASMA 26/10/1974
43/77 SAFRUDDIN 03/04/1984
75/87 MASLINDA 26/12/1986
866/90 MOHD FADLY 05/10/1990


No.Rumah 29
Nama: HABBA BIN LABEDDU
No.K/P: H0381048
Tarikh Lahir: 12 JULAI 1957
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 23 MEI 1991

Data Isteri:

Nama: JUGE BTE MUHAMMADIAH
No.K/P: H0381099
Tarikh Lahir: 15 OGOS 1964
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 194/74 MOHD YUSOF 18/04/197
485/84 KASMA 19/04/1984
502/86 NURMIA 06/05/1986

No.Rumah 37
Nama: SUKARDI BIN MOHD
No.K/P: H0331761
Tarikh Lahir: 13 MAC 1957
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 26 MEI 1991

Data Isteri:

Nama: IMARIAMA BTE LAHASANG
No.K/P: H0334665 (Pasport E070288- 297118/IC.156 (T) 1815)
Tarikh Lahir: 06 OGOS 1958
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 404/84 ISUKMA 16/03/1984
NIL SALENG NIL

No.Rumah 47
Nama: MOHAMAD LOH BIN JAWAJI
No.K/P: H0286997
Tarikh Lahir: 23 FEBRUARY 1958
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 25 MEI 1991

Data Isteri:

Nama: ASMAH BTE SHAHAN
No.K/P: H06177650
Tarikh Lahir: 01 DISEMBER 1964
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 143/79 JASMAH 12 JANUARI 1979
579/87 ZAINAB 23 MAC 1981

No.Rumah 52
Nama: SAKKA B SANIHANI
No.K/P: H0330121
Tarikh Lahir: 7 MEI 1960
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 30 MEI 1991

Data Isteri:

Nama: ASIDAH BTE ABIARIH
No.K/P: H0666283
Tarikh Lahir: 17 MAC 1959
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 1646/83 FAZLAN 02 OGOS 1983
659/88 MOHD AZAHAR 04 APRIL 1988

No.Rumah 77
Nama: AMBRULLAH B MASTUR
No.K/P: H0574820
Tarikh Lahir: 10 MEI 1962
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 20 JULAI 1993

Data Isteri:

Nama: FARIDAH BT JAMARUN
No.K/P: H0710304 (BC 2073/67)
Tarikh Lahir: 07 NOVEMBER 1967
Bangsa: SULUK

Data Anak
No SL/ KP: 5988/88 ASMAFASILLAH 23 NOVEMBER 1988
5877/89 ARSRIL 11 NOVEMBER 1989
5878/89 ISMA NURULLAH 11 NOVEMBER 1989
10345/91 ISMA ALHAN 15 OKTOBER 1991

No.Rumah 87
Nama: LATAHIR BIN RAUF
No.K/P: H0289339
Tarikh Lahir: 27 JANUARI 1962
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 02 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: SALASIA BTE MANDORA
No.K/P: H6022973 (MERAH)
Tarikh Lahir: 04 OKTOBER 1966
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 4586/87 AHMAD ZAERI 17 SEPTEMBER 1987
2452/91 AHMAD AINI 03 MAC 1991No.Rumah 91
Nama: ABDUL RAHMAN BIN BETANG
No.K/P: H0569533
Tarikh Lahir: 10 MEI 1958
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 02 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: HANISAH BT MASARANG
No.K/P: H0564532
Tarikh Lahir: 03 MAC 1962
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 436/80 ROMMIE 25 MEI 1980
56/83 MAKAINI 27 NOVEMBER 1982
1718/84 MARLINA 07 DISEMBER 1984
36/87 HELMI 07 JANUARI 1987
6192/89 SURWINAH 25 OKTOBER 1989No.Rumah 101
Nama: ABDUL SALAM BIN AMBO RAPPE
No.K/P: H 0565104
Tarikh Lahir: 19 JULAI 1953
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 10 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: IBANDANG BT RAMLI
No.K/P: H0565123
Tarikh Lahir: 02 MEI 1955
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: H0912690 SAMSIA 23 SEPTEMBER 1975
1058/77 SALMIAH 15 OGOS 1977
899/79 SALMA 15 MAC 1979
530/84 SAIFULLAH 22 FEBRUARI 1984
375/86 SANAWIAH 20 FEBRUARI 1986
2173/81 SAIDAH 04 SEPTEMBER 1987


No.Rumah 102
Nama: UDING B TULLE
No.K/P: H0564218
Tarikh Lahir: 23 JANUARI 1954
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 14 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: TASAKA BT BARU
No.K/P: H0415187
Tarikh Lahir: 22 NOVEMBER 1961
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: NIL MARDIANI 03 DISEMBER 1978
NIL AMIR 03 JULAI 1980
51/83 MOHD AZMAN 31 DISEMBER 1982
2301/86 MOHD ASIS 18 OGOS 1986
1230/88 MOHD ALWI 04 MEI 1988
3591/90 ABD RACIT 05 OKTOBER 1990

No.Rumah 103
Nama: ALI B PALALOI
No.K/P: H0380219
Tarikh Lahir: 26 OKTOBER 1953
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 14 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: DAMAWIYA BT RABONG
No.K/P: H0481088
Tarikh Lahir: 05 APRIL 1958
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 1378/78 PATMAWATI 07 OKTOBER 1978
2485/85 JUSNAWATI 10 SEPTEMBER 1985

No.Rumah 105
Nama: SAINUDDIN BIN BABA
No.K/P: H0325023
Tarikh Lahir: 09 SEPTEMBER 1952
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 29 OGOS 1991

Data Isteri:

Nama: MAISURIA BT MAME
No.K/P: H0325594
Tarikh Lahir: 06 JUN 1958
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 444/78 SALUMA 28 OGOS 1978
4975/82 HERMAN 15 DISEMBER 1982
5446/86 UMAR 15 DISEMBER 1986
184/92 RAHMAN 06 JANUARI 1992


No.Rumah 107
Nama: TAHANG B BEDU
No.K/P: H0326892
Tarikh Lahir: 21 FEBRUARI 1954
Bangsa: BUGIS
Tarikh lapor diri: 21 APRIL 1943

Data Isteri:

Nama: KAMU BT AMBOTANG
No.K/P: H6003742 (MERAH)
Tarikh Lahir: 1956
Bangsa: BUGIS

Data Anak
No SL/ KP: 1182/73 SADDIA 10 MEI 1973
3286/74 SAMSUDIN 12 NOVEMBER 1974
2714/76 SAMSIAH 24 OGOS 1976
4490/79 SUDIRMAN 11 NOVEMBER 1979
5242/83 AMBO SAKKA 20 SEPTEMBER 1983

No.Rumah 132
Nama: ABDUL MAD B MILAHAD
No.K/P: H0287600
Tarikh Lahir: 1953
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 18 OKTOBER 1991

Data Isteri:

Nama: NORMADIAH BTE JUMANI
No.K/P: H0692615
Tarikh Lahir: 10 JULAI 1964
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 1408/79 ARBAIYAH 12 SEPTEMBER 1979
1609/83 ARBAIYAH 30 SEPTEMBER 1983
872/85 SABTIAH 26 APRIL 1985

No.Rumah 140
Nama: BAYANI B SINDANG
No.K/P: H0307910
Tarikh Lahir: 07 APRIL 1953
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 18 OKTOBER 1991

Data Isteri:

Nama: NORIZAH BT ABAH
No.K/P: H0400539
Tarikh Lahir: -
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 4612/90 JOMAR 05 DISEMBER 1981
2092/88 FAHAD 04 OKTOBER 1988
1081/90 FAHAD 31 MAC 1990


No.Rumah 150
Nama: AKMARUN BIN RABBUN
No.K/P: H0295058
Tarikh Lahir: 15 FEBRUARI 1960
Bangsa: BAJAU
Tarikh lapor diri: 16 APRIL 1993

Data Isteri:

Nama: SITTI RUHAYA BT OMAR BASA
No.K/P: H0783671
Tarikh Lahir: 17 JANUARI 1966
Bangsa: BAJAU

Data Anak
No SL/ KP: 40/83 KADIR HUSMAN 5 NOVEMBER 1982
782/84 MASTURA 09 MEI 1984
414/86 ERMEE 05 MAC 1986
758/88 ROZITA 18 MAC 1988
2390/91 FADZILLAH 15 FEBRUARI 1991
9184/94 EFINDI 18 DISEMBER 1992


Tindakan Felda menghentikan pengambilan peneroka mungkin disebabkan bantahan anak jati Sabah terhadap kewujudan ramai warga Penyu di Felda dan dijadikan isu politik oleh pihak tertentu.

Pendedahan ini hanya sekelumit bukti, namun majoriti kontraktor Felda dan lebih 60 peratus peneroka terdiri daripada Warga Penyu.

Bagaimanapun Felda telah menunaikan tanggung jawabnya dengan menawarkan pampasan kepada Kerajaan Negeri untuk diagehkan kepada rakyat yang menerima kesan daripada pembangunan tanah rancangan Felda iaitu Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan.

Sejumlah RM50 juta telah diserahkan kepada Kerajaan iaitu RM25 juta disalurkan kepada Kerajaan Negeri dan bakinya kepada Kerajaan Persekutuan untuk projek perumahan rakyat termiskin yang kini belum menjadi kenyataan.

Monday, December 22, 2008

BENARKAH DUNIA KIAMAT 2126?
MENURUT ramalan Ahli Sains dan Pakar Astronomi terkemuka, kiamat akan berlaku pada Ogos 2126 iaitu 118 tahun daripada sekarang.

Lumrahnya jangka umur masyarakat Malaysia umumnya mencapai 70 tahun. Maka hanya tinggal dua generasi selepas kita yang akan bernafas di atas muka bumi ini kerana manusia kini jarang yang boleh mencapai usia Firaun 400 tahun atau usia Nabi Nuh 950 tahun.

Kira-kira 65 juta tahun dahulu, ketika manusia belum wujud, bumi pernah mengalami kehancuran yang menyebabkan dinosour pupus. Nabi Adam, Hawa, Iqlima, Qabil, Habil dan Labunda pun tidak pernah melihat Dinasour sebagaimana kita yang mampu melihat Dinosour di layar perak hasil imiginasi Steven Speilberg yang menghasilkan filem Jurassic Park.

Menurut teori dan kajian ahli sains dan astronomi, komet SWIFT TUTTLE akan melanggar bumi yang sudah berusia 4.6 bilion tahun pada bulan dan tahun tersebut dengan kekuatan 100 juta megaton TNT. Kesan pelanggaran ini akan menimbulkan impak gelombang besar (TSUNAMI) sehingga 317 juta batu padu air laut bergerak selaju 32,000 kilometer sesaat dan akan merempuh kemuncak Gunung Everest setinggi 29,028 kaki.

Swift Tuttle hanya dapat dimusnahkan dengan bom nuklear yang kuatnya 10,000 kali ganda daripada bom nuklear sekarang sebagaimana gambaran filem Deep Impact dan Fifth Element.

Selain daripada itu, terdapat 100,000 astroid atau planet kecil yang mengelilingi matahari. Pakar Astronomi hanya mampu mengkaji lebih kurang 1,800 asteroid, manakala bakinya 99,820 lagi tidak diketahui sifatnya.

Mereka meramalkan suhu di garis pusat matahari akan meningkat secara mendadak sehingga mengalami proses pengerutan dan kepanasan yang luar biasa akan memusnahkan planet kecil yang berdekatan iaitu Mercury, Venus dan Bumi.

PPRT UNTUK PATI?


PERCAYAKAH anda bahawa kebanyakan penerima Saham PPRT ialah Pendatang Asing Tanpa Izin yang ditulenkan melalui pemberian kerakyatan secara tidak sah?.

Saya kemukakan contoh paling mudah ialah pemberian saham PPRT sejumlah RM5,000 yang diperkenalkan oleh kerajaan sebagai serampang dua mata untuk membasmi kemiskinan dan meningkatkan taraf hidup telah dimonopoli bukan sahaja oleh Warga Penyu yang mendapat kad pengenalan projek, malah mereka yang menggunakan kad pengenalan palsu dan tidak diakui sah seperti berikut;
Senarai Penerima Saham PPRT-SAS

[Nota: Kesemua penerima adalah pendatang asing tanpa izin yang menggunakan kad pengenalan projek yang ditaja oleh kerajaan melalui jalan yang tidak sah.]


01 Abtoh Bin Aeh H0304768
02 Arshad Bin Basri H0524798
03 Dullah Bin Matiro H0517746
04 Jamil Bin Nusun H0572899
05 Mohd Misaon Amir H0481393
06 Alnuri Salali H0488441
07 Lafanihu B Lafaidi H0306526
08 Labara B Lantamu H0497410
09 Dasiya B Vola H0535254
10 Hadjirol Salang H0306781
11 Bangsawan A Bakar H0488539
12 Malik B Wahe H0535281
13 Jamal B Ismail H0481383
14 Abdullah Haijad H0499519
15 Alif B Abd Basa H0324091
16 Insong Abd Gaffar H0290265
17 Abdul Samad Juse H0290263
18 Abdul Raiz Marung H0514661
19 Siladjan Hadjiran H0480084
20 ZainalAbidin Laila H0535002
21 Juan B Fernandez H0535002
22 Kawsin B Gemho H0535131
23 Jumor B Tadus H0537493
24 Abdul Hakim Darya H0571465
25 Mohamad B Tih H0664687
26 Kirad B Goni H0572179
27 Julhari B Tiblani H0490295
28 Ahmad B Zakaria H0288640
29 Karim Bin Rasid H0304765
30 Jalain Bin Jailah H0306790
31 Muslin B Jaafar H0311071
32 Rusli Bin Sakka H0383120
33 Abdul Bin Ollong H0306788
34 Abd. Rahim Akil H0535031
35 Larab Abd Kadir H0304976
36 Sarana Bin Wahi H0488408
37 Anwar Mohd Alatta H0506951
38 Jemi Paer AParter H0537450
39 Baharuddin sitonra H0295478
40 Madjur Bin Jamadil H0487040
41 Wali Jimal Arad H0660041
42 Mustapha Banua H0304871
43 Hada Bin Tipu H0556364
44 Mantis Asmmudin H0484812
45 Muslimin Unding H0535889
46 Wahab Bin Taha H0289395
47 Garon Bin Buah H0290488
48 Mohammad Bin Emmus H0310939
49 Madtain Bin Zaman H0311045
50 Ahadi Bin Tiblani H0498200
51 Mohd Raji Mantis H0560142
52 Affandi Muksan H0532445
53 Akil Aradani H0293061
54 Perina B Jaka H0306136
55 Fatimah Bulkiya H0572081
56 Ekoh Bin Arsad H0325965
57 Nursiah Abdullah H0380093
58 Jackuan Abu Kassim H0535329
59 Abdul Rahman Kacce H0311368

NOTA:

Mereka ini dinamakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang kebanyakannya terdiri daripada Warga Penyu walaupun mereka mempunyai pendapatan tetap dan hidup mewah.


Senarai Penerima Saham PPRT-SAS
[Kesemua penerima adalah pendatang asing tanpa izin yang menggunakan kad pengenalan palsu dan tidak ada dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara.]


01 Julazmie B Jainuddin H0548577
02 Garha B Maadir H0544367
03 Bernie B Rambino H0492437
04 Halil B Sanusi H0543074
05 Asah Bin Mijan H0492878
06 Norhaya Bte Arsani H0550392
07 Amin Salasani H0343663


Berbanggakah anda menggelarkan diri anda sebagai rakyat Sabah jika anda hanya menjadi pemerhati pembangunan dan kemakmuran Negara sedangkan kekayaan Negara dinikmati orang asing?

Sunday, December 21, 2008

DULU DIUGUT DENGAN PELURU, KINI REZEKINYA DITUTUP


LAPOR...Mutalib dan Chong menemani Kamaruddin membuat laporan polis di Balai Polis Karamunsing.


WALAU mengalami tekanan dan didesak dengan pelbagai ugutan agar ‘menutup mulut’, namun bagi seorang anak jati Malaysia, Kamaruddin Omar tetap tidak berganjak dengan keputusannya untuk membantu kerajaan membanteras pendatang asing di Sabah.

Pada 2006, Kamaruddin pernah diugut dengan sebutir peluru, namun enggan menarik balik laporannya, malah Pendatang Asing India (PTI) yang dilaporkannya dengan berani datang dan menunjukkan salinan surat asal yang dikirimkannya kepada Pengarah Imigresen Sabah.

“Dia kata dia bayar RM5,000 untuk dapat surat itu daripada pegawai kanan Imigresen melalui seorang lelaki India bernama Abdul Jabbar Munthalif yang ada sebuah restoran di Kampung Air Kota Kinabalu dan tunjuk kepada saya,” kata Kamaruddin yang terpaksa membuat keputusan untuk berpindah ke Lahad Datu kerana PTI di Telupid begitu berpengaruh sehingga boleh mendapatkan surat asal yang dikirimkannya kepada Pengarah Imigresen.

Dua laporan polis yang dibuatnya di Balai Polis Telupid dan Beluran tidak memberi kesan langsung kepada PTI berkenaan, sebaliknya PTI berkenaan mengupah orang untuk mencederakannya dan keluarga sehingga Kamaruddin bertindak melarikan diri ke Lahad Datu

Menurut Kamaruddin, beliau telah menulis surat kepada Perdana Menteri dan Pengarah Pendaftaran Negara berhubung kerakyatan songsang PTI, namun tidak mendapat respon positif, sebaliknya dirinya pula yang disiasat pihak berkuasa dan PTI yang dilaporkannya bebas tanpa sebarang tindakan.

“Tetapi apabila kenyataan saya disiarkan di dalam laman web mutalibmd.blogspot, mereka bertindak merampas restoran yang saya usaha sejak lebih sembilan bulan lalu dan mencuri wang dan barang peribadi milik saya,” ujar Kamaruddin yang telah melantik Ansari & Co untuk membuat tuntutan kerugian dan pampasan.

Kata Kamaruddin, beliau tidak menyangka PTI yang kebanyakannya ahli Dewan Perniagaan India Muslim (DPIM) berani bertindak sebegitu rupa melakukan ‘criminal tresspassing’ dan merampas restoran yang disewa secara sah dan tanpa alasan yang munasabah.

“Laporan polis berhubung isu pampasan, gantirugi dan jenayah memecah masuk restoran akan saya failkan berasingaan melalui peguam saya, tetapi isu paling penting sekarang ialah membantu kerajaan memburu semua PTI ini di seluruh Sabah,” tegas Kamaruddin yang membelakangkan kepentingan peribadi demi tanah air tercinta.


KAMARUDDIN OMAR

Bayangkan perasaan anda, kata Kamaruddin, beliau yang dilahirkan sebagai Melayu (Mamak) di Selangor terpaksa keluar daripada Sabah setiap tiga bulan sekali kerana tertakluk kepada undang-undang Imigresen negeri ini.
“Tapi PTI ini yang lahir di India dan hanya datang tidak sampai tiga bulan boleh dapat kad pengenalan projek yang ada ‘H’ dan boleh tinggal di Sabah selama mana mereka suka dan pulang India dengan menggunakan pasport Malaysia,” ujar Kamaruddin yang kesal kerana gejala rasuah menyeabkan PTI ini mudah bergerak bebas di Sabah.

Kata Kamaruddin kalau orang Bugis atau Filipina mungkin sukar dikenali kerana hampir sama rupa paras dengan penduduk asal Sabah, namun adalah mustahil jika pihak berkuasa tidak mengenali orang India yang berkulit gelap dan tidak pandai langsung berbahasa Melayu.


MENGADU...Kamaruddin turut mengadu kepada Patrick dan Salleh.

Menurut Kamaruddin beliau turut mengadukan masalah yang beliau hadapi kepada Presiden Cash, Datuk Patrick Sindu dan Ahli Parlimen Silam, Salleh Kalbi yang menasihatkan beliau membuat laporan polis dan tindakan guaman agar pihak berkuasa boleh mengambil tindakan sewajarnya.

“Saya berjanji kepada diri saya akan menggunakan sisa-sisa umur saya untuk berjuang menentang anasir jahat ini agar PTI tidak bermaharaja lela. Saya harap rakyat Sabah sokong perjuangan saya,” ujar Kamaruddin yang mengajak rakyat Sabah memboikot Restoran India yang menggunakan atau dimiliki PTI yang mendapat kerakyatan secara tidak sah.

Kata Kamaruddin, jika rakyat Sabah melanggan restoran atau kedai runcit yang dimiliki atau menggaji PTI ini mereka sebenarnya menggalakkan kebanjiran PTI dan bersubahat melindungi PTI.

Sementara itu, Aktivis Politik Kanan, Dr Chong Eng Leong yang menemani Kamaruddin membuat laporan ke balai polis Karamunsing berkata, tindakan berani dan nekad Kamaruddin harus dicontohi oleh rakyat Sabah.

“Kita tidak patut tunduk kepada tekanan dan desak atau ugutan. Negara kita ada undang-undang dan tidak boleh bertolak ansur dengan PTI. Polis patut bertindak segera dan bersihkan imej mereka yang selama ini gagal mengambil sebarang tindakan pendakwaan walaupun bukti ada di hadapan mata,” ujar Dr Chong yang menyifatkan keengganan Hassnar Ebrahim mempunyai asas kerana hilang kepercayaan kepada PDRM.

Memandangkan ‘Burden Of Proof’ atau beban bukti terletak pada PTI berkenaan dan bukannya pihak polis atau Kamaruddin dan beliau tidak nampak sebab kenapa PDRM tidak mengambil sebarang tindakan terhadap dua laporan polis yang dibuat Kamaruddin di Telupid dan Beluran sekitar 2006.

“PTI berkenaan hendaklah membuktikan bagaimana mereka boleh memperolehi mykad yang mencatat kelahiran Sabah sedangkan mereka tidak mempunyai sebarang sijil lahir,” kata Dr Chong lagi yang menjelaskan di bawah Akta Keterangan, Surat Akuan bukanlah sah untuk mengganti Sijil Lahir.

Dalam pada itu, laporan polis bernombor Lahad Datu/7208/2008 yang dibuat pada 21 Disember 2008, jam 11.42 pagi Kamaruddin mendakwa;

“Pada 13 Disember 2008, lebih kurang 1400hrs, saya dapati Restoran Dam beralamat di Jalan Dam Lahad Datu, Sabah yang mana saya sewa taleh ditukar kunci dan ditamatkan sewa serta merta tanpa sebarang alasan yang munasabah oleh pemilik asal kedai tersebut iaitu Bismi Bakery. Saya percaya kejadian tersebut ada kaitan dengan pendedahan saya tentang ‘Skandal Kewarganegaraan Songsang Masyarakat India’ di Sabah yang disiarkan di dalam laman blog iaitu http://mutalibmd.blogspot.com. Saya datang ke balai polis membuat laporan agar PDRM, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen dan Menteri Dalam Negeri menjalankan siasatan dan menangkap semua pendatang asing India ataupun PTI yang memperolehi kerakyatan Malaysia secara tidak sah melalui modus operandi daftar lewat kelahiran atau sijil akuan palsu atau menggunakan sijil lahir orang mati untuk memperolehi mykad. Laporan ini juga dibuat agar siasatan menyeluruh harus dilakukan terhadap Dewan Perniagaan India Muslim (DPIM) Sabah kerana melindungi PTI India ini dan membantu mereka mendapatkan kerakyatan secara tidak sah. Perbuatan mereka ini adalah perbuatan subversif dan menderhaka kepada DYMM Yang Di Pertuan Agong. Laporan ini juga dibuat agar PDRM membuka semula dua laporan polis yang saya buat di Balai Polis Telupid dan Beluran, Sabah pada penghujung tahun 2006 terhadap beberapa PTI India yang mendapat kad pengenalan projek. Sekianlah laporan saya.”

PATI ATAU PADI?MUNGKIN agak keterlaluan jika kita menggelarkan mereka yang mendapat kad pengenalan ‘Projek Mahathir’ sebagai Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) kerana kad pengenalan mereka mencatatkan kod kelahiran 12, 47, 48 dan 49 iaitu kod kelahiran Sabah dan bukannya 61 (Indonesia) atau (65) Filipina atau 75 (India) atau 76 (Pakistan) sebagaimana yang disahkan di laman web JPN , http://www.jpn.gov.my/BM/info/kodnegeri.htm.

Sehubungan itu mereka ini wajar digelar PADI iaitu Pendatang Asing Dengan Izin kerana kad pengenalan mereka dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara dengan ‘meliwat’ Perlembagaan Persekutuan.

Selepas ini, sewajarnya Jabatan Pelajaran mengubah fakta di dalam buku geografi kerana Jelapang Padi paling besar di Malaysia bukan lagi di Kedah, sebaliknya di Sabah!.

Kad pengenalan PADI ini adalah kad pengenalan yang sah, hanya pemiliknya yang palsu kerana mempunyai dua warganegara.

Salah seorang PADI yang ingin saya perkenalkan ialah MOHD SAHRIN MOHD RAZAK yang menjadi Ketua Cawangan UMNO Kampung Burong.Shahrin yang dilahirkan di Indonesia dan bersekolah di Sulawesi Indonesia menjadi ahli UMNO sejak 1991 setelah mendapat kad pengenalan projek sekitar 1980-an.

Malangnya Shahrin telah ditangkap oleh pegawai polis cawangan khas sekitar 1999 dan dihadapkan ke mahkamah kerana memiliki kad pengenalan palsu selepas buku IC Palsu Merampas Hak Anak Sabah diterbitkan dan beberapa laporan polis dibuat oleh individu tertentu.

Shahrin telah dijatuhi hukuman penjara enam bulan dan dihantar balik ke Negara asalnya Indonesia.

Anehnya, beliau kembali ke Sabah dengan pasport Indonesia atas nama Mohammad Mahathir dan kembali aktif dalam UMNO Silam selepas mendapat kembali kad pengenalannya yang disahkan palsu sebelum ini.

Dengan kad pengenalan tersebut Shahrin bertanding AJK UMNO Silam dan memenangi jawatan berkenaan pada 2004.

Pada 2008, Shahrin bertanding sebagai Timbalan Ketua Bahagian UMNO Silam tetapi tewas kepada Datuk Suhaili Said (Adun Tungku).

Mengikut semakan dengan rekod Ibupejabat UMNO dan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia, Shahrin menggunakan kad pengenalan H0532077/641209125729.

Persoalannya, bagaimana Shahrin boleh mendapat kembali kad pengenalannya yang sebelum ini disahkan MILIK ORANG LAIN?

Tidakkah pegawai polis yang menangkapnya dahulu dan hakim yang menjatuhi hukuman penjara kepada Shahrin tidak lagi mengenali Shahrin sedangkan wajahnya tidak pernah berubah kerana tidak menjalani pembedahan plastik atau ‘Face-Off’?

Lebih hebat lagi, Shahrin boleh menyertai rombongan Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Superintendan Idris Jikon ke Sulawesi bersama pegawai kerajaan yang lain.

Mujur Shahrin tumpas dalam perlawanan tujuh penjuru merebut jawatan Timbalan Ketua Bahagian UMNO Silam, jika tidak seluruh Sabah bergegar kerana PADI di kepuk UMNO sudah menjadi beras di Silam.

Walaupun kalah, persoalan yang timbul kenapa 71 0rang perwakilan telah mengundi Shahrin walaupun mereka tahu status Shahrin?
Apakah mereka ini PADI seperti Shahrin?


SARAPAN…Shahrin bersarapan pagi bersama Idris Jikon, Sari Arshad dan Haji Ahmad Shawal di Hotel Braj Mustika, Jln Dr Semeru, Komp. Padang Golf Bogor.

FAVOURITISME DALAM UMNO?


RAMAI pemerhati politik berpendapat amalan ‘Favoritisme’ semakin berleluasa di dalam UMNO yang menjadi sebab utama kenapa pemilihan semua peringkat kucar kacir.

Mantan Ketua UMNO Silam, umpamanya sanggup mengeluarkan kenyataan akhbar untuk menyaman Pengerusi Tetap Persidangan, Setiausaha Bahagian dan Urusetia Pemilihan yang dituduh melakukan penipuan.

Namun sehingga kini, Yusof belum memfailkan saman pemula di mana-mana mahkamah untuk mengheret mereka atau memfailkan injunksi untuk menghalang Nasrun menjalankan tugas sebagai Ketua Bahagian.

BANTAH...Yusof salah seorang daripada perwakilan yang membantah memberi amaran akan mengheret beberapa pihak ke Mahkamah sekiranya Majlis Tertinggi menolak bantahannya.


Ekoran daripada tindakan Majlis Tertinggi UMNO memecat AJK UMO Bahagian Tanah Merah, Abdul Rahman Ibrahim yang mengemukakan saman pemula dan berjaya mendapat Mahkamah Tinggi Kota Bharu bagi menghalang 32 ahli termasuk bekas Ketua Pemuda, Ikmal Hisham Abdul Aziz menghadiri mesyuarat bahagian tersebut.

Menurut surat dari ibupejabat Umno yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.bertarikh 18 November, 2008 memaklumkan pemecatan Abdul Rahman berkuatkuasa pada 4 November 2008..

Antara lain menyebut, mesyuarat jawatankuasa pengurusa Majlis Tertinggi Umno yang bersidang memutuskan keahlian Abdul Rahman gugur berkuatkuasa 4 November mengikut Fasal 20.7 Perlembagaan Umno kerana membawa perkara parti ke mahkamah.

Perlembagaan UMNO dan Akta Pertubuhan 1966 dipinda setelah Geng !! berjaya mengheret UMNO ke Mahkamah sehingga menyebabkan UMNO diharamkan dan ditaja semula.

Mengikut fakta kes, Pada Jun 1987, satu guaman sivil telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh 11 orang ahli UMNO (yang asalnya 12 orang tetapi seorang menarik diri, kumpulan ini kemudiannya dikenali sebagai UMNO 11) di mana mereka telah memohon suatu relif termasuk suatu pengisytiharan bahawa pemilihan calon yang menang semasa Perhimpunan Agung UMNO April 1987 sebagai bertentangan dengan perlembagaan parti, tidak sah dan dianggap terbatal, serta tidak mempunyai kesan.

Fakta-fakta yang telah dipersetujui menyatakan 30 cawangan tidak diluluskan dalam empat bahagian dan lain-lain. Satu perkiraan yang mudah menunjukkan bahawa jika perwakilan daripada 30 cawangan yang tidak diluluskan dalam empat bahagian tidak diambil kira dalam Perhimpunan Agung, keputusan pemilihan akan mewujudkan suatu jurang undi yang amat tipis antara pemenang dan calon yang kalah.

Pada tahun tersebut, Dr Mahathir Mohamad menang tipis sebanyak 43 undi ke atas Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li), iaitu 761 berbanding 718 undi untuk jawatan Presiden UMNO.

Selepas beberapa siri perbicaraan yang mengambil masa selama tujuh bulan, kes tersebut telah dibicarakan di hadapan Hakim Harun Hashim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Februari 1988. Harun telah memutuskan bahawa di bawah undang-undang, beliau tiada pilihan melainkan mengisytiharkan UMNO sebagai pertubuhan yang tidak sah kerana wujudnya beberapa cawangan yang tidak didaftarkan dan dianggap tidak sah di bawah Akta Pertubuhan 1966.

Menurut salah seorang UMNO 11, Abdul Rahim Abdul Rahman, keputusan hakim pada masa itu memeranjatkan mereka. Ini kerana UMNO 11 bukan bertujuan hendak mengharamkan UMNO tetapi hanya mahukan supaya keputusan pemilihan dianggap tidak sah dan diadakan semula.

Abdul Rahim berkata mereka mengambil keputusan untuk membawa kes tersebut ke Mahkamah Agung kerana rayuan mereka supaya pemilihan diadakan semula tidak dilayan. Mereka sebaliknya dituduh oleh Dr Mahathir dan Setiausaha Agung UMNO pada masa itu Tan Sri Sanusi Junid sebagai pengkhianat yang bertanggungjawab mengharamkan parti.
Menurut Datuk George Seah, Ketua Hakim Negara pada masa itu, Tun Salleh Abas, sudah membuat keputusan untuk melantik sembilan orang panel hakim untuk mendengar rayuan UMNO 11.

Arahan ini diberi pada 24 Mei 1988 tetapi pada 27 Mei 1988, Tun Salleh Abas berkata beliau telah digantung dari tugasnya bermula pada 26 Mei 1988.
Antara arahan Tun Salleh Abas yang diberikan kepada Pembantu Kanan Registrar dan disaksikan bersama Datuk George Seah dan allahyarham Tan Sri Hashim Yeop Sani adalah untuk mendengar kembali kes UMNO 11 pada 13 Jun 1988.

Dengan penggantungan tugas beliau sebagai Ketua Hakim Negara, kes rayuan UMNO 11 tidak dibicarakan oleh mahkamah yang dijadualkan pada 13 Jun 1988.

Apabila UMNO diharamkan oleh hakim Datuk Harun Hashim beberapa implikasi yang besar telah berlaku di Malaysia. UMNO 11 tidak berhasrat mengharamkan UMNO, parti penyelamat orang Melayu ketika itu. Mungkin Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri tidak menyangka parti UMNO akan diharamkan kerana beliau berdiam diri buat beberapa hari.

Tun Dr Mahathir Mohamad tidak senang semua masalah dalaman parti dibawa ke mahkammah. Masalah parti biarlah diselesaikan dan diputuskan oleh parti, bukan oleh orang luar iaitu para hakim. Sejak kes ini, tidak ada lagi masalah parti dibawa ke mahkamah dan perkara ini turut disokong oleh pelbagai pertubuhan dan parti pembangkang.

Akibatnya UMNO tidak lagi menjadi parti tunjang kepada parti pemerintah iaitu Barisan Nasional. Oleh yang demikian Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyerahkan tugas Pengerusi Barisan Nasional kepada Presiden MCA ketika itu , Tun Ling Liong Sik. Dengan itu juga Tun Dr Mahathir Mohamad tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia kerana parti teras telah diharamkan buat beberapa ketika.

Berlaku kekosongan 'Perdana Menteri Malaysia' buat beberapa hari sehinggalah UMNO Baru ditubuhkan. Menurut tafsiran Perlembagaan Persekutuan , Perdana Menteri Malaysia ketika itu ialah Tun Ling Liong Sik. Walaupun bagaimanapun tidak berlaku perlantikan watikah secara rasmi daripada Yang diPertuan Agung kepada Tun Ling Liong Sik.

Perkataan 'Baru' telah dikaburkan dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ('Baru') kerana menurut tafsiran mahkamah, UMNO lama dan UMNO Baru adalah berbeza, bukan parti yang sama. Pengamal undang-undang memberi tafsiran berbeza-beza sama ada UMNO Baru sama dengan UMNO lama kerana Akta Pertubuhan tidak membenarkan perkara-perkara sebegini diputuskan oleh mahkamah.

Ramai pemimpin , ahli politik dan rakyat Malaysia berasa lega apabila UMNO telah ditubuhkan semula. UMNO II telah menjadi 'kambing hitam' untuk dipersalahkan . Campur tangan pihak eksekutif terhadap penghakiman dirasakan semakin ketara .
Semua aset UMNO lama telah dipindahkan kepada UMNO Baru. Antaranya ialah pejabat UMNO di setiap negeri, bahagian dan cawangan UMNO , Menara Dato Onn , syarikat perniagaan milik UMNO dan lain-lain. Walaupun bagaimanapun harta keseluruhan UMNO tidak dapat dikenalpasti.

Kemungkinan besar Yusof Jamli belum memfailkan saman pemula kerana memikirkan tidak mempunyai sebarang locus standi (hak di sisi undang-undang) kerana dengan membawa tindakan ke mahkamah, maka menurut fasal 20.7 perlembagaan UMNO, dia akan gugur keahlian di dalam UMNO dengan sendirinya.


LAPOR... Yusof membuat dua laporan polis mendakwa berlaku penyelewengan ketika persidangan agung 1 November.


Persoalan yang masih di dalam pertimbangan Yusof Jamli ialah untuk menentusahkan keputusan sama Persidangan Agung UMNO Silam yang diadakan pada 1 Novemer 2008 sah atau tidak adalah suatu keputusan parti yang tidak boleh dicabar disebabkan halangan di dalam Seksyen 18C Akta Pertubuhan.

Dalam pada itu, Mantan Naib Presiden MCA, Datuk Dr Chua Jui Meng mencadangkan agar Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi memberi badan kehakiman kuasa untuk bertindak terhadap parti politik dan perundangan bagi memulihkan keutamaan Parlimen.

Katanya dengan badan kehakiman diberi kuasa untuk bertindak terhadap parti politik, maka tidak ada lagi imuniti parti politik dalam proses undang-undang dan mahkamah.

"Mengetepikan bidang kuasa mahkamah ke atas parti politik seperti yang diperuntukan dalam Seksyen 18c Akta Pertubuhan boleh melindungi penyalahgunaan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin utama parti," katanya dalam satu kenyataan pertengahan 2008.

Beliau memberi contoh kes dakwaan Bahagian MCA Bukit Mertajam terhadap pemimpin-pemimpin parti yang ditolak oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang atas alasan bahawa mahkamah tidak mempunyai kuasa terhadap parti politik.

Bahagian MCA Bukit Mertajam mendakwa kepimpinan parti telah menyalahguna kuasa dengan memasukkan jumlah besar bilangan anggota palsu ke dalam bahagian itu.

Chua berkata Seksyen 18c Akta Pertubuhan "telah menghilangkan kuasa menegur dan mengimbangi yang melindungi hak anggota menerusi badan kehakiman" dan oleh itu, terdapat keperluan untuk meminda akta itu bagi memulihkan bidang kuasa mahkamah terhadap perkara undang-undang berkaitan dengan parti politik.

"Anggota harus dilindungi daripada dipecat kerana mereka mengemukakan aduan ketidakadilan dalam parti kepada mahkamah untuk penghukuman," katanya.

Chua percaya "keutamaan Parlimen harus dipulihkan dengan Eksekutif bertanggungjawab terhadap perkara itu."

"Tiada institusi kerajaan atau syarikat berkaitan kerajaan tidak harus dikecualikan daripada skop Parlimen. Pindaan harus dilakukan kepada semua akta yang tidak memasukkan organisasi ini dari reviu persidangan parlimen," katanya.
Dalam perkembangan lain, Bekas naib presiden Parti Progresif India (IPF) V. Mathiyalagan tidak ada locus standi untuk memfailkan injunksi menghalang Puan Sri Jayashree Gnanapandithan daripada terus berkhidmat sebagai presiden parti itu, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Peguam S.Selvam, yang mewakili Jayashree dan dua defendan lain berkata ini kerana permohonan untuk satu injunksi dan juga writ saman terhadap defandan difailkan oleh Mathiyalagan setelah beliau digantung oleh parti itu pada 12 Nov lepas dan seterusnya dipecat pada Ahad lepas oleh perhimpunan Agung IPF.

Selvam juga mengemukakan bahawa di bawah Seksyen 18B dan 18C Akta Pertubuhan 1966, mahkamah itu tidak ada bidangkuasa untuk mendengar dan melayan permohonan tersebut yang dipohon oleh Mathiyalagan kerana seksyen itu menyebut bahawa keputusan parti politik tersebut adalah muktamad dan konklusif.

Dengan memberikan beberapa contoh kes yang diputuskan Mahkamah Persekutuan, Selvam berkata ia menunjukkan bahawa keputusan parti itu mengenai pelantikan Jayashree sebagai presiden parti janganlah dicabar, dimansuhkan atau dikaji semula oleh mana-mana mahkamah dan dalam sebarang alasan.

Seksyen 18C Bahagian 1A, Akta Pertubuhan 1966 berbunyi;
“Keputusan sesuatu parti politik atau mana-mana orang yang diberi kuasa olehnya atau oleh perlembagaannya atau kaedah-kaedah atau peraturan-peraturan yang dibuat di bawahnya tentang pentafsiran perlembagaan, kaedah-kaedah atau peraturan-peraturannya atau tentang apa-apa perkara yang berhubung dengan hal ehwal parti itu adalah muktamad dan konklusif dan keputusan itu tidak boleh dicabar, dirayukan, dikaji semula, dibatalkan atau dipersoalkan di mana-mana mahkamah atas apa-apa alasan, dan tiada mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk melayani atau memutuskan apa-apa guaman, permohonan, soal atau prosiding atas apa-apa alasan berkenaan dengan kesahan keputusan itu.”

Sehubungan itu, berlakulah sindrom ‘Favoritisme’ di kalangan pemimpin UMNO iaitu untuk menghukum atau membalas dendam terhadap tokoh yang disukai dengan menafikan hak mereka membuat atau memfailkan rasuah sekalipun bukti telah dilambakkan di hadapan mata.

Mereka akan mencari beberapa escapisme untuk melepaskan tokoh yang mereka sokong atau regu pilihan mereka sehingga pengadu bertindak diluar batasan dengan membawa kes ke Mahkamah dan berakhir dengan pemecatan pengadu.

Bagi Sabah, kes favoritisme berlaku hampir di semua kawasan termasuklah Beluran, Sepanggar, Kudat, Maudu, Tenom, Papar, Silam, Batu Sapi, Keningau dan sebagainya sehingga menyebabkan perpecahan di kalangan penyokong masing-masing.

Keenggganan Majlis Tertinggi atau Jawatankuasa Parti meneliti dan mengkaji kemungkinan kebarangkalian terdapat perbuatan sabotaj kepada parti yang dilakukan oleh pihak yang tertutuh atau dituduh memberi kelebihan kepada pihak yang mempunyai hubungan rapat dengan Ketua Perhubungan UMNO Sabah.

Dengan menyerahkan kuasa untuk mendengar atau membuat keputusan menyebabkan ada pihak yang memanipulasi saksi tertentu membuat laporan yang tidak benar dan malafide terhadap satu pihak lagi melalui pelupusan atau pendedahan bukti yang dikemukakan.
Akibatnya, politik wang semakin subur di dalam UMNO kerana rasuah telah dijenamakan juga sebagai iaitu wang politik dan bukannya politik wang.

Kelonggaran ini menyebabkan ramai pihak yang dilapor terlepas daripada tindakan Lembaga Disiplin UMNO sebaliknya pihak yang melapor mengalami nasib malang kerana menjadi buruan politik dan pudar masa hadapan.

Sehubungan itu, kes bantahan UMNO Silam umpamanya sengaja didiamkan dan dikembalikan kepada kebijaksanaan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah untuk menentusahkan persidangan berkenaan atau menolak bantahan yang difailkan secara rasmi lengkap dengan video klip bukti.

Kejayaan Datuk Rubin Balang bertanding sebagai Ketua Bahagian UMNO Tenom memberi tamparan hebat kepada Musa Aman yang memberi Kemenangan Tanpa Bertanding kepada Rizalman.

Namun Kemenangan Tanpa Bertanding Ketua UMNO Marudu, Jelani Hamdan telah dibatalkan dan ditewaskan dengan penuh konspirasi.

Apakah amalan Favoritisme ini akan berkekalan di dalam UMNO menjelang Mac 2009?