Search This Blog

Saturday, April 10, 2010

BOARD OF OFFICER FOR SIJIL ANAK NEGERI?

Written by Admin
Friday, 09 April 2010 22:24

By: DR EDWIN BOSI

THE yang Di-Petua Negeri Sabah has established a ‘Board of Officers’ under section 3(3) of the Ordinance Tafsiran (Tarif Anak Negeri) 1952 Cap 64 to check if the Native certificate or ‘Sijil Anak Negeri’ belonging to Jimmy Wong is genuine. This was revealed in a letter to Jimmy Wong of 24 March 2010 from Datuk Abidin Madingkir, the Chairman of the Board of Officers of the Ministry of Local Government and Housing.

Jimmy Wong has been cooperating with the relevant authority by presenting himself to the District Native Court Chief of Kota Kinabalu OKK William Mojimbun together with the certificate issued from his office.


Paparan selanjutnya sila ikuti : www.sabahkini.net

PATI IC PROJEK KINI MENJADI 'RAJA' DI TANAH ADAT?

Written by Admin
Friday, 09 April 2010 22:26

LAPOR.... Ninah (kanan) menunjukkan salinan laporan polis yang dibuat sebelum ini namuntidak diambil tindakan oleh polis memaksa Ninah membuat laporan polis terhadap Ketua Polis Daerah Lahad Datu. Manakala suami Ninah memegang surat keputusan penyiasatan tanah yang memberi hak kepada Wahab untuk mendapat sebahagian tanah adat yang diusahakan keluarga Ninah.

Oleh: MUHAMMAD HAIKAL HALIM

PENDATANG tanpa izin yang mendapat kad pengenalan projek bukan sahaja berani menjadi Ketua Cawangan UMNO, malah merampas tanah adat dan bersubahat dengan Penolong Pemungut Hasil Tanah untuk mendapat geran hak milik ke atas tanah adat yang diceroboh.

Seorang pewaris tanah adat, Ninah Binti Gaya, 34, memaklumkan beliau tidak pernah menyangka tanah adat peninggalan arwah ayahnya, Gayah Bin Mansur di Kampung Silam telah diceroboh dan cuba dirampas Ketua Cawangan UMNO Silam Pacific Hardwood, Haji Wahab Bin Nonong.

“Menurut bapa saudara saya, tanah ini adalah tanah adat kerana kami pohon atas geran NT apabila salah seorang pemohon asal, Allung Laedin tidak lagi berminat atas tanah yang diteroka dan menjual bahagiannya kepada bapa saya,” ujar Ninah yang mendakwa PT79114519 yang dipohon oleh bapanya telah dibatalkan sedangkan Allung telah menyerahkan bahagiannya PT 72111313 kepada arwah bapanya.


Paparan selanjutnya sila ikuti : www.sabahkini.net

MENTERI MALAYSIA WAJAR CONTOHI ANIFAH AMAN

MENTERI MALAYSIA WAJAR CONTOHI ANIFAH AMAN


Written by Admin
Thursday, 08 April 2010 08:42

BINCANG...... Chong sedang berbincang dengan peguamnya, Ansari Abdullah berhubung gangguan berterusan polis terhadap keluarganya dan masa hadapan tebusan di Pejabat Peguamnya baru-baru ini. Gambar kecil dua tebusan dan Anifah Aman.

Oleh: MUTALIB M.D

MENTERI Luar Malaysia, Datuk Anifah Aman merupakan ‘menteri contoh Asia’ kerana peranan pentingnya menyelesaikan banyak masalah yang melibatkan hubungan bi-literal antara Malaysia, Filipina dan Negara Asean lain.

Keluarga mangsa culik Sebangkat, Datuk Seri Chong Man Tung, 46, menyifatkan demikian kerana belum ada Menteri Luar yang begitu berani menonjolkan diri membebaskan bot nelayan pukat tunda Sabah yang ditahan pihak berkuasa Filipina di Taganak baru-baru ini.

“Kali ini, beliau benar-benar mahu membantu kami menyelesaikan masalah tebusan Terumbu Karang Sebangkat yang kini berada di Filipina. Walaupun tugas beliau hanya menulis surat kepada Kedutaan Malaysia di Filipina dan memaklumkan Kedutaan Filipina di Malaysia, namun kami sekeluarga mengucapkan jutaan terima kasih kerana membantu menyelamatkan keluarga kami,” ujar Chong ketika menghubungi Sabahkini.net melalui telefon.

Menurut Chong, pihaknya tidak mampu membayar wang tebusan yang diminta kerana terlalu tinggi namun dengan kerjasama beberapa juru perunding dan rakan niaga di Filipina, beliau yakin keluarganya akan dapat dibebaskan dalam waktu yang singkat.

Bagaimanapun Chong enggan menyebut jumlah tebusan kerana menyedari telefonnya dirakam pihak berkuasa yang memantau kes ini disebabkan mereka masih berkeyakinan mangsa berada di Semporna.

“Kita telah pasti kerana penculik telah berhubung dengan kita dan kita menggantung harapan kepada Kerajaan Filipina dan Malaysia dapat menjalankan rundingan segera membebaskan tebusan. Mereka berada dalam risiko dan kemungkinan diserang pihak berkuasa Filipina dalam usaha membasmi saki baki penculik dan kumpulan Abu Sayyaf,” ujar Chong yang memaklumkan panggilan yang diterimanya daripada Filipina namun enggan mengulas lanjut.

Dalam kesempatan ini juga Chong berterima kasih kepada Ketua Polis Negara yang telah banyak membantu beliau mengesan keluarganya dan mengharapkan agar polis Sabah tidak mengeluarkan sebarang kenyataan yang mengelirukan pelabur.

“Kita percaya rakyat Malaysia mendoakan keselamatan mangsa. Semoga mereka dapat kembali dengan selamat dalam kadar segera dengan bantuan semua pihak termasuk Kerajaan Filipina,” ujar Chong yang akan mengirimkan kawat tahniah kepada Duli yang Maha Mulia Yang Di Pertua Agong dan Perdana Menteri Malaysia atas peranan yang mereka mainkan selama ini sehingga pihaknya berjaya menemui mangsa dalam keadaan selamat.

Dalam pada itu, Koresponden Sabahkini.net di Tawi-Tawi, Deep Throat Filipina (DTF) kesal dengan campurtangan pihak tertentu PDRM yang cuba menggagalkan usaha menyelamatkan mangsa dengan melemparkan pelbagai tuduhan termasuk mangsa masih berada di Semporna dan menuduh DTF dan Gabenor Tawi-Tawi sebagai dalang penculikan berkenaan.

Menurut DTF, pihaknya telah menggadai nyawa dan berusaha untuk mengesan jejak mangsa culik sejak 15 Februari lalu (seminggu selepas penculikan); namun mereka dilempar pelbagai tuduhan tanpa sebarang bukti yang melampaui keraguan munasabah.

“Saya harap agar mereka hentikan segala tohmahan terhadap kami. Yang penting mangsa selamat. Setelah Datuk Anifah hantar surat, peluang kami untuk membawa balik mangsa dalam keadaan bernyawa amat cerah,” ujar DTF yang juga telah memaklumkan hasil penemuan mangsa di Filipina kepada Ketua Polis Negara.

DTF merupakan salah seorang yang terlibat membebaskan mangsa culik Sipadan dan Pandanan pada 2000 dan mempunyai hubungan akrab dengan ramai Gabenor Filipina dan pihak berkuasa di Malacanang, Manila.

Sementara itu, Sabahkini.net mendapat maklumat terbaru sekitar jam 9.14 minit pagi tadi bahawa pihak berkuasa Filipina sedang mengepung penculik berdasarkan maklumat yang dikesan sebaik sahaja penculik menghubungi keluarga mangsa.

Kecanggihan teknologi satelit Filipina menumpaskan Cyberjaya dan Putrajaya yang terketinggalan jauh di belakang.

Bilakah pihak berkuasa Malaysia mahu insaf dan belajar daripada kegagalan mereka setelah dimalukan dalam isu Sipadan dan Pandanan; kini turut dicemari isu Sebangkat kerana ketidak cekapan dan kurangnya pengetahuan Know-How menggunakan teknologi satelit untuk mengesan mangsa.

Apakah Polis Sabah masih menganggap ianya hanya 'Khayalan Hollywood' sedangkan ianya realiti di Filipina dalam kesungguhan mereka memburu penjenayah menggunakan aplikasi satelit yang dibangunkan dengan kebijaksanaan mereka sendiri?

Bukankah setiap rakyat Malaysia menggunakan Mykad yang mempunyai Chip 64K yang boleh dikesan tidak sampai 60 saat, sebagaimana kebolehan Kerajaan Filipina mengesan kedudukan para penculik melalui simkad telefon bimbit dalam masa 21 saat!

Sikap pasukan keselamatan Malaysia mempamerkan senjata canggih tetapi tidak mempunyai teknologi know-how bagaikan seorang lelaki beristeri empat tetapi mati pucuk!.

(NOTA: Sabahkini.net hanya menjalankan misi kemanusiaan dan tidak berniat untuk memalukan pihak berkuasa Malaysia dan terpaksa melaporkan kebenaran sekalipun pahit.)

KAD PENGENALAN PROJEK KEMBALI MENYENGAT!

Written by Admin
Friday, 09 April 2010 11:50

BORANG... Zainuddin menunjukkan borang 'JPN' yang diedar secara leluasa di Sandakan untuk merekrut Pati sebagai warganegara Malaysia berlatar belakang buku 007 Lelaki Melayu Terakhir dan IC Projek-Agenda Tersembunyi Mahathir sebagai konotasi daripada projek yang dijalankan sekarang di Sandakan.

Oleh: MUTALIB M.D

ISU Pengenalan Projek yang menjadi punca utama tumbangnya kerajaan Parti Bersatu Sabah (PBS) ditangan Kerajaan Barisan Nasional (BN) kini kembali menyengat di Sandakan berikutan tindakan beberapa Ketua Cawangan UMNO di Sandakan mengedarkan borang operasi khas untuk merekrut pendatang asing tanpa izin sebagai Warganegara Malaysia.

Ketua Penerangan Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Sabah, Zainuddin Hassan ketika menemui Editor Sabahkini.net di Sandakan mendakwa kegiatan subversif ini mula dikesan sejak seminggu lalu dan beliau dapat mengesan pengedaran borang berkenaan pagi tadi.

“Apakah UMNO merestui kegiatan ini atau didalangi pemimpin UMNO seperti yang dilakukan oleh Musa Aman pada 1991 seperti didedah dalam buku tulisan saudara; 007-Lelaki Malaysia Terakhir?. Inilah yang perlu kita kenalpasti,” ujar Zainuddin yang telah mengarahkan Sayap Penerangan Angkatan Muda PKR memantau kegiatan yang mengancam keselamatan Negara dan pihaknya sedang mengumpul bukti untuk membuat laporan kepada ibu pejabat parti.

Kata Zainuddin, beliau hairan bagaimana borang yang mempunyai logo kerajaan Persekutuan dan kononnya dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia untuk Kegunaan Gerakan Operasi Khas IIV boleh diedarkan kepada orang awam kerana setahu beliau borang berkenaan tidak pernah wujud dalam sistem pentadbiran Jabatan Pendaftaran Negara.

“Kita dimaklumkan setiap Pati diminta RM30 seorang dan setakat ini kita dimaklumkan lebih 15,000 borang telah diedar kepada Pati di seluruh Sandakan,” ujar Zainuddin yang menggesa agar Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara membuat penjelasan supaya tidak ada pihak yang teraniaya; dalam kegiatan yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan menghina Yang Di Pertua Agong sebagai Ketua Negara.

Jika gerakan pendaftaran Pati pada 1991 hingga 1993, kata Zainuddin dilakukan melalui pelbagai modus operandi termasuk penglibatan Persatuan Kebajikan Bugis Sabah (PKBS) dan kali ini lebih dasyhat kerana menggunakan borang JPN.

Tidak boleh tidak, kata Zainuddin, Kementerian Dalam Negeri dan Presiden UMNO harus menyatakan pendirian sama ada mereka terlibat sebagaimana penglibatan Mantan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Megat Junid Megat Ayub dalam Sindiket IC Projek di era Dr Mahathir Mohammad menjadi Perdana Menteri.

“Apakah kegiatan ini direstui Perdana Menteri selaku Presiden UMNO dan dibiayai oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah yang menjadi dalang pada 1991 kerana melibatkan begitu banyak cawangan UMNO di Sandakan?,” tanya Zainuddin yang kecewa kerana sistem keselamatan identiti Negara begitu mudah dipalsukan dan tidak ada sebarang tindakan diambil setakat ini.

Buat masa ini kata Zainuddin, beliau belum bercadang untuk membuat sebarang laporan polis kerana mendapat maklumat ada Pegawai Cawangan Khas Polis yang terlibat dalam kegiatan ini dan tidak percaya polis boleh menangani atau menyiasat isu yang berkaitan dengan keselamatan Negara.

“Membuat laporan polis sama juga dengan perbuatan mencurah garam ke lautan kerana polis tidak akan menyiasat kes ini disebabkan berkaitan agenda politik UMNO yang ada imuniti dalam sistem kepolisan Negara,” ujar Zainuddin yang menggesa rakyat tempatan Sabah bangun membantah Gerakan Operasi Khas mendaftar Pati sebagai warganegara Malaysia.

Gelombang IC Projek di zaman Najib, kata Zainuddin begitu ketara kerana pemimpin UMNO yang semakin kehilangan pengaruh dan hakisan kuasa akan menghalalkan cara merekrut Pati sebagai ahli setelah mereka mendapat kad pengenalan melalui pintu belakang.

“UMNO dan Kerajaan tidak lagi boleh membaling batu dan menyembunyikan tangan mereka yang mencipta begitu ramai warga asing dan menternak pengundi untuk memastikan mereka terus berkuasa,” tegas Zainuddin yang mendesak agar Ahli Parlimen Pakatan Rakyat membahas isu yang meracuni pemikiran rakyat Sabah ini di Parlimen.

Dalam pada itu, usaha Sabahkini.net untuk menghubungi Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara Sabah, Haji Jaafaer Henry tidak berhasil kerana dimaklumkan beliau bertugas di luar kawasan.

Bagaimanapun Editor telah menghantar SMS kepada beliau dan daripada jawapan SMS yang diterima, pihaknya akan menyiasat kes ini dengan segera dan akan memaklumkan hasil siasatan kelak.